Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, 3 maden işçisinin ruhsatsız maden ocağında hayatını kaybetmesinin ardından kentte kaçak olarak işletilen maden ocaklarının tespiti ve kapatılması için çalışma başlattı.

Çalışmalar kapsamında Zonguldak merkez, Kilimli ve Kozlu ilçelerinde bir günde yapılan denetimlerde 222 kaçak maden ocağı kapatıldı. Vali Erdoğan Bektaş, "Zonguldak'ta kaçak maden ocaklarına yönelik başlattığımız çalışmalar kapsamında Cumartesi günü kaçak olduğu tespit edilen 222 kömür madeni ocağı kapatıldı ve işlem yapıldı" dedi.

Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti ve Basın İlan Kurumu önderliğinde yerel basının sorunlarının görüşülmesi amacıyla gazete temsilcilerini makamında kabul eden ve son valiler kararnamesiyle Rize valisi iken Zonguldak Valiliği görevine atanan Erdoğan Bektaş, 21 Kasım'da Kilimli ilçesinde ruhsatsız maden ocağında meydana gelen metan gazı patlamasında 3 işçinin hayatını kaybetmesine değindi. Zonguldak'ta vatandaşların kaçak maden ocaklarında çalışmamaları konusunda duyarlılık oluşturulması yönünde çalışma başlatacaklarını belirten Vali Erdoğan Bektaş, "Kilimli ilçesinde 108, merkezde 84, Kozlu ilçesinde ise 30 kaçak ve ruhsatsız maden ocağı drone ile havadan yapılan çalışmalar sonucu tespit edildi. Bu ocaklarla ilgili gerekli işlemler yapılıyor. 30 Mart 2018 tarihinde TBMM'de ruhsatsız ve kaçak maden ocakları ile ilgili bir düzenleme yapıldı. Bu ocakları çalıştırmak 3 ile 5 yıldan yargılamanın yolunu açıyor ve suçtur.

Vatandaşımızın can güvenliği devletimiz için öncelikli olandır. Bu düzenlemeler bunun için yapılıyor. Biz vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını ve kendiliğinden bu işlerden el çekmesini istiyoruz. Ölümler oluyor, bundan devlet,m,z, hükümetimiz ve bakanlığımız mutlu değil. Maden ocaklarında kaza olabilir. Kaza demek, bütün iş güvenliği tedbirleri, bütün önlemler alındıktan sonra olan şeydir. Ancak bu kaza değil. Trabzon'da erken ölümler olduğunda neden öldü diye sorulunca 'Zonguldak hastalığından öldü' denilirdi. Zonguldak hastalığı, yani maden hastalığı" dedi. Vali Erdoğan Bektaş, kaçak ve ruhsatsız maden ocakları ile devlet olarak mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.

Editör: Pusula Gazetesi