Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2019 yılı teması olarak ilan edilen "Mesleki ve Teknik Eğitim" faaliyetleri kapsamında, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) organizasyonunda, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Karabük Üniversitesi ve Bartın Üniversitesi öğrencileri ile akademisyenleri, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı himayelerinde, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından düzenlenen "4.Uluslararası Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı"na katıldılar.

"Siber Güvenlikte Küresel Oyuncu Nasıl Olunur?" temasıyla Ankara'da düzenlenen konferansın açılışını Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir yaparken, 2 gün boyunca siber güvenlik sektöründe yer alan yerli ve yabancı katılımcıları, kamu ve özel sektör temsilcileri ile akademisyenleri bir araya geldi. Sektörün önde gelen yerli ve yabancı isimlerinin konuşmacı olarak katıldığı konferansta; küresel siber güvenliğe bakış, uluslararası firmalarla işbirliği, global pazara ulaşım yolları gibi konu başlıkları ele alınırken, dijital çağda siber savaşlar, silah sistemlerindeki siber güvenlik, siber güvenlik teknolojilerindeki yol haritası gibi konular da uluslararası siber güvenlik uzmanları tarafından masaya yatırıldı.

Moderatörlüğünü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır'ın yaptığı, "Global Pazara Gidecek Araçlar Nedir?" panelinde yerli siber güvenlik firmalarının başarı hikayeleri ve karşılaştığı sorunlar tartışılarak sektörün önündeki yerli ve yabancı odaklı sorunlar için çözüm önerileri değerlendirildi. Halen sektörde olan ve gelecekte bu sektöre atılacak öğrencilerimizin soruları ile ilerleyen panelde, "Odaklanmanın, Tecrübenin, Dünyayı Tanımanın, Disiplinin" önemli olduğu sonuçları çıkarıldı.

Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ile birebir konuşma fırsatı yakalayan üniversite öğrencileri kendi çalışmalarından bahsetme imkanı da buldu. Programın ikinci gününde açılış konuşmasını yapan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç'un ardından Ürdün Ulusal Siber Güvenlik Programını anlatan Albay Mohammed Al Zu'bi siber güvenlikte strateji ve hedeflerin öneminden bahsetti.

En dikkat çekici konulardan biri olan TC Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi'nin moderatörlüğünü yaptığı "Uluslararası Şirketler ile Nasıl İletişime Geçilir" konulu programa Rusya Forescout'dan Hamed Diab, Ürdün Hayyan Horizons'tan Ali Tamimi, PaloAlto Kuzey Afrika direktörü Vedat Tüfekçi, Barikat firması genel müdür yardımcısı Cenk Özügür, Biznet'ten Hakan Terzioğlu katıldı.

Panelde öğrencilere ufuk açıcı birçok detaylı bilgi firmalarının birebir yaşadığı örnekler ile anlatıldı.

Bölgedeki üç üniversitede görevli 8 akademisyen ile toplam 52 üniversite öğrencisinden oluşan katılımcılar, yerli ve yabancı heyetler, uluslararası misyon temsilcileri, siber güvenlik uzmanları ve ilgilileri ile fikir alış verişinde bulunmasının yanı sıra birçok öğrenci staj ve uzaktan çalışma için görüşme fırsatı buldu.

Editör: Pusula Gazetesi