Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Demirtaş, kentsel dönüşüm ile ilgili bir açıklama yaptı. Demirtaş'ın açıklaması şöyle: "Basınımızda sıkça yer alan bir yanlış anlaşılmayı, kavram kargaşasını düzeltmek istedim.

Afet riski taşıyan binaların yıkılarak yerlerine yeniden bina yapılması kentsel dönüşüm değildir. Bunlar, hem amaç, hem uygulama yönünden birbirinden çok farklı işlerdir

Belediye Kanunu:

Madde 73- Belediye, belediye meclisi kararıyla; konut alanları, sanayi alanları, ticaret alanları, teknoloji parkları, kamu hizmeti alanları, rekreasyon alanları ve her türlü sosyal donatı alanları oluşturmak, eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek, kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak veya deprem riskine karşı tedbirler almak amacıyla kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabilir. Bir alanın kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak ilan edilebilmesi için yukarıda sayılan hususlardan birinin veya bir kaçının gerçekleşmesi ve bu alanın belediye veya mücavir alan sınırları içerisinde bulunması şarttır. Ancak, kamunun mülkiyetinde veya kullanımında olan yerlerde kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilebilmesi ve uygulama yapılabilmesi için ilgili belediyenin talebi ve Cumhurbaşkanınca bu yönde karar alınması şarttır.(

Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilan edilecek alanın; üzerinde yapı olan veya olmayan imarlı veya imarsız alanlar olması, yapı yükseklik ve yoğunluğunun belirlenmesi, alanın büyüklüğünün en az 5 en çok 500 hektar arasında olması, etaplar halinde yapılabilmesi hususlarının takdiri münhasıran belediye meclisinin yetkisindedir. Toplamı 5 hektardan az olmamak kaydı ile proje alanı ile ilişkili birden fazla yer tek bir dönüşüm alanı olarak belirlenebilir.

Kentsel dönüşüm işte böyle yapılıyor. Yoksa riskli binaların yıkılarak yerlerine yeniden binalar yapmak kesinlikle kentsel dönüşüm değildir. Kentsel dönüşümdür diyenler sizleri de, halkı da yanıltıyorlar.

Kentsel dönüşüm 2005 yılında yasalaştı. Çevre illerde hızla sağlıklı ve güvenli yaşanacak mekanlar üretilirken, maalesef o günden bu yana Zonguldak Belediyesi bir tane bile kentsel dönüşüm projesi uygulaması yapmadı.

Çarpık yapılaşmanın düzeltilmesi kentsel dönüşüm ile mümkündür. Bunun da ilk şartı, Belediye Meclisinin, toplamı en az 50.000 m2 olan kentsel dönüşüm ve gelişim alanı belirlemesi ve eksiksiz hazırlanacak dosya ile Cumhurbaşkanlığının kararına sunulmasıdır.

Saygılarımla."