Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şubesi'nin 6'ncı Olağan Genel Kurulu, geçtiğimiz Cumartesi günü Zonguldak Belediyesi Nikah Salonu'nda gerçekleştirildi.

Divan Başkanlığı'nı Türkiye Kamu-Sen İl Başkanı ve Türk Büro-Sen Şube Başkanı Kadir Bacıoğlu, yardımcılıklarını Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Şahin Ören ve Türk Diyanet Vakıf-Sen Şube Başkanı Halil Korkmaz'ın yaptığı kongrede, mevcut Şube Başkanı Arzu Kara tek liste seçime gitti.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından kongrede, Türk Diyanet Vakıf-Sen Şube Başkanı Halil Korkmaz, tüm şehitlerimiz ve vefat eden Türk Sağlık-Sen üyeleri için dua okundu.

Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şubesi Başkan Başkanı Arzu Kara, yaptığı açılış konuşmasında, sağlık çalışanlarının sorunlarını dile getirdi. Başkan Kara, şunları söyledi:

"ÇALIŞANIN GERÇEK ANLAMDA TEMSİLCİSİ BİZİZ"

"Bizler, 'Türkiye sevdamız, ekmek için kavgamız' diye çıktığımız yolda kurulduğumuz günden bugüne geçen çeyrek asırda başımızın hep dik olması bizim en önemli gurur kaynağımız. Cennet vatan Türkiye'mizin son birkaç yılda yaşadığı derin bunalımlar, parçalanması için yapılanlar ve ihanet zincirine halka olanlara baktığımızda milli sivil toplum örgütlerinin Türkiye için vazgeçilmezliği daha iyi anlaşılmaktadır. Bunları düşündüğümüzde şükürler olsun ki 'Türkiye Kamu-Sen'liyiz, Türk Sağlık-Sen'liyiz' diyoruz.

Biz çalışanların her ne şart altında olurlarsa olsun kendi gelecekleri için Türkiye Kamu-Sen'i ve Türk Sağlık-Sen'i seçmeleri gerektiğini dile getirdik, getirmeye devam ediyoruz. Çünkü çalışanın gerçek anlamda temsilcisi biziz. Malum-Sen ise, kendisini yetkilendirenlerin temsilcisidir. Son toplu sözleşmede bunun adeta resmi bir belgesi olmuştur. Bizler gerçekleşen enflasyonun üstünde, refah seviyesini artıran bir ücret talep ederken, Malum-Sen yüzde 30'larla başladığı zam talebini yüzde 3,5 tamamlamıştır. 4-5 puan artış olmazsa imzalamayız demesinin üstünden sadece 5 saat geçtikten sonra 0,5 zamma imza atarak kıvraklıklarını ve sahiplerinin kim olduğunu göstermişlerdir. Sağlık ve sosyal hizmet kolunda da aynı ibretlik durum yaşanmıştır. Toplu sözleşme taleplerini ambulansla Çalışma Bakanlığı'na götüren Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen, çalışanların temel taleplerini masada bırakmış, hiçbir şey kazanmadan masadan kalkmıştır."

"SAĞLIKTA YÖNETİM SİSTEMİ İLE YAP-BOZ GİBİ OYNANIYOR, BUNUNDA FATURASI HALA VE ISRARLA ÇALIŞANLARA ÇIKARILIYOR"

"Döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması, yıpranma payının verilmesi, ek göstergelerin yükseltilmesi gibi temel taleplerin masada kapağı bile açılmamıştır. Çünkü onlar sadece toplu sözleşmeye gelmeleri için yetkilendirilmişlerdir. O masanın hakkını verip çalışanın sorunlarını çözmek için gelmemişlerdir. Sadece toplu sözleşme masası değil, hizmet kolumuzda yaşanan sorunlara baktığımızda da çalışanların nasıl bir felakete bizzat bunların eliyle sürüklendiğini görmekteyiz. Döner sermayelerin sabite mahkum edilmesi, sonu gelmez nöbetler, sürekli yeni iş yükleri gibi sorunlar sıra dağlar gibi dizilirken, hiçbir şey yapmamayı kendilerine ilke edinmişlerdir. Mobbing, aşırı iş yükü ve yoğun çalışma sonucunda çalışanların yaşadığı tükenmişlik sendromu artık intiharlara neden olmaya başlamıştır. Şiddetin yerini ağır darp, bıçaklama gibi cinayete teşebbüsler almaktadır. Sağlıkta yönetim sistemi ile yap-boz gibi oynanıyor, bununda faturası hala ve ısrarla çalışanlara çıkarılıyor. Hatırlayınız, 6 yıl önce tüm uyarılarımıza rağmen sağlıkta 3 başlı yönetime geçilmiş ve bu bir reform gibi sunulmuştu. Biz, '6 yıl önce bu yanlıştır, sağlık sistemini yönetilemez hale getirir ve sadece birilerine makam ve mevki sağlamaktan öteye gidemez' demiştik. Malum-Sen'liler ise bunu reform olarak sunan siyasi iradeye alkış tutmuştu. Tarih bizi haklı çıkardı. Sistemin tıkandığı bizzat Başbakan tarafından itiraf edilerek bundan vazgeçildi. Eskiye dönüş veya yeniden yapılanmada da fatura yine çalışanlara çıkmış, rutin işlemlerde bile sorunlar yaşandığı görülmüştür."

"BAŞARMAK VE KAZANMAK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE MÜCADELE EDECEĞİZ"

"Tüm bunları değerlendirdiğimizde ortaya çıkan tablo gayet açıktır. Artık sabır taşı çatlamış, bardak taşmıştır. Zulme dayanılacak hal kalmamıştır. Bakanlık sağlık personeli arasında yaşanan adaletsizliklerin giderilmesi için üzerine düşeni yapmalı, çalışanlar içinde olumlu bir adım atmayı başarabilmelidir. Sayın Bakanımız 5 ay önce göreve başladığından beri sağlık çalışanlarının memnuniyeti demekte fakat bir olumlu düzenleme hala hayat bulmamıştır. Biz suya yazılan ve ipe serilen çok vaat gördük. Sayın Bakan artık icraata geçmeli ve çalışanlara hakkaniyete uygun, kayıplarını telafi edecek düzenlemeleri hayata geçirmelidir. Sorun çok, ama ümit vardır. O ümidin adı, Türk Sağlık-Sen'dir. Çünkü biz gösterdiğimiz onurlu mücadele, hak ve adaletten yana olan tavrımız ile sendikacılıkta marka haline gelmiş bir sivil toplum örgütüyüz. Günlük menfaatlerin peşinde asla koşmadık. Her ne söyleyip yaptıysak vatan, millet, devlet ve çalışan için yaptık. Çünkü biz sevdamızın peşinde hakkın çizdiği yol üzere olduk. Dilsiz şeytanlığa talip olmadık. Zulmü görmezden gelmedik, bu çizgimizden zerre taviz vermeden de yolumuzda ilerleyeceğiz. Başarmak ve kazanmak için var gücümüzle mücadele edeceğiz."

Konuşmaların ardından seçimlere geçildi. Kongreye katılan delegelerin tamamının oyunu alan Arzu Kara, yeniden Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şubesi Başkanlığı'na seçilirken, Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Mustafa Çelik, Saniye Yılmaz Çevik, Mehmet Çapkan, Aytaç Korkmaz, Hakan Özcan, Fatih Akbaba.

Editör: Pusula Gazetesi