Alaplı Gümeli Beldesindeki bin 200 rakımdaki Bölüklü Yaylası'nda aç kalan yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı. 4 bin 112 yaşındaki dünyanın en yaşlı Porsuk Ağacı olma özelliğini taşıyan ağacın bulunduğu bölgede bir metreye yaklaşan kar kalınlığı yaban hayvanlarını olumsuz etkiledi.

Alaplı ilçesi Gümeli Beldesi'ndeki yüksek kesimlerinde son günlerde etkili olan yoğun kar yağışı yaban hayatını da olumsuz etkiledi. Zonguldak Orman İşletme Müdürlüğü, Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü ve Alaplı Orman İşletme Şefliği ekipleri bin 200 metre yükseklikteki Bölüklü Yaylası mevkisinde kar kalınlığının bir metreyi bulması üzerine harekete geçti. Orman İşletme Müdürlüğü'nce başlatılan yemleme çalışmaları kapsamında 15 kişilik ekip, karla kaplı yayla çevresinde yemleme çalışması yaptı.

İç kesimlerde 30 santimetreyi geçen kar, yüksek kesimlerde ise bir metreyi buldu. 4 bin 112 yaşındaki dünyanın en yaşlı Porsuk Ağacının çevresine saman ve buğday bırakıldı.

Hayvanlara yiyecek takviyesi

Kdz. Ereğli Orman İşletme Müdürü Temel Natir, Gümeli'de kar yağışı ve bir süredir devam eden soğuk hava şartları nedeniyle yaban hayvanlarının yaşam ortamlarının tamamen karla kaplandığı ve olumsuz etkilendiğini söyledi. Bölgeye sık sık yaban hayvanları için yem bırakıldığı ve bırakılmaya devam edeceğini ifade eden Natir, araçların ulaşamadığı bölgelere yaya olarak ilerleyerek yem bıraktıklarını anlattı. Natir, şöyle dedi: "Zonguldak'ın en yüksek yeri olan Gümeli Bacaklı yaylanın eteğinde bulunan Bölüklü Yaylasındayız. Kış mevsimin sert geçmişinden dolayı burada yaşayan yaban hayvanlarına yiyecek takviyesi olarak Saman, buğday gibi yemleri bırakmaya geldik. Gümeli Yaylası yazın göçebe yaylacıların kullandığı bir noktadır. Kışın ise Gümeli'de terk edilmiş bir vaziyette. Açık alan olduğu için yabani hayvanları uğradığı bir nokta yerindedir. Kışın hava koşullarının daha kötüleşmesi durumunda sahalardaki yemleme faaliyetlerimiz daha da artacak. İklim şartları kötü de olsa hizmet vermek durumundayız. Amacımız, kötü hava koşullarında güçten düşmüş, besin bulmakta zorluk çeken hayvanlara ulaşmaktır. Bu konuda arkadaşlarımız özverili, gayretli çalışmalarına devam ediyorlar."

Karla kaplı alanlarda beraberlerinde götürdükleri küreklerle alan açıp yem bırakan ekiplerin bundan sonra da yem bırakma çalışmalarının yapılacağı kaydedildi.

Editör: Pusula Gazetesi