Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Zonguldak Valiliği'ne atanan Mustafa Tutulmaz, bugün kente gelerek göreve başladı.
Valilik binası önünde düzenlenen törene; Vali Yardımcıları, ilçe kaymakamları, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Gönen Süslü, Garnizon Komutanı ve Askerlik Şubesi Başkanı Ayhan Kafalı, Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı ve Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı katıldı.
Karşılama töreninde Vali Mustafa Tutulmaz, Rektör Prof. Dr. Mustafa Çufalı'yı karşısında görünce, "Merhaba Hocam, sizinle burada da karşılaşmak varmış" dedi. Tören sonrası Vali Tutulmaz, Valilik Toplantı Salonu'nda basın mensuplarıyla buluştu.
"KAMU-DEVLET VATANDAŞ İÇİN VAR"
Tutulmaz'ın kamuoyuna ilk açıklamaları şöyle oldu; "Cumhurbaşkanımızın imzaladığı kararname ile Afyonkarahisar'dan Zonguldak'a görevlendirildim. Bugünden itibaren Zonguldak'ın ve Zonguldaklı hemşerilerimin emrindeyim ve hizmetindeyim. Özellikle bunu ifade etmek isterim. Cumhuriyetin ilk kazandığı topraklar Afyonkarahisar'dan Cumhuriyet'in ilk vilayeti ve emeğin başkenti olan Zonguldak'a büyük bir heyecanla, onurla geldim. Afyonkarahisar'da yaptığımız çalışmaların, Siirt'te daha önce yaptığımız çalışmaların, ilimize uyan bölümlerini burada hep beraber gerçekleştireceğiz. Kamu-devlet vatandaş için var, vatandaş odaklı bir yönetim anlayışı bizim öncelikle tercih ettiğimiz, öncelikle uymak zorunda olduğumuz bir alan. Vatandaşımızın hizmetindeyiz, varlık sebebimiz vatandaşımız. Kuralsız bir yönetim değil, kuralları uygulayan bir yönetim anlayışına sahibiz. Mevzuat dediğimiz kanunlarda yönetmeliklerden emirlerden oluşan kamu, yıların tecrübeleriyle oluşmuş kurallardır. Bunlara toplum ve kamu olarak ne kadar uyarsak problemlerimizi o derece kolay çözeriz. Kurala uymak toplum için olmazsa olmazdır. Ben vali olarak kuralcı bir yapım var, bütün herkesin bu konuda uymasını özellikle takip ederim. Siz basın mensuplarından da özellikle kurala aykırı hareket edildiğinde bana bilgi verilmesini isterim, bunun takibi açısında bu konu önemlidir."
"NEFRETTEN, OLUMSUZLUKTAN, KÖTÜMSERLİKTEN UZAK BİR ANLAYIŞIMIZ OLSUN"
"Kamu hizmetini sunarken eşitlik, adalet ve hakkaniyet gibi kavramlara önem veririm. Yönetim anlayışımızda bu kavramlar ön planda olacaktır. Bunları yaparken kurumların aynı amaçta birleşmesi gerekiyor. Bu amaçla burada Zonguldak'ın kalkınması, vatandaşların refahını, huzurunun ve asayişinin en üst düzeyde olmasını isterim. Bu amaca hepimiz birlikte odaklanabilirsek başta kamu yönetimi olarak biz, basın olarak siz, sivil toplum kuruluşları, siyaset mekanizması gibi dinamikler bu amaç doğrultusunda hareket edebilirse o zaman toplumumuzun huzurunu, refahını ve asayişini sağlamış oluruz. Kısa sürede ilimizi en ücra köyüne kadar gezeceğiz. Buraya uygun projeler nelerdir onlara bakacağız. Gözlemleyeceğiz ve ona göre hareket edeceğiz. Her projenin takipçisi olacağız. Umarım Zonguldak'ta sizlerle uyumlu bir şekilde çalışarak sonuca ulaşacağız. Benim bir önceliğimde şudur; bunu Afyonkarahisar'da başlattık. 'Sevgi yılı' adı altında bir proje başlattık, burada önceliğimiz şuydu. Hayatımızın her döneminde sevgiyi ön planda tutan, sevgi dilini konuşan bir anlayışımız olsun. Nefretten, olumsuzluktan, kötümserlikten uzak bir anlayışımız olsun. Dilimiz sevgi dili olursa, bakışımız sevgi bakışı olursa biz başarı elde ederiz. Ben sevgi dilini konuşurum, nefret yoktur, bütün arkadaşlarımızdan da; Eğer Zonguldak'ı seviyorsak, eğer hizmet etmede hep beraber yarışacaksak lütfen sevgi dilini kullanalım. Bizim bundan sonra yapacağımız sadece 24 saat hizmettir, kaldığımız süre içinde Zonguldak'ın bir evladı olarak kalabilmek ve burada bu anlayışla çalışabilmek bizim için büyük bir onurdur."
"ZONGULDAK HİZMET EDİLECEK ÖNEMLİ ŞEHİRLERİMİZDEN BİRİDİR"
Vali Tutulmaz, Zonguldak'a atanmasıyla ile ilgili düşünceleri olarak şöyle konuştu; "Biz kamu yöneticisiyiz, bugüne kadar bir çok yerde hizmet ettik. Her hizmet ettiğimiz yer bizim için kutsaldır. Demek ki bundan sonra hizmet edeceğimiz yer Zonguldak'tır. Zonguldak'ta hizmet etmekten mutluluk duyarız, oraya yapacağımız bir katkı varsa mutlu oluruz' düşüncesiyle geldik. Yoksa her yerin kendine has güzellikleri var. Zonguldak hizmet edilecek önemli şehirlerimizden biridir, umarım aynı duygular ve heyecanla burada çalışır ve ayrılırız. Siz bizi bırakın biz dersimize biraz çalışalım. Yapıcı olun, siz yapıcı olduğunuz müddetçe kamu görevlileri koşar. Ama siz eğer yapıcı olmazsanız kamu görevlilerini kendi içine kapatırsınız. Şimdiden ben burada o duyguyu görüyorum. 'Bu vali kaç günde, kaç ayda gider' düşüncesini gördüm. Biz gitmek için buraya gelmedik. Gitmek gelmek bizim için sorun değil, kaldığımız sürece hizmet ederiz. Ancak bu dil uygun bir dil değil, onu ifade edeyim."
"ZONGULDAK'TA GÖREV YAPAN SON DÖRT VALİYİ TANIYORUM"
"Zonguldak'ta görev yapan son dört valimiz de daha önce tanıdığım insanlar, hepsi birbirinden değerli insanlar. Bir kısmını valilik dönemimde bir kısmını okuduğum okuldan ve Ankara'da birlikte çalıştığım arkadaşlarımdandı. Ben hepsine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Hepsinin projeleri benim projemdir. Biz de önceki sonra ki yoktur, bizde kamu hizmeti vardır. Bizde devletin devamlılığı vardır. Biz bu anlayış ve davranış içerisinde hareket eden bir yapımız var. Bizi sakın 'Önceki vali şuydu, buydu' gibi sözleri duymak istemiyorum. Gerçekten hepsi benim arkadaşım, kıyaslamayın, kıyaslatmayın. Bana hiçbir arkadaşımı sormayın. Bizim bir iddiamız yok, buraya hizmet için geldik. Bu hizmeti en iyisiyle yapmakla görevliyiz. İddiamız en iyisini yapmak olacak."
"BİZ 'VALİ BEY VARSA BURADA YANLIŞLIK OLMAZ' ANLAYIŞINI GETİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ"
Afyonkarahisar'da görev yaparken çok iyi projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Vali Tutulmaz "Afyonkarahisar'da proje üzerine proje yaptık. Ama bu projelerin hepsini ben yapmadım. Arkadaşlarımızla oturduk, farklı görüşleri proje haline getirdik. Afyon'da son 3 yılda dünyada 36 gastronomi şehirlerden biri oldu. Dünyada 42 termal kentten birisi oldu, dünyada 17 motokros yapılan şehirlerden biri oldu. İnşallah Zonguldak'ta da bunlara benzer ya da farklı şeyler olabilir, yapabiliriz. Tecrübemiz var, yapabileceklerimiz var. Biz çok çalışacağız, insani olacağız, kalp kırmayacağız. Yaratılanı yaradandan ötürü sevme anlayışıyla herkesi kucaklayacağız. Biz 'Vali Bey varsa bu işi çözer', 'Vali Bey varsa burada yanlışlık olmaz' anlayışını getirmeye çalışacağız" dedi.