CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu TBMM'de partisinin grup toplantısında Zonguldaklılara seslendi. "Taşkömürü milli servetimizdir" diyen Kılıçdaroğlu, "2000'li yıllarda Zonguldak'ta 20 bin maden işçisi taşkömürünü çıkartırdı. Bu sayı şimdi 20 binlerden 7 bin 464'e inmiş. Zonguldak'ta işsiz mi yok? Binlerce işsiz var ama almıyorlar. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nu çalıştırtmıyorlar. Zarar ettiriyorlar. birilerine peşkeş çekmek için fırsat kolluyorlar" dedi.

"'Yerli ve milliyiz' diyorlar. Yerli kömür aşağıda, milli vatandaş yukarıda. Niye o işçilerle o kömürü çıkartmıyorsun da ABD'den, Kolombiya'dan kömür getiriyorsun?" diye soran Kılıçdaroğlu, "Buradan Zonguldaklı kardeşlerime sesleniyorum. Senin kömürünü çıkartmayıp, el alemin kömürünü getirene asla ve asla oyunu verme. Dedenin, babanın hatırı için, onun verdiği mücadele için, milli Kurtuluş Savaşı için oyunu verme. Verdiğin her oy haramdır" ifadelerini kullandı.

Maden şehitlerinin yakınlarının kamuda istihdam edilmesi kanununda getirilen yıl sınırlamasını "Şehitler arasında ayrım yapanlar vatan hainleridir" sözleriyle eleştiren Kılıçdaroğlu, "2003 yılından önce hayatını kaybeden madenciler neden sayılmıyor? Onlar bizim insanımız değil mi? İnsan bizim, çalışan bizim insanımız, ölen bizim insanımız, neden ayrım yapıyorlar? Zonguldak'a sesleniyorum. Bu oyuna gelmeyin. Sizin şehitlerinizi ayıranlara oy vermeyin" diye sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal kılıçdaroğlu partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlenen grup toplantısında konuştu. Zonguldak'ta Cumartesi günü düzenlenen Zonguldak Taşkömürü Çalıştayı'nı değerlendiren ve yerli kömüre dikkat çeken Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti iktidarını eleştirdi. "Zonguldak, 1.5 Milyar Ton taşkömürünü topraklarında barındıran bir kent. Olağanüstü bir zenginlik. Taşkömürü Zonguldak'ın zenginliği değil, Türkiye'nin zenginliğidir. Gazi Mutafa Atatürk, bunu bildiği için Cumhuriyet kurulmadan önce orada çalışan işçiler için 114 sayılı kanununu çıkartıyor. İzmit işgal altındayken yine Zonguldak maden havzasında çalışan işçileri için kanun çıkartılır. Kurtuluş Savaşı sürerken Gazi Mustafa Kemal işçiye önem vermiştir. 1924 yılında ilk maden mühendisliği okulunu Zonguldak'ta açmıştır. Bu ne demektir? Milli servete, Zonguldak'a önem vermek demektir. Buradan Zonguldaklı kardeşlerime sesleniyorum. Senin kömürünü çıkartmayıp, el alemin kömürünü getirene asla ve asla oyunu verme. Dedenin, babanın hatırı için, onun verdiği mücadele için, milli Kurtuluş Savaşı için oyunu verme. Verdiğin her oy haramdır" dedi.

"TTK'YI PEŞKEŞ ÇEKMEK İÇİN FIRSAT KOLLUYORLAR, ZARAR ETTİRİYORLAR"

"Taşkömürü milli servetimizdir" diyen CHP lideri, "2000'li yıllarda Zonguldak'ta 20 bin maden işçisi taşkömürünü çıkartırdı. Bu sayı şimdi 20 binlerden 7 bin 464'e inmiş. Zonguldak'ta işsiz mi yok? Binlerce işsiz var ama almıyorlar. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nu çalıştırtmıyorlar. Zarar ettiriyorlar. O da bir Cumhuriyet kuruluşudur. O da 1930'larda yapılandırılmış ve ayağa kaldırılmıştır. Şimdi onu da birilerine peşkeş çekmek için fırsat kolluyorlar. Niye zarar etsin kardeşim? İşçi var, kömür de var, çalışmak isteyen insanlar da var. Niye çalıştırmıyorsun? İşçi çalıştırmıyorlar ama ne yapıyorlar? Türkiye'nin taşkömürü ihtiyacını ithalatla karşılıyorlar. Diyorlar ya 'Yerli ve milliyiz' diye. Yerli kömür aşağıda, milli vatandaş yukarıda. Niye o işçilerle o kömürü çıkartmıyorsun da ABD'den, Kolombiya'dan kömür getiriyorsun? Sen ne yerlisin ne de millisin. Senin adın gayri milli bir hükümet, gayri milli bir yönetim" ifadelerini kullandı.

"KÖMÜR VAR MİLLİ, İNSAN VAR YERLİ AMA ÇIKARTTIRMIYORLAR"

Taşkömüründe Türkiye'nin yüzde 96.3 oranında kömür ithal ettiğini ve sadece yüzde 3.63 oranında yerli kömürü kullandığını belirten Kılıçdaroğlu, "1973 yılında ilk taşkömürü ithalatı yapılmış, 16 bin ton. 2016 yılına geliyorum. 2016 yılında Türkiye'de kullanılan taşkömürünün miktarı 36 milyon 195 bin ton. Yerli oranı ne kadar? Peki bunun içinde yerli oranı ne kadar? Yüzde 50 veya yüzde 70 diyeceksiniz. Hayır efendim değil. Yerli oranı sadece ve sadece yüzde 3.63... Yüzde 96.37'si yurt dışından ithal edilmiş. Bunların yerliliği de bunların milliliği de batsın. Bunlar ne yerlidir, ne millidir. Kömür var milli, insan var yerli ama çıkarttırmıyorlar, zarar ettiriyorlar" şeklinde konuştu.

"5 MİLYAR DOLARI ZONGULDAK'A VER 36 MİLYON TON DEĞİL, 150 MİLYON TON ÇIKARSIN"

Türkiye'nin ithal kömüre yılda 5 milyar dolar ödediğini belirten ve bu paranın Zonguldak'a verilmesi halinde madenlerin şahlanacağını ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, "Dışarıya ödenen para 5 milyar dolardan fazla. Sen 5 milyar doları Zonguldak'a ver 36 milyon ton değil, 150 milyon ton kömür çıkartır. Vermiyorsun parayı, çalıştırmıyorsun işçileri, aç bırakıyorsun. Zarar ediyor diyorsun, kömürü de dışarıdan getiriyorsun. Enerji lobisine Türkiye'yi teslim ettiler. Eğer yabancı kömür lobisine siz Türkiye'yi teslim etmişseniz siz Türkiye'nin adamı değil, lobicilerin adamısınız" dedi.

"AYAĞININ ALTINDAKİ KÖMÜRÜ ÇIKARTMIYORSUN, BUNLARIN MİLLİLİĞİ MAN ADASI MİLLİLİĞİ'DİR"

Taşkömürünün ithal edildiği ülkelere de değinen Kılıçdaroğlu, "Nereden getiriyorlar, nereden ithal ediyor? Öyle ya bizde herkesin işi var, kömür çıkartacak adam yok! Rusya'dan, Kolombiya'dan, Güney Afrika'dan, Avusturalya'dan ve ABD'den taşkömürü getiriyorlar. Arkadaş, dünya kadar işsiz var. Sen kimin işsizliğine çare buluyorsun? ABD'nin, Rusya'nın, Kolombiya'nın işsizlerine iş buluyorsun. Orada işçi çalışıyor kömür üretiyor, sen gemiyle buraya getiriyorsun ve ayağının altındaki kömürü çıkartmıyorsun. Sonra da utanmadan ve sıkılmadan 'Yerli ve milliyiz' diyorsun. Yerliyiz ve milliyiz diyenlerin ve onlara ataçla yapışanların hiç birisi ne yerli ne de millidir. Bunların milliliği Man Adası Milliliği'dir. Paralar orada, servetler orada, vergi de vermiyorlar. Man Adası Millileri bize milliyetçilik dersi veriyorlar. Sen kim bize milliyetçilik dersi vermek kim. Biz, Kuvayimilliyeciyiz. Bütün dünya bunu duysun. Paraları enerji lobilerine ödedin. Vatandaştan vergileri topladın, enerji lobilerine verdin. Bu hırsızlığı da aşmış bir şey. Hırsız dediğin adam açtır, parasızdır. Karnını doyurmak için çalar. Bunların karnı tok, badem sütüyle besleniyorlar. Bu hırsızlığı aşan bir olay" şeklinde konuştu.

"ŞEHİTLER ARASINDA AYRIM YAPANLAR VATAN HAİNİDİR"

Maden şehitlerinin yakınlarının kamuda istihdam edilmesi kanununda getirilen yıl sınırlamasını eleştiren ve iktidarı 'Vatan hainliği' ile suçlayan Kemal Kılıçdaroğlu, "Şehitler arasında ayrım yapanlar vatan hainleridir, nokta. Bir daha söylüyorum, şehitler, şehit aileleri, gaziler arasında ayrım yapanlar vatan hainleridir. Şehit şehittir. Şehitler üzerinden siyaset yapılmaz. Maden şehitleri için ayrımcılık yaptılar. TBMM'ye bir kanun getirdiler. 2003-2014 yılları arasında hayatını grizu, göçük vesaire nedenlerle hayatını kaybeden madenciler için özel kanun getirdiler. Dediler, bunlar şehit statüsüne tabi olacak. Peki 2003 yılından önce hayatını kaybeden madenciler? Onlar sayılmayacaklar. Onlar bizim insanımız değil mi? Neden yapıyorlar bunu? Emin olun anlamakta zorlanıyorum. İnsan bizim insanımız, çalışan bizim insanımız, ölen bizim insanımız neden ayrım yapıyorlar?" diye sordu.

"ZONGULDAK'A SESLENİYORUM, ŞEHİTLERİNİZİ AYIRANLARA OY VERMEYİN"

Her seçim döneminde AK Parti iktidarının Zonguldaklıları kandırdığını belirten Kılıçdaroğlu açıklamasını şöyle devam etti; "Her seçim öncesi Zonguldak'a gidiyorlar. Diyarlar ki böyle bir ayrım oldu, biz bu ayrımı kaldıracağız. Oyları alıyorlar, milleti uyutuyorlar. Zonguldak'a da Soma'ya da sesleniyorum. Bu oyuna gelmeyin. Sizi kandıranlara oy vermeyin. Sizin şehitlerinizi ayıranlara oy vermeyin. Oy verdiğiniz andan itibaren sizi kullanırlar. Kendi ikballeri için kullanırlar. Onun için diyorum, şehitler arasında ayrım yapanlar vatan hainleridir."

Editör: Pusula Gazetesi