Şarkıcı ve Besteci Ümit Besen 14 Ekim 1956 yılında Osmaniye'de doğdu.

Çocukluğu dedesinin udundan dinlediği namelerle geçti. Babası Fikret Besen'dir. Henüz ilkokula giderken müziğe olan yeteneğini keşfetti. Küçük yaşta melodika çalmaya başlayan sanatçı daha sonraki yıllarda akordiyon ve org çalmaya başladı. Yeteneğini ilerletmeye ve para kazanmaya karar verdi. 1974 yılında Tayfunlar Orkestrası adlı bir grup kurdu ve düğünlerde çalmaya başladı. Bu orkestra o yörede iyi bir ün yaptı.

1976 yılında askerliğini yapmak üzere Kütahya'ya gitti. Orduevinde onu dinleyen bir general Besen'i Zonguldak Orduevi'ne naklettirdi. Askerliğin ardından Adana'ya döndü ve gece kulüplerinde çalışmaya başladı. Bu kulüplerden birinde onu dinleyen futbolcu Metin Oktay, Besen'i İstanbul'daki gazino sahibi arkadaşlarına tavsiye etti.

Oktay'ın yardımları ile 1978'de İstanbul'a gelen ünlü sanatçı, Tarabya'daki Köşem Bistro'da as sanatçı ünvanıyla çalmaya başladı. Plakçı hemşerisi Hüseyin Emre ilk albüm çalışmasını yaptı. İlk 1980 yılında 'Şikayetim Var' uzun çalarını piyasaya sürdü. Ardından 'Islak Mendil' adlı ikinci plağını yaptı. Arka arkaya çıkardığı plaklar satış rekorları kırdı. Gazino kültürüne alternatif kültür yaratarak her kitleden insanın dinlediği şarkıların bestecisi olmayı başardı. Türksanat Müziği ve Arabesk şarkılar seslendirdi. Besen, 1980 yılında Selami Şahin ve Ahmet Selçuk İlkan ile birlikte ilk plak kaydını gerçekleştirdi.

Müzik eleştirmenleri peş peşe çıkarttığı longplay plakları satış rekorları kıran Ümit Besen tarzını tanımlama gayreti içerisindeydi. Yıllarca "Türk Hafif Müziği" kategorisinde liste başında gösterilen Ümit Besen'in tarzı hakkında türlü yorumlar yapılmaktaydı. Arabesk, Türk Sanat Müziği ve Türk Hafif Müziğinin sentezi olarak nitelendirilen bu romantik müzik türünü kategorize etmek mümkün değildi.

80'li yılların başında tek televizyon kanalı olan TRT'nin birçok müzik türüne yer vermeyen katı yasaklarına rağmen, ünü hızla yayılarak halkın gönlünde zirveye oturan Ümit Besen, kamera karşısına kendi albümlerinin ismini taşıyan müzikal sinema filmleri ile geçti. 1981 yılında çıkan İkinci albümü Islak Mendil'den eserler içeren "Islak Mendil" Filmi 1982 yılında vizyona girdi. Ardından yine kendi eserlerinden oluşan Nikah Masası, Dostlar Sağolsun, Yıkılan Gurur, Sevmek Yeniden Doğmak, Bir Akşam Üstü, Unutursun Diye, Vazgeçtim Senden, Seni Seviyorum, Sevda Rüzgarı, Ağlama, Şoför Parçası, Baba Yüreği isimli filmlerde usta oyuncularla birlikte yer aldı. Böylelikle müzikal eserlerini filmleri yoluyla da sevenlerine ulaştırdı.

Bugüne kadar 13 filmde rol alan şarkıcının satış rekorları kıran 30'a yakın albümü var. Albümleri en çok el altından satılıp dinlenen şarkıcı olan Besen, korsan müzik piyasası ile savaşmaya çalışıyor.

Editör: Pusula Gazetesi