Bu adım U-ETDS giriş işleminin ilkidir. İletişime geçmeniz sonrasında mail adresinize bir dilekçe gönderileceğinden mail adresinizi doğru bildirmeniz şarttır.

Mail adresine gelen dilekçenin elle doldurulması gerekir. Bu sebeple de yazıcıdan çıkartıldıktan sonra elle doldurma işlemi yapılıp çalışılan firmanın kaşe ve imzası alınır. Doldurulan bu dilekçelerde sisteme ait IP bilgileri de yer almaktadır. Bu bilgiler de bakanlığa sunulması gereken bilgiler arasında yer alır.

Hazırlanan dilekçeler en yakın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bölge Müdürlüğü'ne teslim edilecektir. Dilekçenin sonrasında sisteme giriş yapacak kişilere kullanıcı adı ve şifre tanımlaması yapılır. Tanımlanan kullanıcı ve şifreler bakanlık tarafından belge halinde sunulur. Alınan bu bilgiler ile U-ETDS sistemine internet üzerinden kayıt olunması gerekecektir.

Tüm bilgiler eksiksiz bir şekilde doldurulduktan sonra U-ETDS üyeliği onaylanır. Bunun sonrasında U-ETDS giriş işlemi için hiçbir engel kalmaz. İnternet sitesi üzerinden sisteme giriş yapıldıktan sonra çıkılan seferlere ait veriler sisteme girilecektir. Eğer bu veriler sisteme girilmezse çeşitli cezaların verileceği unutulmamalıdır. 2021 yılı itibariyle herkesin bu sistemi düzenli olarak kullanması şarttır.

U-ETDS Nasıl kullanılır?

Kolay kullanım arayüzüne sahip u-etds.com.tr sitesinde ihtiyacınız olan bildirim sistemini Ulaştırma Bakanlığından temin ettiğiniz kullanıcı bilgilerinizle hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Yolcu taşımacılığı ve Yük Taşımacılığı alanlarındaki zorunlu bildirimler her iki türde de farklı bilgi bildirimlerini zorunlu kılmıştır. U-ETDS nasıl kullanılır sayfasında detaylı açıklamayı bulabilirsiniz.

U-ETDS Sisteminde Uygulanan Cezalar Neler?

Taşımacılık faaliyetlerinde aktif bir şekilde rol alan herkesin bu sistemi kullanması gerekmektedir. Sistemi kullanmayan ya da yanlış kullanan kişiler ciddi şekilde cezalar alırlar. İlk olarak trafik cezalarında olduğu gibi bir ceza puanı sistemi bulunur. Yanlış girilen her bilgi, için 5 puanlık ceza verilirken veri girilmemesi durumunda 10 puan ceza verilmektedir.

Sürücüler tarafından sunulan U-ETDS cezası nedir? sorusunun yanıtı ceza puanı ile sınırlanmaz. Buna ek olarak bir para cezası da uygulanmaktadır. Eğer taşımacılık faaliyetlerini gerçekleştiren kişiler bilgileri yanlış girerlerse 74 TL ceza ödemek zorunda kalacaklardır. Hiç veri girmemeleri durumunda ise ceza 1100 TL seviyesine yükselir ve çok zorlayıcıdır. Eğer 3 aylık süreçte tüm veriler doğru bir şekilde girilmişse varsa 20 ceza puanı silinecektir.