CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, CHP Çaycuma Gençlik Kolları Üyeleriyle birlikte Çaycuma esnafını gezerek Anayasa Değişikliği ile tek kişiye verilmesi planlanan yetkileri ve bu yetkilerin verilmesi halinde ülkenin hangi sorunlarla karşı karşıya kalacağını derinlemesine anlatarak 16 Nisan`da "Hayır" çağrısı yaptı. Turpcu burada yaptığı konuşmalarda seçilen kişinin yargıyı tek başına dizayn etmesinin yaratacağı sakıncalara ve Meclis`in yetkilerinin kısıtlanmasına ilişkin şunları söyledi:

"YARGIYA EL KONULUYOR. GAZİ MECLİS,

TABELA MECLİSİ HALİNE GETİRİLİYOR"

"Hiç bir demokraside olmayan bir yapı teklif ediliyor, bunca yetkiyi bir kişiye vermek ülkeyi kaosa sokar. Bu teklifte seçilen kişi yasamaya, yürütmeye, yargıya el koyuyor. Burada asıl sorulması gereken soru şu; seçilen kişiyi ülkemiz ve vatandaşlarımız adına kim denetleyecek, ne durduracak? Bu teklife göre hiç bir şey, çünkü yasama, yürütme ve yargı güçleri tek kişinin etrafında toplanarak, sınırlanamaz, sorgulanamaz bir tek adam rejimi getiriyor.

Bu teklif aynı zamanda, Meclisi adı olan kendi olmayan, bir tabela Meclisi haline getiriyor. Kanun koyma, yürütmeyi denetleme görevi, bütçe yapma yetkisi elinden alınan bir Meclis, fiilen tasfiye edilmiş demektir. Bu Anayasa geçerse ülkemizi bir kaç yüzyıl geriye götürecektir. Bu, Parti veya kişi meselesi değil, ülkenin geleceğinin nasıl şekilleneceği ile ilgilidir. Bu nedenlerden dolayı 16 Nisan`da `hayır` çağrısı yapıyoruz. "

Akşam programında ise, CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, CHP Zonguldak İl Başkanı Ahmet Altun, CHP Çaycuma İlçe Başkanı Tuncay Akyol, CHP Karapınar Belediye Başkanı Ahmet Aydın, önceki dönem CHP Çaycuma İlçe Başkanı Aydın Vardar, CHP Zonguldak Anayasa Komisyon Üyesi Merter Mankal`dan oluşan CHP Heyeti, Çaycuma`ya bağlı Serdaroğlu Köyü `nü ziyaret ederek vatandaşlara neden hayır denmesi gerektiğini gerekçeleriyle anlattılar.

Burada yapılan konuşmalarda, CHP İl Başkanı Ahmet Altun, yapılan teklifle millete ait olan egemenliğin tek kişiye verilmeye çalışıldığını vurgulayarak "İçeriği halka anlatılmayan bu teklifle milletin egemenliği bir kişiye devredilmeye çalışılıyor. Bir kişi tek başına kimseye danışmadan her şeye karar verebilecek. Böyle bir teklifi kabul etmek mümkün değildir. Halkımızdan içeriğe bakarak oy vermelerini, ülkemizin geri donuşu olmayan bir yola girmemesi için `hayır` çağrısı yapıyorum" ifadelerini kullandı.

CHP Çaycuma İlçe Başkanı Tuncay Akyol ise yaptığı konuşmada, Cumhuriyet değerlerine, Atatürk'ün mirasına sahip çıkma çağrısı yaparak "köy köy gezerek, her yerde bu teklifin gerçek yüzünü ve içeriğini anlatmaya devam ediyoruz. Cumhuriyet değerlerimizin, demokrasimizin derin bir yara almaması için sizden teklifin içeriğine bakarak `hayır` demenizi bekliyoruz. Bu `hayır` sizin yetkinizin tek kişiye devredilmemesi içindir" ifadelerine yer verdi.

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: "İçinde halka faydası olan tek bir maddesi bulunmayan yeni anayasanın referandumu ile karşı karşıyayız. Ülkenin bu kadar sorunu varken, Zonguldak'ın bu kadar sorunu varken, ülke ne yazık ki bütün enerjisini, parasını, zamanını bu referandum için harcıyor. Milletin egemenliğini, tek kişiye devretmek için gösterdikleri bu çabayı halkın sorunları çözmek için harcasalardı, emin olun birçok sorunumuzu şimdiye kadar çözmüş olurduk. Bu referandumun içeriğini halka anlatmıyorlar, anlatılmaması için de ellerinden geleni yapıyorlar. Yoksa inanıyorum ki bu referandumdan yüzde bir bile kabul oyu çıkması çok zor."

"TEK KİŞİYE VERİLECEK YETKİLERDEN BAZILARI"

"Bu teklif, yasama, yürütme ve yargıyı tek kişide toplamayı hedefleyen, bu tek adam anayasadır. Böyle bir yönetimin dünyada örneği yoktur. Tek kişiye verilecek yetkilerden bazıları: Meclisi feshetme, Olağanüstü Hal ilan etme, Kararname çıkarma, Anayasa Mahkemesinin 15 üyesinden 12 tanesini seçme (geriye kalan 3 üyeyi Meclis`te basit çoğunlukla kendi partisi seçecek) , Hakimler Savcılar Kurulu üyelerinin 13 üyesinden 6 tanesini seçme (diğer 7'sini de kendi partisi seçecek), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Başsavcıvekilini seçme, Danıştay Üyelerinin dörtte birini seçme, Danıştay'ın kalan üyeleri ile Yargıtay'ın üyelerini ise kontrol edebileceği Hakimler ve Savcılar Kurulu eliyle seçme, üst düzey devlet görevlilerini atama, devlet görevlilerini atama usullerini belirleme, devlet görevlilerini işinden atma, sınırsız Cumhurbaşkanı Yardımcısı atayabilme, bütçe yapma, eyalet ilan edebilme...ve daha neler neler.Bu kadar yetkiyi tek kişiye vermek ülkeyi kaosa, geleceğimizi de tehlikeye sokar. Bu yanlışa hayır diyelim. Bu bir parti seçimi değil ülkenin nasıl yönetileceği seçimidir. 16 Nisan`da, yasama, yürütme ve Yargı'nın tek elde toplanması oylanacak. Büyük Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyetinin rotasından çıkarılmasına izin vermeyelim, `hayır` diyelim."

Editör: Pusula Gazetesi