-ÖZEL HABER-

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) alınacak 1500 işçinin ilk 1000 kişilik işçi alımına başvuru yapan ve başvurusu iptal edilen 24 yaşındaki Selin İnce, yaşadığı hayal kırıklığını anlattı.

Zonguldak Merkezde Elif-Ekrem Kuaför'de çalışan İnce, eğitim gördüğü 'Makine Teknolojisi ve Makine Bakım Onarım' üzerine iş bulamadığı için 5 yıldır kuaförde çalıştığını belirtti.

Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 4 yıl 'Makine Teknolojisi ve Makine Bakım Onarım' üzerine eğitim gördüğünü belirten İnce, "Maden fabrikasındaki malzemelerin bakım ve onarımıyla uğraştım ve çalıştım. Pikör ve perperatörü benden iyi bilen biri yok" dedi.

ALO 170 hattını arayarak TTK'ya iş başvurusunun kabul edilmediğini belirten İnce şöyle konuştu; "Ben makine bakım onarım mezunuyum. 4 sene eğitim aldım. 1 sene makine fabrikalarında staj yaptım. Tesviye bakım onarım üzerine. TTK'ya işçi alımında başvuruda bulundum. Başvurmamın sebebi de makine bakım ve onarımında teknik eleman aramalarıydı. Ben de bunu duyunca başvuruda bulundum. Yayınlanan yönetmelikte erkek ya da kadın diye bir ibare yoktu Kendi dalımda iyi olduğumu ve bu mesleği yapmayı çok sevdiğim için başvuruda bulunmak istedim. Sonra ALO 17 hattından başvuruda bulundum. Benimle telefonda konuşan danışman ilk önce ne hakkında başvuru yapacağımı sordu. Madenci teknikeri olarak başvuru yapacağımı söyledim. Birçok aşamalarda yardımda bulundu. Ancak bana 'Başvuruda bayan eleman alımı yapamıyoruz' diye başvurumu iptal etti. Başvurumun kabul edilmemesi benim gururumu kırdı. Gururumun kırılmasının sebebi de ben 4 sene boyunca makine bölümü lisesinde okudum. Torna tesviye bölümünde okudum ve 1 sene boyunca maden fabrikasındaki malzemelerin bakım ve onarımıyla pikör, perperatör gibi malzemelerin bakımı ve onarımıyla uğraştım.""BAŞVURUMUN KABUL EDİLMEMESİ BENİM GURURUMU KIRDI"

"PİKÖR VE PERPERATÖR TEMİZLİĞİ BENİM İŞİM"

Makine onarımı konusunda kendisine güvendiğini belirten İnce "TTK'ya alınacak olan teknik elemanların yapacakları işte, pikör ve perperatör temizliği, sondaj temizliği, vinç ve diğer malzemelerin bakım ve onarımıydı. Bunları benden başka yapabilecek birini düşünemiyorum. Bu işleri en iyi şekilde yapacağımı düşünüyorum. Oraya başvuruda bulunan insanları aldıktan sonra 3-4 ay eğitime tabi tutacaklar. 3-4 aylık eğitimle ne öğretebilirler ki. Ben 5-6 sene boyunca bunun eğitimini almışım. Ben çekirdekten yetiştim.. Benden istekli kimse yapamayacağı için başvuruda bulunmak istedim. Başvurum kabul edilmedi. Bunun mutsuzluğunu yaşıyorum" dedi.

"KADINLAR DA YER ALTINDA ÇALIŞABİLİR"

TTK'nın bir çok bölümünde kadınların çalıştığını belirten İnce "Kadın ve erkek ayrımının yapılmamasını istiyorum. TTK'da kadın maden mühendisi de var. Kadın iş teknik ve uzmanı var. Kadın, TTK'da bir sürü yerde var. Neden kadın yer altında çalışmasın ki? Ya da kadın neden orada teknik eleman olarak bakım onarım uzmanı olmasın ki. Her türlü işi yapar kadın" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi