Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Başkanı Murat Pulat, TSO Başkanı Metin Demir'in MAKZON Projesi ile ilgili açıklamasını eleştirdi.

TSO Başkanı Sayın Metin Demir'in MAKZON Projesi üstünden kamuoyuna yaptığı açıklamayı talihsizlik olarak gördüklerini belirten Murat Pulat gerek "Yapılmak istenen yatırım adına gerekse de kamu yönetimi adına çok talihsiz bir açıklamadır" dedi.

Pulat, açıklamasında şunları söyledi;

"Sıra belediyede imar düzenlemesine geldi. Bakanlığımız üst ölçekteki planlarını revize etti. İnşallah önümüzdeki ay belediye meclis toplantısına girecek." şeklindeki bu açıklama gerek yapılmak istenen yatırım adına gerekse de kamu yönetimi adına çok talihsiz bir açıklamadır.

Kümelenme şeklindeki maden makineleri üretimi üstüne planlanan proje bizim de destek verdiğimiz değerli bir çalışmadır. Ancak salgının en aktif zamanında olağanüstü toplantı ile kamuoyunun bilgisinden kaçırırcasına kamuya ait arazilerde imar plan tadilatı yapılmak istenmesi ile zaten konu uzunca bir süre ilimizin gündeminde yer tutmuş ve sadece şehircilik, imar ve çevre ile ilgili meslek kurum kuruluşlarının değil toplumun bütününün tepkisini çekmiştir.

Aradan geçen zaman içinde Partimizin meclis grubunun itiraz gerekçelerindeki söylemlerinin doğruluğu da kendiliğinden ispatlanmıştır.

32 kişilik Belediye Meclisinde 19 kişilik net çoğunluğu ile birçok kararı meclisten oyçokluğu ile geçirebilen AKP + MHP ittifakı, salgın zamanı 30 dk. da şipşak geçirmek istediği imar plan tadilatını 2 aylık ek süre varlığına rağmen evrak eksikliğini bahane göstererek Belediye meclisinden geçir(e)memiştir.

Siyaset boyutunda attıkları bu geri adıma Zonguldak Valiliği de katılmış, Partimiz Meclis Grubunun söylem ve duruşunun doğruluğunu Valilik yaptığı işlemle ispatlamış ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Zonguldak'a ait imar planlarında ilgili alanda sanayi yapılmasının mümkün olmadığını görerek Bakanlık'tan planların tadilatını istemiştir.

Sonuçta ilgili Bakanlık nezdinde Partimiz grubunun belirttiği imar planına aykırılıklara yönelik işlemler yaptırılmıştır. Halen Bakanlığın yaptığı imar plan tadilattı askıdadır ve süreç bitmemiş, hali ile Bakanlıkça yapılan imar plan tadilatları da kesinleşmemiştir. Yapılan tadilatların hukuka, plan notlarına vb. uygunlukları tartışılır olup yapılan tadilatların iptal edilme olasılığı çok yüksektir.

Hal böyle iken TSO gibi saygın bir kurumun Başkanı olan, sanayici, yatırımcı, yenilikçi kimliğinin yanında siyaseten de tecrübeli olduğu bildiğimiz sayın Metin DEMİR'in yaptığı açıklamayı gerek Valilik makamını, gerekse de Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyelerini zan altında bırakacak nitelikte talihsiz bir açıklama olarak görmekteyiz.

3 Kasım 2002'den beri AKP iktidarının Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm birikimlerinin üstündeki yandaş sermayeyle paylaşım odaklı satış stratejisini çok iyi biliyoruz. Geçmişi bırakın geleceği de satmaktalar. Maalesef AKP zihniyetinin ilimizde yerel yönetimi ele geçirmesi ile TTK'nun arazilerinin bu tür imar plan tadilatları ile elden çıkarılacağının adımlarını görmeye başladık. Cumhuriyet Halk Partisi olarak 5000 maden şehidinin torunlarının da haklarının olduğu o alanlara kamu adına sahip çıkmaya devam edeceğiz.

MAKZON iyi bir projedir, değerli bir projedir ama yeri yanlıştır. O yer üstünde diretmek yerine, kamu kurum kuruluşlarını ve kamuoyunu metazorik bir şekilde bu projenin yeri olarak oraya "ikna" etmeye çalışmak yerine yatırımcı kimlikli kurum kuruluş ve kişilerin tüm taraflarla açık, net, karşılıklı kabullere dayalı bir işbirliğine yönelmesi gerekir.

Kendisini karşıt görüşleri "ikna etmekle" görevlendiren kurum ve kuruluşlar ve kişiler öncelikle kendilerini sorgulamalıdırlar. O alanın sanayi yeri olarak yanlışlığını bu kadar ilgili bilim insanı söylerken siz neden kendinizi ikna etmiyorsunuz diye halk sizlere sormaktadır.

20 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarının Zonguldak için istihdam sorununu yıllardır küçülttüğü ve adeta kapanmaya mahkum ettiği, iş kazası ve meslek hastalıklarına bağlı ölümlerle anılır hale getirdiği madencilik odaklı bir proje ile hatırlamış olması da komiktir ve tutarsızdır.

Özetlersek daha yasal süreçler tamamlanmamışken henüz kesinleşmemiş bir plan tadilatı ile ilgili TSO Başkanının tam da itiraz süreçleri ve olası mahkeme süreçleri içinde yaptığı bu açıklamanın kamu yönetimi ilkeleri ile uyuşmadığı açıktır.

TSO Başkanının yaptığı açıklama sermayenin kamu yöneticilerini ve siyaset kurumunu baskı altına alma çabasından başka bir şey değildir. Kendisi de bir STK olan Zonguldak TSO'nın hem diğer STK'ları, hem Bakanlık teşkilatını hem de Valilik ve Belediye Başkanlığı makamlarını zan altında bırakan bu açıklamasını kamuoyunun takdirine sunuyoruz.