Pusula'nın kamuoyunda büyük yankı uyandıran Lavuar haberleri üzerine TTK yönetimi 5 maddelik bir açıklama yaptı.

Pusula, bu 5 maddelik açıklamaya 10 maddelik yanıt veriyor.

TTK'nın kamuoyunu yanıltan açıklamalarına karşı Pusula'nın yanıtları:

1) TTK Karadon TİM Tüvenan Taşkömürlerinin Yıkattırılması, Parça Kömürlerin Torbalattırılması ve Katı Atıkların Yayılması İş ihalesini 27.07.2015 tarihinde yaptı. İhalenin teknik şartnamesi Madde10.1. de"Lavarın montaj süresi yer teslim tarihinden itibaren en fazla 240 takvim günü olacaktır. 5 gün süreyle yüksüz test çalışmaları bu süreye dahildir" İbaresi vardır. Bu ibare tesisin kurulumunda bağlayıcıdır.

2) Yine ihalenin teknik şartnamesi Madde19.2. de "Yüksüz test çalışmaları süresi 5 iş günüdür. Bu çalışmalar idarece onaylandıktan sonra yüklenicinin yazılı müracaatı ile lavarda deneme üretimine başlanacaktır." Yine ihalenin teknik şartnamesi Madde19.3. de ise "Lavurda kontrol teşkilatı denetimi altında 15 gün süre ile ilk yüklü deneme, varsa eksiklikler giderildikten sonra 45 gün süre ile tam yüklü deneme çalışmaları yapılacaktır." İbaresi vardır.

3) Yine ihalenin teknik şartnamesi Madde14. de "Yüklenici kuracağı ve idareye ait kullanacağı tesislerin ihtiyacı olan tüm elektrik enerjisini kendisi temin edecektir." İbaresi vardır. Ancak, Teknik şartname Madde 19.1. de "Yüklenici montaj çalışmalarının idareye yazılı olarak bildirecektir. İdarece montaj çalışmalarının sözleşme ve eklerine uygun olarak tamamlandığını onayladıktan sonra idarenin Proje denetim birimi gözetiminde yüksüz test çalışmalarını yapacaktır." İbaresi vardır. Kurum, teknik şartname madde 14 e göre elektrik enerjisini kendisi temin etmeyen Zafer madenciliğe Kurumun şalt enerji tesislerinden neden yararlandırmıştır. Oysaki montaj çalışmaları bir bütündür. Kurum kendi elektrik enerjisini şartnameye göre temin etmeyen Zafer Madenciliğin tesis kurulumunu neden onaylamıştır. Bu durum teknik şartname Madde 19.1. e tamamen terstir. Acarlar Firmasının tesislerine kendisine ait büyük voltajlarda 2 tane elektrik tarafo köşkleri mevcuttur. Acarlar Firması tesis için gerekli elektriği Bedaş'ın gösterdiği noktadan lavuar tesisine kadar mahalle aralarından elektrik direkleri dikerek enerjisini kendisi temin etmiştir ve ciddi anlamda da yatırım yapmıştır. Zafer Madencilik ihaleye fiyat verirken bu elektrik enerjisi temini masraflarını da eklememiş miydi? Şimdi Kurum diyecek ki ben harcanan enerji bedelini firmadan alacağım! Ancak, teknik şartname madde 19.1. öyle demiyor. Eksiklik varsa tesisi onaylama diyor. Ayrıca, Kurum elektrik enerjisini özel bir firmadan alıyor. Bu durumda Kurumun satın aldığı elektrik enerjisini 3. Şahsa bedel karşılığı fatura etmesi kanunen veya Bedaş sözleşmelerine de aykırıdır.

4) Sıkıntı şuruda; Kurumun Zafer Madenciliğin ihaleyi aldıktan sonra karşılaştığı mahkeme davaları sonucunun kendi lehine dönmesi sonucunda tesis çalışmalarına başlamış olması. Ancak aynı durum Acarlar Firmasının bundan önceki ihaleyi aldığı sırada karşı karşıya kaldığı bir durumdur. Acarlar, ihaleyle ilgili açılan iptal davalarını TTK'ya bildirmiş, ilgili mahkeme dava sonucunu beklemeyi ve dava sonucuna sonuca göre tesisi kurma isteği TTK tarafından geri çevirmiştir. Kurumun mahkeme kararlarını beklemeden Acarlara tesisin her ne olursa olsun tesisi kurun şeklinde görüş bildirilmiş ve tesis yaptırılmıştır.

5) Zafer Madenciliğe de aynı yaptırım uygulanmış olsaydı, 2016 yılında tesisi devreye alması gerekiyordu. Bu arada firmaya bu yaptırımlar uygulanmayınca Acarlar Firması ile defaten Zafer Madenciliğin ihalede verdiği rakamın çok üstündeki fiyatlarda yıkama yaptırılmıştır.

6) Zafer Madenciliğin yer teslimini almasından sonra kendisine şartname gereği tanınan 240 takvim günü (8 ay) bugüne kadar hesaplandığında tam 4 lavuar tesisi kurma zamanı geçmiştir.

7) Zafer Madenciliğe tanınan en son ki yüksüz test çalışmalarına başlama tarihi olan 2018 Ocak ayı içerisinde firma yine yüksüz test çalışmalarına başlayamamış, Kurumdan yine ilave süre istemiş olmasına rağmen ancak Mart 2018 de yüksüz test çalışmasına başlamıştır. Ve halen yüklü test çalışmalarında da başarılı olamamış ve Kurum yıkanması gereken ocaktan çıkan kömürleri 8 Mart 2018 den itibaren Çatalağzı lavuar sahasına kamyonlarla çekilmekte ve stoklanmaktadır. Açık alana çekilen bu tüvenan kömür iyice ufalanmakta ve kış şartlarının da etkisiyle neredeyse şlam haline gelmektedir.

8) Karbomed Madenciliğine Amasra'da 55 gün tahammül edemeyen TTK yönetiminin Zafer Madencilik'e bu kadar uzun süre tahammül etmesinin nedeni kamuoyuna açıklanmalı. TTK, Amasra'da kömürün tonunu 10 dolara yıkıyor, Karbomed ise o tarihte 2 dolara yıkıyordu. Karbomed, TTK'nın kömürü yıkamak için kullandığı suyun fiyatından daha ucuza yıkanan kömür yıkıyordu.

9) Karbomed, TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü'nün yıkama işini aldı. Orada da firmanın tüm uyarılarına rağmen hatalar yapıldı. Karbomed yine mağdur edildi.

10) Zonguldak'a dışarıdan gelen firmalara ek süreler verip, eski firmalarla doğrudan teminle kömür yıkatılırken, yöre insanının kurduğu şirketleri mahkeme koridorlarında süründürmek, teminatlarını yakmak hangi vicdanın ürünüdür. TTK yönetiminden bu konuda da yanıtlar bekliyoruz.

Editör: Pusula Gazetesi