Oyuna, elinde hayallerinden başka bir şey olmayan sıradan bir insan olarak başlarsınız. Birkaç şarkı bulup pratik yapın, biraz çabalayıp birkaç konser verin ve hayran kitlenizi oluşturmaya başlayın. Kartlarınızı doğru oynarsanız; kısa zamanda dünyayı turlamaya başlayacak, muhteşem konserler verip efsanevi albümlere imza atacaksınız. Görürsünüz, attığınız her adım olay olacak!

Hattrick.org'un kurucusu Spelkultur i Sverige AB'nin gözbebeği olan, 2000'li yılların başından beri tüm dünya ve Türkiyede binlerce oyuncuyu kendine bağımlı haline getiren Popmundo, yazı temelli browser role playing alanında yerini kimselere kaptırmayacak gibi görünüyor.

Ülkemizde her yaştan binlerce insanı içerisinde barındıran bu dünyaya gelin biraz yakından bakalım.

Oyun ilk olarak Popomundo ismi ile kurulmuş, bir süre sonra kelimenin bazı dillerde hoş olmayan anlamlara gelmesi sebebi ile yöneticiler ismi değiştirme kararı vermiştir. Yeni isim için bir isim teklif sayfası açan geliştiriciler, gelen öneriler arasından Poplove'u beğenmiş ve oyunun ismini Poplove olarak değiştirmiştir. Ancak oyuncular bu ismi beğenmemiş, anti-porn programlarıda siteyi adult sitesi olarak listelerine ekledikleri için erişimde sorun yaşanmıştır. Bunun üzerine tekrar Popomundo ismine dönen yöneticiler, gelen teklifler arasından Popmundo'yu beğenmişler, Popomundo'nun ikinci o'sunun atıp İspanyolca popüler dünya anlamına gelen Popmundo'yu oyunun ismi haline getirmişlerdir. Oyun içerisinde özel üyelik satın alanlar sitenin bannerin de popomundo yazısıyla halen karşılaşmaktadır.

Popmundo ayrı bir dünyadır. Ayrı bir kimliktir. Ayrı bir yaşamdır. Bundan 16 sene önce isviçreli genç yazılımcıların bodrumunda oluşturulmuş bir dünya. Zamanın en ilkel teknolojisiyle kodlanmış ve günümüze kadar olabildiğince güncellenmiş bir sanal hayat simülasyonu. İlk etapta müzik dünyasına dair bir kariyer oyunu olarak başlayan Popmundo, zamanla kullanıcılarına farklı rol seçenekleri de sundu ve günümüze kadar insanların ilgisini üzerinde tutabilmeyi başardı.

Oyuna başlamak için popmundo.com adresine girip kullanıcı adı ve mailinizle kayıt yapmanız gerekiyor. Daha sonra mail adresinize gönderilecek şifreyle ilk kez giriş yapıp, bu yeni dünyada nasıl var olmak istediğinizi belirlemelisiniz. Gerçek kimliğinizden farklı bir cinsiyet, farklı bir uyruk ve farklı bir anadil bile belirleyebilirsiniz. Giriş yaptığınızda karşınıza çıkan kullanıcı sözleşmesini onaylayın ve karakterinizi oluşturmaya başlayın. Karakteriniz kadın mı, erkek mi olacak? Hangi şehirde, kaç yaşında doğacak? İsmi ne olacak? Gibi sonradan değiştiremeyeceğiniz bir takım seçenekler üzerinde tercihler yapacaksınız. Bütün tercihlerinizi tamamladıktan sonra karşınıza aşağıdaki görseldeki gibi bir karakter sayfası çıkacak.

Popmundo, bir evrendir ve bu evrende 49 şehir bulunur. Her şehrin gerçek zamanla eş değer saat dilimleri vardır ve bu evrende 1 yıl 56 güne tekabül etmektedir. İçerisinde Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya başta olmak üzere tüm dünyadan 49 güzel şehir seçilerek Popmundo evrenine yerleştirilmiştir. Her oyuncu bir karakter yaratarak evrene giriş yapar. Adınızı, yaşınızı, cinsiyetinizi ve doğum yerinizi seçerek karakterinizi oluşturabilirsiniz.

Görselde gördüğünüz şahıs benim popmundo karakterim(Tomas Teg / 3337448). Her karakterin bu şekilde bir sayfası bulunur ve bu sayfada o karaktere dair her şeye ulaşabilirsiniz. Adı, yaşı, başarıları, müzik grubu, parası, sağlığı, ruh hali, şöhreti, sahne adı ve daha onlarcası. Özetle oyunun temel arayüzü bu sayfadan ibaret. Basit gibi dursa da tıkladığınız her butonun ardında yapılacak çok fazla şey olduğunu da düşününce oyuna alışmak bir miktar zaman alacak diyebilirim. Diğer karakterlerle ilişki kurmak istediğinizde onların sayfalarını açıp mesaj atabilir ya da direkt olarak karakterleriyle ilgilenip arkadaşlık-romantizm geliştirebilirsiniz. Belli mi olur, belki evlenip çocuk sahibi olursunuz.

Oyunun temel amacının müzik kariyeri yapmak olduğunu düşününce ve ortalama bir müzik kariyeri yapabilmek için 15 farklı yeteneği 5 yıldıza geliştirmek gerektiğini de hesaba katınca bugün başlayan bir karakterin müzisyen olması için gereken sürenin epey uzun olduğunu söyleyebiliriz. Tabii bu süreyi kısaltmanın farklı yolları da var ve şayet oyuna başlarsanız bunları öğreneceğinizden şüphem yok. Yeteneklerinizi geliştirdikten sonra kendinize bir ya da birden fazla yol arkadaşı seçip bir grup ile müzik sektörüne giriyorsunuz. Jazz, Modern Rock, Blues, Hip-hop, Elektronika gibi 17 farklı müzik türü içinden size en yakın geleni seçebilir ve bu türde kariyerinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Popçular sahnede moon walk yaparken, hiphopçular sahnede diss atabiliyorlar. Binlerce başarılı gruba karşı yarışacak ve sıralamaları hızla yükseltmeye uğraşacaksınız. Ve tabii bunun için de kendi şarkılarınızı bestelemelisiniz zira başkalarının şarkılarını coverlayarak çok az bir başarı elde edebilirsiniz.

Resimde gördüğünüz bir süredir üyesi olduğum caz grubunun ana sayfasıdır. İçerisinde üye olarak bana ait 5 karakter bulunan bu grup, artık başarılı olmaya hazır bir grup diyebiliriz. Sol üstte grubun başarı sırasını görebiliyorsunuz. Geçmiş konserler kısmında gördüğünüz yeri göğü inleten konserler ise çok başarılı konserler verebildiğimin bir kanıtı. Demek ki konser biletlerim satıyor ve ben bu gruptan para kazanıyorum artık. Sağ sütundan devam edersek program sekmesini görebiliriz. Burada gruba dair her şeyin listelendiği bir programımız var.

Konserler, kayıtlar, klipler, tv programları vs burada görülebilir. Bir diğer önemli bir butonsa ziyaretçi defteri butonudur. Burası da sanatçınızın hatıra defteri denilebilir. Gerçek oyuncuların grubunuz için bıraktığı notlar burada listelenir ve siz kaldırmadığınız sürece de orda kalmaya devam eder. Popülerlik kısmında grubunuzun şehir şöhretlerini, kayıt kontratı sekmesinde anlaşmalı olduğunuz yapım şirketlerini ve yapım şirketi davetiyelerini, popülerlik kısmında hangi şehirde ne kadar ünlü olduğunuzu görebilirsiniz.

Müzik kariyerinde başarılı olmak için olmazsa olmaz bir diğer şey ise şarkılardır. Her başarılı sanatçı kendi şarkısını besteler, o şarkıyı mükemmel bir şekilde kaydeder, ona klip çeker ve single ya da albümde bu şarkıyı kullanır. Her yıl belirli bir düzen içerisinde single, klip ve albüm çıkarmanız gerekir. Şarkı kaliteleriniz yükseldikçe daha kaliteli konserler verir ve sıralamalarda yükselmeye devam edersiniz. Ne kadar kaliteli konser verirseniz, o kadar çok konser bileti satarsınız ve sattığınız bilet sayısı yeni şarkılarınızın daha çok insana ulaşmasına ve o şarkıların radyo listesinde hızla yükselmesine neden olur. Şarkılarınız daha bilindik olursa, single'ınız daha çok satar ve en sonunda 30.000 den fazla kişiye bilet sattığınız stadyum konserleriniz olur. Bu noktadan sonra da Bigbang, Popopaloza, Festival gibi global yarışmalarda kendini göstermeye çalışan en iyi gruplardan biri haline gelirsiniz.

Bütün bu uğraşın sonucunda eğer en başarılı olursanız kazanacağınız ilk ünvan Kim Kazanıyor Listesinde 1. olmaktır. Yukarıdaki liste bugünün Kim Kazanıyor Listesinin ilk 10'unu içeren listedir. Bu listede ilk 10'a girene kahverengi kupa, 5'e girene gri kupa, 3'e girene sarı kupa, 2. olana yeşil kupa ve birinci olabilene de siyah kupa verilir. Bu kupalar oldukça prestijli başarılardır ve başarılı bir grup olmanın ilk meyvesi bunlar diyebiliriz. Aldığınız bu kupaları karakter sayfanızda sergileyebilir ve müzik kariyerinde iddialı olduğunuzu arkadaşlarınıza gösterebilirsiniz.

Dünyamızın ödül sistemi başarımları temsil eden rozetler üzerine kurulmuştur. Her aktiviteyi tamamladığınızda bu eylemi işaret eden bir rozet kazanırsınız. Bu rozetler tıpkı Kim Kazanıyor Listesi kupaları gibi karakter sayfanızda sergilenebilir rozetlerdir. Yukarıda gördüğünüz sayfa benim başarılarımdan birkaçını içeriyor ve gördüğünüz gibi oldukça farklı seçenekler ve başarı puanları mevcut. Zombi öldürmek, dağa tırmanmak, ormandan geçmek, Destansı konser vermek, evlenmek ve çocuk sahibi olmak gibi yüzlerce farklı başarı içerisinden siz de size uygun birkaç başarı edineceksinizdir şüphesiz.

Eğlenceye dahil olabilmem için ne gerekli?

Bütün oyun internet üzerinden oynanır. Yani bu yazıyı okuyabiliyorsanız, ihtiyacınız olan her şeye sahipsiniz demektir. Diğer yandan kayıt olmak için bir e-posta adresinizin olması gerek. Tüm bunlar ve çok daha fazlası için tek yapmanız gereken Popmundo.com üzerinden emailiniz ile kayıt olmak ve karakterinizi oluşturmak. Seni de burada görmek istiyoruz!

Popmundo oynayabilmek için kaç para ödememiz gerek?

Hayır. Popmundo oynayabilmek için para vermenize gerek yok. Hemen kaydolun ve yeni hayatınıza doğru açılan yolda ilk adımı atmış olun!

Saçmalık! Hiçbir şey bedava olamaz. Burada neler dönüyor?

Bir şey döndüğü yok. Biz sadece eskilerin de dediği gibi "Ne kadar çok, o kadar iyi"lafına inanıyoruz. Bu yüzden bu mükemmel oyunu bedava oynayabiliyorsunuz.

Eğer isterseniz, oyun tecrübenizi biraz daha değiştirecek bir ek içeriğe sahip olabiliyorsunuz. Bu elektronik ürünleri almak tamamen isteğe bağlıdır. Çünkü biz bu şekilde harcamalarımızı karşılayabiliyor ve oyunu istenmeyen reklamlardan kurtarabiliyoruz.

Nasıl kayıt olabilirim?

Kayıt olmak hiç de zor değil. www.popmundo.com adresi üzerindeki "Hoş Geldiniz" yazan yere tıklamanız yeterli. Sizden adınız, e-posta adresiniz ve oyunu hangi dilde oynamak istediğinizi öğrendikten sonra oyuna kolayca başlayabileceksiniz!