Zonguldak Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gurup Başkan Vekili Atınç Kayınova, Bülent Ecevit Üniversitesi'nin (BEÜ) mezuniyet töreni için il dışından gelen vatandaşların yaşadığı trafik rezaleti ile ilgili konuştu.

Kayınova BEÜ'nün mezuniyet programında kentte yaşanan trafik ve otopark rezaleti için "Bence bu şehrin yerlileri olarak, bir emniyet müdüründen, bir validen her bir insanının bu konuda sorumluluğu var. Bu tür günlerde daha özenli davranmak gerekiyor" dedi.

Mezuniyet töreninin yapılacağı günün öncesinde şehrin yönetim organlarının yeterince tedbir almadığını belirten Kayınova "Rektörün çıkıp; 'Ben bu planlamayı yapamadım. Şehrin yönetsel organları ile paylaşmadım' demesi lazım" dedi.

"REKTÖR ÇIKIP ÖZÜR DİLESİN"

"Zonguldak'ın fizik şartları belli. Kapasitesi belli. Bu programın yapılacağı ile ilgili şehrin yönetsel organları ile yeterli paylaşım yapılmadı. Bununla ilgili bir düzenlemeler getirilebilirdi. Stadyumun orada trafik düzenlemesi yapılabilirdi. Burada o yüzden birinci sorumlu Rektör. Bu yoğunluk şehrin üzerinde bir gün de olsa böyle bir etki gösteriyor. Acil olağan dışı bir şey gelişmiş olsa emniyet ve rektörün bir şey demesine gerek yok. 3 bin tane insanın geldiği bir yerde zaten otopark sayısı belli. Bunu ne ile düzenleyeceksin. Ben belediyeye atılacak bir suçlama olduğunu düşünmüyorum. Başkan bir doktor nezaketi ile özür dilemiş. Bu özrün aynısını rektörün çıkıp; "Ben bu planlamayı yapamadım. Şehrin yönetsel organları ile paylaşmadım" demesi lazım. Çıkıp öyle törenlerde protokollerde oturmakla olmuyor bu. Ama burada muhakkak emniyet müdürlüğü bu konuda kimseden izin almasına gerek yok. Her şey emniyet müdürlüğüne gidiyor. Orada emniyet müdürlüğü ile rektörün çok önceden yazışmaları vardır. 'Ben bugün bunu burada toplayacağım' deyip, onun o gün sabah öğrenmiş olması mümkün değil. Bence trafik akışını planlama konusunda bu konudan ne zaman haberdar olmuş ve bu konu ile ilgili ne gibi planlama yapmış emniyet müdürlüğü bunu sormak lazım. Bunu kamuoyu ile paylaşabilir."

"ZONGULDAK İÇİN BU FIRSATIN KAÇMAMASI ÖNEMLİYDİ"

"Gerçi şöyle bir durum da var: Zonguldak'ın fizik şartları belli haberi olsa ne yapacak. 'Yiğidi öldür, hakkını yeme' derler ya Zonguldak'ın fizik şartları belli. Şehir dışından gelen insanlar, öğrenciler bu şekilde bir katma değer oluşturuyorlar. Böyle katkı sağlıyorlar, kira geliriyle, turizmiyle, ticari anlamda kente katkı sağlıyor. Bu çocukların ve ailelerinin güzel bir anı edinebileceği bir fırsat oluşabilirdi. Bu fırsatın kaçmaması önemliydi. Öğrenciler bu şehirden mezun olmuş giderken, bu şehirde çalışmayı düşünebilirler. Bu şehirden sürekli insanlar gidiyor. İleriyi düşünen vizyonel insanları tutamıyoruz. Bence bu şehrin yerlileri olarak, bir emniyet müdüründen, bir validen her bir insanının bu konuda sorumluluğu var. Bu tür günlerde daha özenli davranmak gerekiyor. Olay sadece bir trafik olayı değil. Sokakta günlük hayatta sorunları fırsata çevirip olağandışı günlerle ilgili değil. Dolmuşçusundan taksicisine, insana yakışan davranışlara bir arada olma şansını yaratma anlamında bir işaret."

Editör: Pusula Gazetesi