Zonguldak'ın Çaycuma İlçesinde bu yıl 3'cüsü gerçekleştirilen Batı Karadeniz Yapı Mobilya ve Dekorasyon Fuarı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla açıldı.

Açılışa, Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, İl Jandarma Komutanı Albay Gökhan İnan, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, İl Başkanı Zeki Tosun, Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, Gökçebey Kaymakamı Mehmet Ali Uzun, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, BAKKA Genel Sekreteri Elif Acar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zekai Kamitoğlu şunları söyledi; "İçince bulunduğumuz dönemde bütün sektörlerde yaşanan gelişmeler ve piyasalarda meydana gelen yeni oluşumlar rekabetin yoğun bir şekilde yaşanmasına enden olmaktadır. Artık sadece kaliteli mal üretip pazara sunmak, satış yapabilmek için yeterli değildir. Bunun nedeni ise aynı malin değişik fiyat kalite ve biçimde sunularak değişik alternatifler arasında seçme şansının olmasıdır. İşte bu nedenle firmaların yürüttüğü reklam tanıtım faaliyetlerinde önemli rol almaktadır. Bu bağlamda bu tür fuarlara katılım önemli avantajlar sunmaktadır".

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı törene katılan Bakan ve beraberindeki heyete teşekküre ederken; "Bu fuarın kendinden beklenen sonuçları vermesini bölgemize ve ekonomiye gerekli katkıyı vermesini umuyorum"dedi.

Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli ise Çaycuma'nın fuarlar kenti olacağına dikkat çekerek;" Hepinizin bildiği gibi Çaycuma, Zonguldak, Karabük ve Bartın'ın ortasında Filyos Projesi, havalimanı ve serbest bölgesi ile gelişen ve büyüyen bir ilçe konumunda devam etmektedir. Devletimizin yatırımları ve devletimizin katkıları ile önümüzdeki yıllarda küçülen değil büyüyen bir ilçe yolunda devam edecektir"diye konuştu.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ise fuarın geleceğe umutla bakan bir bölgede gerçekleştiğini ifade ederek; "Sanayi bu bölgede gerçekten gelişmektedir. Bununla beraber tarımda bu bölgede aynı yönde gelişmekte. Kısa bir zaman sonrada tarım fuarımızı gerçekleştireceğiz. Yılarca taş kömürü ile hayat bulan Zonguldak işadamlarımızın gücü ve gayreti ile sanayi şehri olacak. Bu vesile ile yoğun programı içinde fara zaman ayıran Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum"dedi.

Vali Erdoğan Bektaş da bölgede kayıtlı 500-600 bin civarında gurbetçi olduğunu söyleyerek; " Her yaz gurbetçilerimiz memleketlerine geliyorlar. Bu vadi gerçekten geleceği olan bir bölge. Umutlarımız Filyos ile büyüyor. Diğer gelişmeler ile burada bir fuar fikri ortaya çıktı. Fuarı gelecek, yatırım ve uzmanlaşma arayışıdır. Bu çerçevede buradaki fuar fikrini desteklemeye çalışıyoruz. Başta Sayın Bakanımı olmak üzere katılan herkese teşekkür ediyorum"dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da konuşmasında çağımızın en büyük ihtiyaçlarından biri nitelikli insan gücü olduğunu söyledi. Varank; "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, bu ihtiyacı karşılamak için var gücümüzle çalışıyoruz.

Bu kapsamda, TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı'yla küresel rekabet gücümüzü arttıracak alanında uzman araştırmacıları ülkemize davet ettik.

Yaptığımız davete dünyanın önde gelen üniversitelerinden ve özel sektör kuruluşlarından toplamda 242 başvuru aldık.

Titizlikle sürdürülen değerlendirmeler sonrasında Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı'nın sonuçlarını bugün itibariyle ilk kez açıklıyoruz. Kazanan araştırmacılar, sonuçları TÜBİTAK'ın internet sitesinden öğrenebilirler.

Beklentilerimizi ziyadesiyle karşılayan bir sonucun ortaya çıktığını memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı kapsamında, 98'i Türk, 29'u yabancı olmak üzere toplam 127 araştırmacı Türkiye'nin yazacağı başarı hikayesinin bir parçası olmaya hak kazandı.

Kazanan isimleri irdelediğinizde, Türkiye'ye duyulan güveni, Türkiye'nin geleceğine olan inancı çok net bir şekilde görebiliyorsunuz.

Destek kazanan araştırmacılardan 58'i Amerika Birleşik Devletleri'nden, 16'sı İngiltere'den, 9'u Almanya'dan, 8'i de Hollanda'dan başvuru yapmış.

Dünyanın en iyi ilk 10 üniversitesi arasında sayılan MIT, Stanford, Harvard, Oxford ve Yale'den 20 araştırmacı var.Yine, dünya devi şirketlerde görev yapmakta olan isimler var.

İnanıyorum ki, bu program ülkemiz ve milletimiz için çok faydalı sonuçlar doğuracaktır.

Mobilyacılık; her geçen yıl büyüyen, üretim kapasitesini, oluşturduğu katma değeri ve istihdamı artıran, üzerinde hassasiyetle durduğumuz sektörlerimizden bir tanesi.

2018 yılında, mobilya firmalarımız 3,2 milyar dolarlık ihracata imza attılar. 180 ülkeye ihracat yaparak bizleri gururlandırdılar.

Bizleri daha da memnun eden husus ise mobilya sektörümüzün sağladığı dış ticaret fazlasıdır.

Bu alanda 2,3 milyar dolarlık dış ticaret fazlası vermeyi başardık. Elbette bu başarılı performansın asıl aktörleri, asıl kahramanları; mobilya firmaları, onların maharetli usta ve çalışanlarıdır. Ben mobilya sektöründeki bu dinamizmin artarak devam etmesinin, diğer sektörlerimize de örnek teşkil edeceğine yürekten inanıyorum"diye konuştu.

Bakan Varank fuara katkı sağlayan Alagözler Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Alagöz'e teşekkür plaketi verirken Çaycuma TSO Başkanı Zekai Kamitoğlu ise Bakan Varank'a manda heykeli hediye etti.

Protokol tarafından açılış kurdelesi kesildikten sonra fuarda açılan stantlar gezildi.

Editör: Pusula Gazetesi