Zonguldak'ta muhtarlarla aylık olağan toplantıda bir araya gelen Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, kentte kaçak olarak işletilen maden ocaklarına ve kaçak ocaklarda meydana gelen göçüklerde hayatını kaybeden maden işçilerine dikkat çekti. Muhtarlara kaçak maden ocaklarına köy ve mahallelerindeki gençleri göndermemeleri ve kaçak madenciliğin önüne geçilmesi için iş birliği talimatı veren Vali Erdoğan Bektaş, "Merkez ilçede bir kaçak maden işletmeciliği var. Bu işin içerisinde Kozlu ve Kilimli ilçeleri de var. Artık Türkiye Cumhuriyeti ilkel şartlarda, maden ocaklarında insanların ölmesini istemiyor. Bizde istemiyoruz. Siz de istemiyorsunuz. Her şeyin kuralı, ruhsatı kitabı var. Kuralına kitabına uygun çalışılmasından biz de mutluyuz, memnunuz, yardımcıyız. Kaçak maden ocağında göçükler gördük, ölen işçileri gördük. Son olay yaşandığında, gittim kendim göçük olan madene, bir işçi göçükte kaldı. Kurtarılamadı... 2 işçi yaralı kurtuldu. Ama göçüğün olduğu yere kadar girdim. Gerçekten orada çalışmak insani değil. Bile bile çocuklarımızı, gençlerimizi, işçilerimizi ölüme göndermemeliyiz. Bu konuda herkesin hassasiyet göstermesi gerekiyor. Bundan hepimiz sorumluyuz" dedi.

"EKONOMİYE KATKI VERECEĞİZ AMA ÖLMEYECEĞİZ"

"Sanki bu madenlerde ölüm alışılmış, kanıksanmış" diyen Vali Erdoğan Bektaş, konuşmasını şöyle sürdürdü; "Maden ocakları kurallarını uygulasın sonuna kadar çalışsın, emrindeyiz, hizmetindeyiz. Yeter ki çalışsın. Ama kurallar güvenlik için var. Hayat için var. Zonguldak'ta benim garipsediğim bir durum var. Sanki bu madenlerde ölüm alışılmış, kanıksanmış. Bu normal bir olay gibi algılıyoruz. Ben hiç öyle algılamıyorum. Böyle algılamamamız gerekiyor. Maden de çıkartacağız, kömür de çıkartacağız... Ekonomiye katkı vereceğiz ama ölmeyeceğiz. Ölmeden bu işi başaracağız. Dünya nasıl yapıyorsa biz de öyle yapacağız. Kaza binde bir olur. Dünyanın her yerinde oluyor. Ama binde bir olur. Daha fazla olmaması gerek. Daha fazla olursa onun adı kaza olmaktan çıkıyor. Ne oluyor? İhmal oluyor ya da başka şeyler oluyor. Bu konuda biz sizlerle el ele, gönül gönüle gayret sarf edeceğiz."

MUHTARLARA TEMİZ ÇEVRE TALİMATI

Vali Bektaş konuşmasında çevre kirliliğine de dikkat çekti. Zonguldak'ın tertemiz bir çevreye sahip olması için gerekli bütün çalışmaların yapılacağını ifade eden Bektaş, "Öncelikle kirletmememiz gerekiyor. Çöp ve hafriyatları canımızın istediği her yere dökmemeliyiz. Muhtarlarımız olarak sizler bu konuda hem siz kendiniz dikkatli olacaksınız. Yetmiyorsa ilgili kurum ve kuruluşları uyaracaksınız. Biz yollarımız, derelerimiz, piknik yerlerimiz tertemiz olmasını istiyoruz. Bizim arazide kamu sisteminde en son yetkili merci sizsiniz. Muhtarın bir görevi yok. Benim kaç tane görevim varsa sizin de o kadar göreviniz var. Bütün sistemin vatandaşa ulaşan noktalarında sizler varsınız sizler görevlisiniz. Ayrıca bütçeleriniz var. Biz her konuda sizlerle bu işi yürüteceğiz" ifadelerini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi