Level Hospital Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Pınar Gerede Alagöz, "Obstrüktif Uyku Apne Sendromu" olarak adlandırılan OSAS hastalığının, uyku bozukluğuna bağlı olarak birçok sağlık sorununa neden olduğunu anlattı.

Level Hospital Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Pınar Gerede Alagöz, "Obstrüktif Uyku Apne Sendromu" olarak adlandırılan OSAS hastalığına değindi. Alagöz, açıklamasında şöyle dedi: "Gürültülü horluyor musunuz? Kötü şakaların ya da geceleri eşinizin dirseğinin hedefi oluyor musunuz? Horlama komik görülebilir ancak gerçekte hiç de gülünecek bir şey değildir. Gürültülü horlama, hayatı tehdit edebilecek. 'Uyku Apne Sendromu (OSAS)' gibi bir hastalığın belirtisi olabilir. Apne kısaca solunum durması demektir ve OSAS uykuda solunum durması hastalığı olarak ifade edilebilir. Uyku apneleri gece boyunca defalarca tekrar eder ve apne esnasında kanda oksijen düşmeleri olur. Oksijen düşmeleri zamanla, oksijen yetersizliğine bağlı organlarımızın hasar görmesine, dolayısıyla çeşitli kronik hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur. (Yüksek tansiyon - kalp yetmezliği - koroner arter hastalığı - inme - kalp ritm bozuklukları - ve depresyon gibi)."

Alagöz, Uyku Apne Sendromunu düşündüren belirtileri de şöyle açıkladı: "Gürültülü horlama. Horlama aniden kesilebilir, nefes alma durur ve bir süre sonra tekrar başlar. Uygunsuz yerlerde uykuya dalma (işte, sinemada yada araba kullanırken gibi). Sabahları yorgun ve uykuyu alamamış olarak kalkma."

Alagöz, tedavi edilmeyen Uyku Apne Sendromunun iyi bilinen sonuçları ise şu şekilde açıkladı: "Gündüz aşırı uyku hali. Rahatsız uyku. Sabahları uyanınca baş ağrısı. Cinsel isteksizlik, iktidarsızlık. Kadınlarda adet düzensizlikleri. Gece sık idrara çıkma. Yüksek tansiyon. Kalp krizi. İnme. Depresyon. Uyku Apne Sendromuna (OSAS) kesin tanı konulabilmesi için uyku testi (POLİSOMNOGRAFİ) yapılmalıdır. Polisomnografi uyku bozuklukları tanısı için gerekli bilgilerin toplandığı bir tetkiktir ve uyku labaratuvarında yapılır. Uyku labaratuvarı sıcak bir ortama sahip rahat bir otel odası gibidir.Tanı koyulduktan sonra planlanan tedavi (PAP tedavisi), semptomları genellikle düzeltir ve uyku apne sendromunun yüksek tansiyon gibi sonuçlarını önler. Olguların çoğunda tedavinin yararı, tedavi başlar başlamaz görülür. Unutmayalım ki uyku, günlük yaşamda yıpranan vücudun restore edildiği bir dönemdir ve sağlıklı yaşam için sağlıklı uyku mutlaka gereklidir."