Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi/Turkish Journal of Diabetes and Obesity, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yayınlanırken, alanında önemli bir boşluğu doldurmayı hedefliyor. Dergi, Türkçe ve İngilizce dillerinde, elektronik ortamda ve basılı olarak yılda üç sayı olmak üzere Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında yayımlanacak.

Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi, Türkiye'de ve yurtdışında beslenme, egzersiz, yaşam tarzı değişiklikleri, obezite (şişmanlık), diabetes mellitus (şeker hastalığı) ve eşlik eden komplikasyonlar (beyin, göz, kalp, böbrek sorunları, hipertansiyon, kan lipid bozuklukları gibi metabolik hastalıklar alanlarında yapılan temel, klinik ve deneysel nitelikli araştırma çalışmalarını ulusal ve uluslararası bilim ortamına sunarak duyurmak, paylaşmak ve sürekli bir eğitim platformu oluşturarak bilimsel ve sosyal iletişimin sağlanmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Dergide bu amaçlar doğrultusunda özgün araştırmalar, olgu sunumları, derlemeler, editöre mektup, biyografi yazıları ve makale biçimine getirilen toplantı bildirileri yayımlanacak. Kongre, sempozyum veya elektronik ortamda sunulmuş bildiriler veya ön çalışmalar, bu durumun belirtilmesi koşuluyla yayımlanabilecek.

Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi, Nisan 2017'de özgün araştırma makalesi, derleme makale ve kısa rapordan oluşan ilk sayısını çıkarırken, http://turkjod.beun.edu.tr/adresindeki açık dergi sistemi üzerinden ayrıntılı bilgilere ulaşılabiliniyor.

BEÜ Obezite ve Diyabet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu'nun editörlüğünde ulusal ve uluslararası akademisyenlerin oluşturduğu Yayın Kurulu ile yayın hayatına başladı. Derginin yayın hayatına başlaması ile ilgili olarak Obezite ve Diyabet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, şu ifadelerde bulundu:

"Dergimiz, özverili bir emeğin sonrası yayın hayatına başlamıştır. 'http://turkjod.beun.edu.tr/' adresinden ulaşılabilen dergimizin çıkarılması sürecinde desteklerini esirgemeyen Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer'e, her aşamasında emeği geçenlere, dergi kurullarımıza, bilimsel yayınlarını gönderen bilim insanlarına ve yayınları değerlendirmedeki katkılarıyla hakemlere içten teşekkürlerimi iletirim. Dergi ve kuruluları olarak sonraki sayılarımızda katkılarını esirgemeyecek ve güncel yayınlarıyla dergimize ve bilim dünyasına katkıda bulunacak bilim insanlarına ve hakemlerimize de şimdiden teşekkürlerimizi sunarız"

Prof. Dr. Mahmut Özer, yayın hayatına yeni başlayan dergi hakkında yaptığı açıklamada; "Bülent Ecevit Üniversitesi olarak son beş yılda farklı alanlarda altı yeni dergiyi, Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi (2011), Yükseköğretim ve Bilim Dergisi (2011), Üstün Yetenekliler Eğitimi Araştırmaları Dergisi (2013), Karaelmas Eğitim Bilimleri Dergisi (2013), Tıp Fakültesi Dergisi (2014), İlahiyat Fakültesi Dergisi (2014) ve Uluslararası Diş hekimliği Bilimleri Dergisini (2016) yayın hayatına kazandırmıştık. Şimdi yeni bir dergiyi, Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisini (2017) yayın hayatına kazandırmanın mutluluğunu yaşıyorum. Tabi ki sadece yeni bir dergi çıkartmak tek başına önemli değil. Önemli olan dergilerin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bilimsel çevrelerde karşılık bulacak ve atıf alacak çalışmaların yayımlanabildiği bir dergi, platform olabilmesini sağlayabilmektir. Bu bağlamda tüm dergilerimiz düzenli olarak yayınlamakta ve dergilerimizi tarayan indeks sayısı da her geçen gün artmakta ve alanında önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Örneğin Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, ülkemizde yükseköğretim alanında yayın hayatına son altı yıldır devam eden ve düzenli yayınlanan tek dergidir. Akademik yayınlar bir üniversitenin bilimsel performansı ve kapasitesiyle doğrudan ilişkilidir. Bu bağlamda üniversitemizin her geçen gün ulusal ve uluslararası hakemli yeni bir dergiyi yayın hayatına kazandırmasından, sürdürülebilirliğini sağlamasından, bu alanda kararlılık göstermesinden ayrıca kıvanç duymaktayım. Derginin yayın hayatına kazandırılmasında büyük emeği geçen çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Dergimizin üniversitemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

Editör: Pusula Gazetesi