Zonguldak'ta kömür madenlerinde hayatını kaybeden madenci ailelerinin tamamına kamuda istihdam hakkı tanınmasına yönelik görüşmeler TBMM'de kabul bulmadı. Yasa 2004 ve 2014 yıllarını kapsayacak şekilde kabul edilirken diğer maden şehidi ailelerinin yasadan yararlanamayacağı kentte büyük üzüntüye neden oldu

Maden şehitleri ailelerinin kamuda istihdam hakkının 10 Haziran 2003 ile 13 Mayıs 2014 tarihleri arasında hayatını kaybedenlerin yakınlarını kapsaması, Türkiye'nin en büyük taşkömürü havzası Zonguldak'ta tepki çekmiş, durum GMİS, Maden Şehitleri Aileleri Derneği ve sicil toplum kuruluşları ile siyasi partilerin desteği doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu'na aktarılmıştı.

Bakan Sarıeroğlu ile yapılan görüşme sonrası konu MHP ve CHP tarafından TBMM gündemine de taşınmıştı. Tasarının TBMM Genel Kurulunda ele alınacağı ve genişleteceği, hiç bir maden şehidinin ailesinin mağdur kalmayacağı ifade edilmişti. TBMM Genel Kurulu gündemine bugün gelen düzenlemede Zonguldak yine boynu bükük kaldı, tasarı genişletilmedi.


Yasa tasarısı mecliste 2004 - 2014 yıllarıyla sınırlı tutularak kabul edildi. Maden Şehitleri Aileleri Derneği başkanı Çetin Yiğit, bölge milletvekillerinin konuya müdahil olup destek verdiklerini ancak istedikleri sonucu alamadıklarını, maden şehitleri ailelerinin üzgün olduğunu söyledi. GMİS'in istatistiklerine göre 2004 ila 2014 yılları arasında 197 maden şehidi olduğunu 1992 ila 2014 yılları arasında 1207 madencinin şehit olduğunu duyurmuştu.

Editör: Pusula Gazetesi