Batı Karadeniz Bölgesi Fındık Üreticileri Derneği (BAFÜD) 2021 Yılı için fındığın azlığına dikkat çekerek 'üretici dikkatli olmalı' mesajı verdi.

Merkezi Karadeniz Ereğli'de bulunan; Batı Karadeniz Bölgesi Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri adına açıklama yapan Mehmet Öztürk, son günlerde serbest piyasada fındık fiyatlarının düşmesine tepki göstererek, "Kimse merak etmesin. İnşallah Fındıkçıyı yalnız bırakanlar ı, yeni yılda yaşanan oyunları birlikte bozacağız" dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 22 liradan alımı gerçekleştirilen fındığın fiyatı Alaplı'da ve Akçakoca ile Ereğli'de 21 liraya kadar geriledi. Serbest piyasada fındık fiyatında yaşanan bu düşüş üreticileri de endişelendiriyor. 31 Aralık itibariyle fındık alımlarını durduracak olan TMO'nun, fiyat düşüşünün devam etmesi halinde yeni yılda da fındık alımlarını sürdürmesi bekleniyordu. Ama bu sefer hayal kırıklığı devam ediyor. 2021 Yılı ürün rekoltesinin bu hava koşullarında daha az olacağı konusunda fındık üreticileri tedirginler.

"FINDIĞI TEKELLEŞEN FİRMALARIN, FINDIKÇIYI İNSAFINA BIRAKMAYACAĞIZ"

Mehmet Öztürk "Fındık fiyatında yaşanan düşüşle ilgili ciddi kaygılarımız var.2020-21 fındık hasat sezonu öncesi temmuz ayında tekelleşen firmaların fındık fiyatına müdahale etmelerine izin vermemeliyiz. "Fındığı da fındık fiyatını da Roma, Londra, Washington merkezli oligopolist, yani alıcı piyasasında tekelleşen firmaların insafına ve tekeline bırakmamak için köylüler olarak daha çok birlikte hareket etmeliyiz" açıklamasını yaptı.

"OYUNLARI BİRLİKTE BOZACAĞIZ"

"Fındıkçıya sahip çıkmaya kararlıyız. BAFÜD olarak köylünün ürünlerini piyasa değerinin üzerinde devam ettiklerini kaydeden Öztürk, "Bu dernek etrafında birleştikçe koskoca güç olacağız, Batı Karadeniz Bölgesi; Akçakoca, Alaplı ,Ereğli İlçelerinde yaklaşık 30 Bin Fındık Ailesinin geçim kaynağı üzerinde Tüccar piyasasını kendi lehimize çevirmek için yeterli donanıma sahip kadromuz var. Bu nedenle Üreticiyi yok sayan Fındık Tekellerini sarsmak için kendi pazarımızı oluşturmaya kararlıyız."