TRT Repertuvar Kurulu Üyesi, Folklor Uzmanı, Yazar ve Bilim İnsanı Prof. Dr. Hayrettin İvgin, "Türkülerin taşınabilir ve göçer olduğunu", söyledi.

Sabahat-Cemil Ulupınar Sosyal Bilimler Lisesi'nin düzenlediği bir etkinliğe katılmak için Devrek'e gelen Prof. Dr. Hayrettin İvgin, Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İbrahim Tığ ve Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu Başkanı Mustafa Uzundal ile görüştü. Devrek'te Devrek türkülerini günyüzüne çıkardıklarını belirten Uzundal, İvgin'e çalışmaları ve ortaya çıkardıkları türküler hakkında bilgiler verdi.

"Devrek yöresine ait 40'ın üzerinde türküyü günyüzüne çıkardıklarını" ifade eden Kurul Başkanı Mustafa Uzundal, Prof. Dr. İvgen'e 'Kiraz Aldım Dikmeden/Tombulacık Halimem' türküsünün de gerçekte Devrek'e ait olduğunu ama TRT Repertuvarında Bolu'ya ait olarak kayıtlı olmasından da rahatsızlık duyduklarını aktardı.

TÜRKÜNÜZE SAHİP ÇIKIN

Prof. Dr. İvgen de, türkülerin taşınabilir ve göçer olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Türküler taşınmaz bir mal gibi değildir yani bir tarla gibi bir bina gibi değildir ama buzdolabı gibidir, kalem gibidir. Bakın şuan cebimde bir gözlüğüm var şuanda bunun sahibi benim. Ama ben bu gözlüğü başka birisine uzatır veririm o da cebine koyar götürür o gözlük artık onundur. Kültür ürün öyle bir şeydir. Gayrımenkul değildir türküler menkul bir değerdir. Tarlanın evin tapusu vardır ama kültürün ve türkülerin tapusu yoktur. Buna kim sahip çıkarsa onundur. Kültürde önemli olan sahiplenmedir. Benim kültürüm diyeceksin deyip sahipleneceksin. Aman banane ya dersen başkaları da bu kültürü sahiplenir. Sizler de türkünüze sahip çıkın, sahip çıkmazsanız mezarını da yapmazsanız Halime de unutulur, Hüseyinçavuşoğlu köyü de. Deli Mehmet de unutulur. Ama Bolu türküsü olarak devam eder gider."

HAK YERİNİ BULACAKTIR

Kendisini Tombulacık Halime ile Deli Mehmet'in yaşadığı köy olan Hüseyinçavuşoğlu Köyüne ve mezarına götüren Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği (ROSAK) Başkanı İbrahim Tığ ve Devrek Kültürünü ve Türkülerini Araştırma Kurulu Başkanı Mustafa Uzundal'a da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İvgen, "Sizlerin bana sunduğu bilgi, belge ve kayıtlar da gösteriyor ve anlaşılıyor ki, Tombulacık Halimem türküsü Bolu'ya ait değil, Devrek ve bu köy menşeilidir. Türkünün kahramanı Halime bu köyde yaşamıştır, çocukları, torunları bu köyde yaşamlarını sürdürüyor ve mezarı buradadır. Devlet arşivlerindeki arşive haklı olarak itiraz ediyorsunuz, kanıtlarla ortaya koyuyorsunuz, ben şahsen sizin kanıtlarınıza ikna oldum. Bu türküyle ilgili itirazınız önümüze geldiğinde hak yerini bulacaktır, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın."

ÇALIŞMALARINIZ ÖVGÜYE DEĞER

İbrahim Tığ'ın Başlarkadı Köyü İspahlar Mahallesinden Kökçü Ahmet ve Zeki Kocaman'dan derlediği "Dambaşı" adlı türküyü dinleyen Prof Dr. İvgen şu değerlendirmeyi yaptı; "Sizlerin derlediği bu türkü, Dambaşı türküsü hakikaten çok özgün, orijinal ve ben bunu dinlemekten büyük bir zevk aldım. Bu çalışmalara devam etmenizi canı gönülden istiyorum. Repertuvar kurullarında sizin derlediğiniz bu türküler önümüze geldiğinde türkülerimiz ve kültürümüz için büyük bir kazanç olacaktır. Çalışmalarınız övgüye değer, sizleri en içten duygularımla tebrik ediyorum"

Prof. Dr. İvgin, Tombulacık Halime'nin mezarına giderek ona dua okudu. ROSAK Başkanı Tığ kendisine kitaplarını, derleme dosyasını ve Devrek Bastonu hediye etti.

Editör: Pusula Gazetesi