ZONGULDAK'ın Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi'nde oturan 54 yaşındaki Kadir Orhan, 1980 yılında sınavı kazanmasına rağmen 12 Eylül darbesi ve yaşanan olaylar nedeniyle gidemediği üniversiteyi 36 yıl sonra okuyacak. Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım Bölümü Yaylı Çalgılar Yapımı Ana Bilim Dalı'na kayıt yaptıran Orhan, hayalini gerçekleştirmenin sevincini yaşıyor.

Kadir Orhan, liseyi bitirince 1980 yılında üniversite sınavına girerek Ankara Eğitim Enstitüsü Teknik Öğretmenliği Bölümü'nü kazandı. Ancak ailesi, 12 Eylül 1980 darbesi ve yaşanan olaylar nedeniyle Orhan'ın üniversiteye gitmesine izin vermedi. 1989'da Çatalağzı Termik Santrali'nde elektrik teknisyeni olarak işe giren ve 2 yıl önce emekli olan Orhan, müziğe olan ilgisi nedeniyle müzik bölümünde okumak için yeniden sınava girdi.

36 YIL SONRA ÜNİVERSİTELİ OLDU

Aynı zamanda Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Başkanı olan Orhan, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'ndan 222 puan alarak tercih yapmaya hak kazandı. 2 çocuk babası Orhan, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Devlet Konservatuarı Çalgı Yapım Bölümü Yaylı Çalgılar Yapımı Ana Bilim Dalı'nı kazanarak kaydını yaptırdı. Orhan, 36 yıl sonra üniversite hayalini gerçekleştirecek olmanın sevincini yaşıyor.

'HEDEFİM İYİ EĞİTİM ALMAK'

19 Eylül'de başlayacak eğitim öğretim yılı öncesi öğrenim göreceği bölümü gezen Kadir Orhan, yıllardır üniversiteye gidememenin burukluğu ile yaşadığını söyledi. Daha sonra da işlerinin yoğunluğu nedeniyle üniversiteye gitme şansı bulamadığını anlatan Orhan şöyle dedi:

"Bugüne kadar kendim için yaşamadım. Ben yapmam gerekenleri tamamladıktan sonra ancak kendim için zaman ayırabildim. Müzikle ilgili amatör olarak ilgileniyorum. Bağlama ve keman çalıyorum. Üniversiteye girmek içimde olan bir duyguydu. Zamanın şartları bize elvermediği için bu fırsatı bulamadık. Bu fırsatı bulduğum ilk anda da geldim. Hedefim bu öğrenci olduğum bölümde en iyi şekilde eğitim almak, bu işin bilimsel çalışmalarını yapmak."

BEÜ Devlet Konservatuvar Müdürü Yrd .Doç. Dr. İlker Kömürcü ise Kadir Orhan'ın konservatuvar bölümünü kazanan ve başvuran adaylar arasında yer aldığını belirterek, "Çalgı yapım bölümünü kazandı 5'incilikle. Bu kişilere bizim kapımız her zaman açık. Bu anlamda Kadir Beyi takdir ediyorum. İstediği alana yönelme hevesi isteği için" dedi.
Editör: Pusula Gazetesi