Zonguldak Baro Başkanı Özer Eroğlu, Osman Kavala davasındaki beraatın ardından, beraat kararı veren hakimlerin hakkında HSYK'nın soruşturma başlatmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Başkan Eroğlu, açıklamasında "Zonguldak Barosu olarak yargıya müdahele edilmesini istemiyoruz. Hakimlerin özgür iradeleriyle görevlerini yürütebilmeleri ve karar vermelerini istiyoruz" dedi.

"BİZ HAKİMLERİ, SAVCILARI SAVUNMUYORUZ, HUKUKUN EVRENSEL İLKELERİNİ SAVUNUYORUZ"

Eroğlu, Zonguldak Barosu olarak bunu kabul etmeyeceklerini belirterek şöyle konuştu; "Son günlerde Osman Kavala'nın beraatinden sonra beraat kararı veren hakimler hakkında HSYK tarafından soruşturma başlatıldı. Osman Kavala davası ayrı bir davadır, verilen kararlar da ayrı bir tartışma konusudur. Ama teftiş konusu kabul edilemez. Hukukun evrensel ilkeleri bağımsızlık, tarafsızlık, adil olma ilkeleri ile hiç bağdaşmayan bir karardır. Hukuk her zaman hepimize her yerde lazım, adalet kavramını ulaşmak için mutlaka gerekli bir kavram. Bakıldığında bugün sizin için lehinize olan şeyler yarın bumerang etkisi yaparak tersine dönebilir. Onun için hukuk kendi mecrasında kalmalı, müdahaleler yapılmamalıdır. Biz yargının kurucu unsurlarından yargı iddia savunmanın konuşan ayağınız. Yargıçların, savcıların bir şey söylemesi mümkün değil, söyleyemiyorlar zaten. Yani kendilerini yine savunma görevi avukatlara düşüyor. Biz hakimleri, savcıları savunmuyoruz, hukukun evrensel ilkelerini savunuyoruz. Geçmişte bir Yargıtay başkanının ifadesi olmuştu; 'vicdanla cüzdan arasındayız' diye. İşte yargıç olmak için vicdan ile cüzdan arasında kalmamak lazım. İşin doğrusu bu başlatılan bu soruşturmanın hiçbir hukuki altyapısı temeli yok ve Türkiye'ye büyük bir böyle baskı unsuru olarak etki yapacak bir soruşturma kararı."

"BAŞLATILAN BU SORUŞTURMALARIN SON DERECE YANLIŞTIR"

"Bu soruşturma nereden kaynaklanıyor? İşin doğrusu HSYK'nın belki de yapısından kaynaklanıyor. 6'sı Cumhurbaşkanı 7'si meclis tarafından ataman bir HSYK'nın daha adil davranması, yargıçlar hakkında daha bağımsız tarafsız güvenliği olabilmesi demek ki mümkün olmuyor. Biz Zonguldak Barosu olarak asla böyle Yargıya yapılan bu tür müdahaleleri kabul etmiyoruz. Bunların son derece yanlış olduğunu düşünüyoruz ve bundan vazgeçilmesi umut ediyoruz. Barolar Birliği bu soruşturma ile ilgili sonucu takip ediyor. Biz de aynı şeylerin olmasını umut ediyoruz. Bunları Yargıya yapılan bu tür yapay müdahaleler adaletin tecellisini fevkalade engel teşkil edecek davranışlardır. Bu davranışlardan acilen vazgeçilmesi lazım. Biz bu nedenlerden ötürü başlatılan bu soruşturmaların son derece yanlış olduğunu ve hukukun ilkeleri ile hiç bağdaşmadığını tekrarlıyoruz. Zonguldak Barosu olarak bunu kabul etmediğimizi ve bu kabul etmeme yolunda yapılacak mücadelenin içinde yer alacağımızı ifade ediyoruz."