Okula alınan ilk mühendis öğrencileri henüz "Kıyafet ve Şapka Devrimi" yapılamadığı için doğal olarak Osmanlı`dan kalma fes başlığı taşıyordu.

Okula ilk kayıt yapan öğrenciler ilk defa 1927-1928 döneminde mezun oldu. Mezun sayısı 16 kişi olarak kayıtlara geçti.

1929`da ise 12 kişi mezun olur. Sanırım o yıllarda Dünya`da ve ülkede ekonomik kriz yaşanmasından dolayı sayı düşmüştür.

Fakat 1929 yılında bir ilk yaşanır. Türkiye Cumhuriyeti`nin ilk maden mühendis mektebi olan Zonguldak Mühendislik Mektebi`ne bir kız öğrenci kayıt yapar.

Onca erkeğin arasında girmeye cesaret eden ve "maden mesleği" gibi erkek işi sayılan; iş alanlarına mühendis yetiştiren bu okula kayıt yaptıran kız, Bolulu Galyocuzade Ali Rıza Bey`in kızı Emine Mediha adlı bir kız çocuğudur. Emine Mediha Hanımın, Amelebirliği muhasebeci Fahri bey' tarafından kayıt yaptırılmış.

Emine Mediha Hanım 1912 doğumludur. Okula kayıt yaptırdığı anda 17 yaşındadır. Erenköy Kız Lisesi`ni bitirmiş ve şimdi de, o zamana kadar "erkek okulu" sanılan Zonguldak Maden Mühendislik Mektebi`ne girme kararı almıştır.

01 Ekim 1929 tarihinde 148 numara ile okula kaydı yapılır.

Bu kayıt, aslında neredeyse gelecekte, (100 yıl) kız çocuklarının, erkeklerin arasında "çok azınlıkta olsa bile "erkek meslekleri yapan kız çocuklarının geleneğinin başlangıcıdır.

Fakat Emine Mediha hastalanır. Sadece okulda iki ay okuduktan sonra sağlık nedenlerinden dolayı Aralık ayında okuldan kaydı silinir.

Eğer okuyabilseydi, 1931 yılında okulun kapatılması ile İstanbul`da kurulan Teknik Üniversiteye nakli yapılacak ve oradan mezun olacaktı.

ve Türkiye Cumhuriyeti`nin ilk kadın maden Mühendisi olacaktı.

Emine Mediha Hanım`ın okuldan sonra ki akıbeti ne oldu! O konuda şu ana kadar bir kaynağa ulaşamadım.

Okulun ikinci kız öğrencisi ise, Zonguldak'ta Fabrikatör olan Osman Bey'in kız kardeşi, Semiha Hanım'dır.1930`dan 1931`de okulun kapatılmasına kadar okuyan Semiha Hanım, o sene ikmale kalmasından dolayı İstanbul`a nakli yapılmamıştır. Böylelikle o da, ilk Maden Mühendisi olma şansını kaybetmiştir.

Kız öğrencilerin bu ülkenin kalkınmasına yönelik ve kendi kişisel kariyerleri adına, ileride birçok okul açılacaktır. Bunlardan biri de bugünlerde yıkılması gündemde olan ve ilk kurulduğunda Kız Enstitüsü adında olan Kız Melek Lisesi'dir.

Okulun yıkılması gündeme geldiği için Emmine Mediha Hanım aklıma geldi.

Ama unutulmasın; bugün biz Zonguldak tarihini yazıyorsak yarın bugünlerde yaşananları başkaları yazacak.

Fotoğraf;
O yılda çekilen Zonguldak Maadin Yüksek Mühendislik Mektebi öğrencileri arasında üsten ikinci sırada ve en solda ki iki kisiyi "fotoğrafı büyüterek" bayan olduklarını tespit ettim.

Aradan 23 yıl geçmiştir. İTÜ`nin 1953 yılında kurulan "Maden Fakültesinin ilk mezunları arasında Suna Atak ve Işık Akman, adında iki kadın yer almıştır.

Suna Atak ve Işık Akman, Türkiye`nin ilk kadın maden mühendisleri oldu.