Dalga Enerjisi Santrali'nin protokolü imzalandı paylaşan: pusula67televizyonu

Zonguldak'ta dalga enerjisinden elektrik üretilmesi için 50 kilovatlık Pilot Dalga Enerji Santrali kurulacak. Türkiye'de bir ilk olacak olan projenin imzaları Zonguldak'ta atıldı.
Zonguldak Valiliği, Bülent Ecevit Üniversitesi, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA), İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Avustralyalı firma arasında anlaşma imzalanmasının ardından Zonguldak Valiliği'nin Milli Egemenlik Caddesi'nde sahil kenarında 27 dönümlük alanda yapacağı Manolya Park'ta kullanılacak.
25 Hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak güçte olacak pilot tesis Türkiye'de bir ilk olacak.



Alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından bir süredir bölgemizde Dalga Enerjisi Pilot Tesisi kurulması üzerine yürütülen çalışmalar neticeye ulaştı. Dalgadan enerji elde edilmesi pilot tesisiyle alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve farkındalık oluşturulması, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının desteklenmesi ve dalga enerjisi üretim tesisinin verimliliğinin test edilmesi amaçlanıyor.
Taraflar arasında yapılan mutabakat zaptı çerçevesinde Avustralya merkezli CSG Exploration and Production Services firması tarafından 50 kW kurulu güce sahip bir pilot tesis kurulacak ve yatırım ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.
Pilot tesiste üretilecek elektrikle Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından çalışmaları yürütülen Manolya Parkın enerji ihtiyacının karşılanması planlanıyor.

"Doğa dostu bir enerji kaynağı"
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nda gerçekleştirilen törende konuşan Vali Ali Kaban, üretilecek olan enerjiyle Manolya Park'ın aydınlatılacağını ifade etti. Doğa dostu bir enerji üretileceğine dikkat çeken Vali Ali Kaban, "Zonguldak'ı tanımaya başladığımız iki yılda Zonguldak'ın bir çok yönden ilklerin kenti olduğunu fiilen görmüştük. İlklerin kenti olarak bunu herkesle paylaştık. Şimdide bir ilk daha gerçekleşiyor. Dalga enerjiye dayalı bir santral kurulacak. Bu santral bir başka güzelliğe aydınlık verecek. O da Manolya Park'tır. Onun projesi de başladı. Kendi enerjisiyle yani çevre dostu olarak aydınlatılan bir park olarak bir ilki daha gerçekleştirmiş olacağız. Malumlarınızdır dünyada ciddi anlamda doğa dostu enerjiler büyük önem kazandı. Enerjiyi üretebilirsiniz ama ne kadar doğa dostu olduğu büyük önem taşıyor. Doğa dostu bir enerji kaynağı olmuş olacak. Bu anlamda bu çalışmayı büyük bir gayretle başlatan başta BAKKA'daki yetkili arkadaşlarımız olmak üzere İl Özel İdare ve BEÜ, TSO'nun yetkililerine teşekkürü bir borç biliyorum" diye konuştu.
İmza töreninde konuşan CSG Exploration and Production Services firması genel müdürü Ahmet Bayrak, "Dünya olduğu sürece bu enerji olacak. Dalga gücünün enerjiye dönüştürülmesi son 15 yılda hız kazandı. Hollanda bu çalışmaları uzun süredir yapıyor" şeklinde konuştu.
Dalga enerjisi tesisinin sine-vizyon gösteriminin ardından taraflar arasında mutabakat zaptı imzalandı.

Editör: Pusula Gazetesi