Türkiye Taşkömürü Kurumu (TT) Kozlu Müessesesinde 3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 263 madenci şehidi ölümlerinin 25. yıl dönümünde Yenice İlçesinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.
Kozlu grizu faciasında yaşamını yitiren 42 madenci şehidi ile en çok kaybın yaşandığı Karabük'ün Yenice ilçesinde de, grizuda yaşamını yitirenler düzenlenen etkinliklerle anıldı.
İlk tören, 42 maden şehidinin bulundu Anıt Mezar da düzenlendi.
Anıt Mezarda yapılan anma törenine Yenice Kaymakamı Muhammet Fatih Demirel, Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci. Genel Teşkilat ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabasakal GMİS'e bağlı şubelerin yöneticileri, Zonguldak Yeniceliler Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, bazı demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, maden işçileri ve maden şehitleri yakınları katıldı.

Rahatsızlığı nedeniyle Yeniceliler Derneği Başkanı Yaşar Karaman törene katılamazken Karaman'ı Başkan Yardımcısı Mehmet Şık temsil etti. Anıt Mezar 'da düzenlenen törende konuşan Şık,konuşmasında yaşanan acının yıl dönümünde aynı acıları yaşadıklarını belirterek şehit madencilere rahmet diledi.

Yenice Kaymakamı Demirel, "Aradan 25 yıl geçmesine rağmen acılarını hala içimizde hissettiğimiz maden şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabırlar ve başsağlığı diliyorum. Böyle üzücü kazaların bir daha yaşanmaması için ilgili kurumların gerekli her türlü tedbiri aldığını ve iş güvenliği ile ilgili her yeniliği de uygulamaya koyacaklarına inanıyor, maden şehitlerimiz başta olmak üzere tüm şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun."

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci yaptığı konuşmada "Kozlu'da yaşamını yitiren 263 arkadaşımızın 42'tanesi bu anıt mezarda yatıyor. Ben burada yatan bu 42 şehidimize Allah'tan rahmet dilerken, burada bulunan acılı ailelerimize sabırlar ve başsağlığı diliyorum.
Biz yöre insanı olarak 160 yılı aşkın bir süredir çok büyük acılar yaşayarak bu madenciliği öğrendik.
160 yıllık bir üretim sürecinde 5 bini aşkın şehit verdik. Ve binlerce madencimizde meslek hastalığı ızdırabını çekerek bu ülkenin kalkınmasında öncü lokomotifi olduk. Olmaya da devam edeceğiz. Ben yüce yaradan mevlamızdan böyle kazaların bir daha yaşanmamasını diliyor, şehitlerimize rahmet, yakınlarına sabırlar ve başsağlığı diliyorum. Mekanları cennet olsun" dedi.


Anma töreninde yapılan konuşmaların ardından maden şehitlerinin mezarlarına konuklar ile birlikte şehit yakınları karanfil bıraktılar.
Anıt Mezar'da yapılan törenin ardından Yenice Merkez Camiinde öğle namazı öncesinde Kur-an ve mevlidi-i Şerif okundu. Öğle namazı ardından cami çıkışında katılımcılara mevlit şekeri dağıtılıp, gül suyu döküldü.

Yeniceliler Derneği Başkanı Yaşar Karaman da törenin ardından Pusula'ya yaptığı açıklamada, evde devam eden tedavs, nedeniyle katılamadığını belirterek katılanlara tek tek teşekkür etti. Maden ocaklarında eskiye oranla teknolojik yenilenmelere dikkat çeken Karaman aynı faciaların yaşanmamasını temenni etti.

Editör: Pusula Gazetesi