Zonguldak Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "3303 Sayılı Taşkömürü Havzasındaki Taşınmaz Malların İktisabına Dair Kanun" kapsamında hak sahiplerinden ecrimisil bedeli alınmayacağı belirtildi.

Açıklama şöyle:

"İlimiz Merkez ve İlçe sınırları dahilindeki mahalle ve köylerde bulunan ve '3303 Sayılı Taşkömürü Havzasındaki Taşınmaz Malların İktisabına Dair Kanun'un ek 1'inci maddesi gereği Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlarla devletin hüküm ve tasarrufu altında olup tapulama harici bırakılan yerlerin fiili kullanım durumları dikkate alınarak varsa üzerindeki muhtesatın kim ve kimlere ait olduğunun belirlenmesi amacıyla güncelleme ve kadastro çalışmaları devam etmektedir. Bu Kanun kapsamında, Zonguldak ilinde yaklaşık 55 bin kişi tapularını alabilecektir. Hak sahiplerinden daha evvel 2981 sayılı kanun kapsamında tapu tahsis belgesi alıp, arsa bedeli ödeyenlerden bedel alınmayacaktır. Tapu tahsis belgesi olmayanlar ise metrekare emlak vergi değeri üzerinden tapularını alabilecek olup, ayrıca taksitle ödeme imkanı getirilmiştir. Kadastro çalışmaları sonucu kesinleşen kadastro cetvelleri ile tapu kütüğünün beyanlar hanesinde hak sahibi olarak belirlenen vatandaşlarımızın kendileri ile kanuni ve akdi haleflerinin (noter onaylı zilyetlik devir sözleşmeleri vb. belgeler ile birlikte) Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.

Kanun ile Taşkömürü havzasında bulunan ve vatandaşlarımızın kullanımlarında olan taşınmazların mülkiyet hakkını edinememelerinden kaynaklanan sorunlar ve mağduriyetler giderilecek olup, şehrimizin çarpık kentleşme ve altyapı sorunlarının çözülmesine de katkıda bulunacaktır. Ayrıca; 25 Mayıs 2018 gün ve 30431 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 8'üncü maddesinde - 5 Mayıs 1986 tarihli ve '3303 Sayılı Taşkömürü Havzasındaki Taşınmaz Malların İktisabına Dair Kanun'un Ek 1'inci maddesine onuncu fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş olup, 'Bu madde hükümlerine göre hak sahibi olan kullanıcılardan ecrimisil alınmaz, tahakkuk ettirilen ecrimisiller terkin edilir, başvuru tarihi itibarıyla son beş yıl için tahsil edilen ecrimisil bedeli satış bedelinden mahsup edilir, satış bedelinden fazlası iade edilmez" hükmü ilave edilmiştir. 3303 sayılı Kanun kapsamında hak sahibi olan vatandaşlarımızdan ecrimisil bedel talep edilmeyecek olup, tahsil edilen bedeller ise satış bedelinden mahsup edilecektir. Hak sahibi vatandaşlarımıza ilanen duyurulur."

Editör: Pusula Gazetesi