Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Zonguldak İl Müdürlüğü işbirliğinde Zonguldak'taki bitkilerin tescili ve araştırılması konularındaki bilimsel çalışmaların bilgilendirme sunumu, Zonguldak Valiliği Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantıya; Vali Ali Kaban, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik ve kurumların yetkilileri katıldı.

Sunumda, Zonguldak ve ilçelerde yürütülecek tarım faaliyetleri, Osmanlı çileği, yaban mersini, salep, manda ve manda sütü üretimi, zararlı istilacılar konusunda araştırma çalışmalarının başladığı, çalışmaların ardından, bölge halkı ve üreticiler bilgilendirilerek, üretimin artmasının hedeflendiği ifade edildi.

Zonguldak Valisi Ali Kaban, gıda üretiminin bilimle buluşmasının faydalı olacağını dile getirerek, tarım üretiminin arttırılması konusunda elinde gelen desteği vereceğini dile getirdi. Vali Kaban, Osmanlı çileği ve manda ürünlerinin üretimine dikkat çekerek, tescil konusunda uyardı. Fındık üretiminin bölge için önemli olduğunu belirten Kaban, bu konuda da çalışmaların arttırılmasını ve kar oranı yüksek olan salep üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Kaban, ayrıca, Zonguldak olarak artık kaybedecek vaktin olmadığını söyledi ve hızlı davranılması gerektiğini belirtti.

KABAN: "MANDA YOĞURDU VE SÜTÜNÜ TESCİL ETTİRMELİYİZ"

Kaban, yapılan her hizmetin Zonguldak'ta kaldığını belirterek, şunları söyledi:

"Zonguldak'taki 3,5 senelik Valiliğim döneminde devlet ve üniversite işbirliği noktasında hiçbir şeyi sakınmadık. Valilik ve Rektörlük olarak yapılabilecek her şeyi son sınırında yapmaya gayret ettik ve bunlardan çok güzel ürünler çıktı. Bunların bir parçası olarak üniversitemizde veterinerlik ve orman fakültemiz yok ama bunlara rağmen üniversitemiz, 'her konuda olduğu gibi nasıl bir ortaklıkla nasıl katkıda bulunabiliriz' diye mücadele veriyor. Üniversitemizle her tür paydaşlığa ve ortaklığa varız. Çünkü yapılan her hizmet Zonguldak'a kalıyor. İnsanlar olarak bizler geçiciyiz bu nedenle insana değil kuruma bağlı sistem kurmamız lazım. Bu anlamda bütün kurumların birlikte el ele vererek ilimiz ve bölgemiz için elinden geleni yapması gerekiyor. Bu çalışmalar hokus pokus işi değildir ve hiç kimse şapkanın içinden tavşan çıktı diyemez. Devlette işler süreklilik arz eder. Tuğla üstüne tuğla koyarak bina yapma faaliyetini gerektirir. Bu anlamda üniversitemizin değerli Rektörü Mahmut Özer Bey'in şahsında tüm üniversite çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Diğer taraftaki paydaş olarak Tarım İl Müdürümüz ve kurum çalışanlarına üniversiteyle yapacakları ortak çalışmalar için teşekkür ediyorum. Manda sütü ve yoğurdu konusunda Zonguldak geçmişten beri Ankara ve İstanbul'da belirli bir ün almış durumda. Bu durumu bizim tescillememiz lazım. Karakteriskleri çok önemli onun için çok hızlı hareket etmemiz lazım. Bir kere manda sütü ve yoğurdu Zonguldak adına tescillendiğinde başka bir yerde dahi üretilse bu tescil üzerinden gitmek zorunda. Ne kadar hızlı yürürsek bölgeye o kadar fayda sağlarız. Bunlar katma değeri yüksek olan işler. Organize Sanayi seracılıkta hızla ilerliyor. Seracılığı bölgeye teşvik etmek istiyoruz. Sadece 600 dönümle kalmasın istiyoruz. Bunu teşvik ettiğimiz takdirde de oradaki üretilecek ürünlerin katma değer itibariyle yüksek ürünler olması seracılıkta çok büyük önem taşıyor. Çünkü ekstra harcamalar yaptığınız bir sektör açık hava gibi değil. Bölgede olup başka yerde yetişmeyen veya bu bölgede daha iyi yetişen daha pahalı, daha para eden bir şey bulabilirsek, seracılığımızı o yönde yönlendirme şansımız olur bunu da ancak bize bilim söyleyebilir. Tescil işlemlerinde parayı sakınmayacağız çünkü bir kere tescil ettiriyorsunuz ama Zonguldak'ın oluyor."

ÖZER: "BÜYÜK PROJELERİN HAYATA GEÇİRİLMESİNDE KATKIDA BULUNACAĞIZ"

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'yle yaptıkları işbirliğinin önemine değinerek, "Sayın Valim, Zonguldak ile alakalı her türlü işte üniversiteyi bilimsel anlamda yanınıza alarak güç verdiğiniz için ve üniversitenin karşılaşmış olduğu problemlerde her zaman yanımızda olduğunuz için şahsım ve üniversitem adına şükranlarımı sunuyorum. Tarım İl Müdürümüz Sayın Necmi Çelik Bey'le iki hafta önce çok verimli bir toplantı yaptık. Toplantıda 'birlikte neler yapabiliriz, Zonguldak'ın tarımına, hayvancılığına nasıl katkıda bulunabiliriz?' konularını mütalaa ettik. Üniversitemizin Ziraat ve Veterinerlik Fakültesi yok ama Gıda Mühendisliğimiz var. Çaycuma ilçemizde Gıda, Tarım Meslek Yüksekokulumuz var ve özellikle Fen-Edebiyat Fakültesi'ndeki kimya, biyolojideki hocalarımızın aslında ne kadar ortak noktada buluşabileceğini yapmış olduğumuz toplantıda gördük. Zonguldak'ta üniversite tüm kurum ve kuruluşlarda inşallah Sayın Valimizin öncülüğünde büyük projelerin hayata geçirilmesinde katkıda bulunacaktır" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi