Türkiye genelinde olduğu gibi Zonguldak'ta da et fiyatları aldı başını gidiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çalışmaları sonrası yapılan et ithalatıyla et fiyatlarında gerileme olurken, fiyatlar yine artışa geçti.

Üretici Ahmet Akgün, tüketiciye çağrıda bulundu. Üreticide et fiyatının düştüğünü, marketlerde ve kasaplarda ise düşmediğini vurgulayan Akgün, "Şayet vatandaşlar 15 gün et yemezse, inanın o fiyatlar 5 TL geriye gelecek ve vatandaşın cebine yansıyacaktır" dedi.

Akgün, şunları söyledi:

"Zonguldak'ta bulunan market ve kasaplardan bir süreliğine et almayın. Yani et tüketimine bir süre ara verin. Protein ihtiyacını bir süreliğine olsun balık ve bakliyatla karşılamaya çalışın. Bu çağrımı niye yapıyorum? Malum üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çalışmaları sonrası et ithalatıyla et fiyatlarında gerileme olmuştu. Ucuz fiyatla ülkeye getirilen ithal et 29-30 TL'den bazı anlaşmalı marketlerde satışa sunulmuştu. Ve bunun sonucunda, üreticinin 2 ay önce 30 TL'den kestirdiği hayvanların fiyatı 25-26 TL'ye gerilemişti. Bunun tüketiciye de düşülen fiyatlar civarında bir yansıması olması gerekirdi, doğal olarak. Ama ne gezer, mezbahanede 30 TL kesim yapılırken, bazı et ürünlerinin perakende fiyatları şöyleydi: Kemikli et 35 TL, kıyma 42-45 TL, kuşbaşı 45-50 TL, biftek 55-60 TL. Peki, kesim fiyatlarının 25 TL'ye düştüğü bugün perakende fiyatlar ne durumda? 11 Aralık 2017 itibarıyla; kemikli et 35-37 TL, kıyma 42-45 TL, kuşbaşı 46-50 TL, biftek 55-65 TL. Peki, üreticinin cebinden çıkan kilo başı 5 TL nerede? İşte o kilo başına 5 TL, o market ve kasapların banknotlarını biraz daha şişirdi. Ama burada vatandaşa görev düşüyor artık. Şayet vatandaşlar 15 gün et yemezse, inanın o fiyatlar 5 TL geriye gelecek ve vatandaşın cebine yansıyacaktır."

Editör: Pusula Gazetesi