Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından bir süredir bölgede "Dalga Enerjisi Pilot Tesisi" kurulması üzerine çalışmalar yürütülüyor. Dalgadan enerji elde edilmesi pilot tesisiyle alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve farkındalık yaratılması, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının desteklenmesi ve dalga enerjisi üretim tesisinin verimliliğinin test edilmesi amaçlanıyor.

Bu amaç doğrultusunda Pilot Dalga Enerji Santrali ile ilgili bir proje grubu oluşturulmuş ve 30 Aralık 2016 tarihinde proje ekibiyle Ajans hizmet binasında bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen toplantı neticesinde projeyle ilgili tüm tarafların yetki, görev ve sorumlulukları içeren bir mutabakat zaptı oluşturulmuştur.

Söz konusu mutabakat zaptı çerçevesinde Avustralya merkezli CSG Exploration and Production Services firması tarafından 50 kW kurulu güce sahip bir pilot tesis kurulması planlanmakta olup söz konusu yatırım ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir. Sistemin üreteceği elektrik ortalama 25 hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitededir. Pilot tesiste üretilecek elektrikle Zonguldak'ta yapımı sürmekte olan ve Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından çalışmaları yürütülen "Manolya Park"ın enerji ihtiyacının karşılanması planlanıyor.

Zonguldak Valiliği, Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak İl Özel İdaresi, Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve CSG Exploration and Production firması arasında düzenlenen mutabakat zaptı imza töreni gerçekleştirilecektir.

İmza töreni, 9 Haziran 2017 Cuma günü saat 10.30'da Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı hizmet binasında, Zonguldak Valisi Ali Kaban ve Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer'in katılımlarıyla gerçekleştirilecek.

Editör: Pusula Gazetesi