Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı maden ocağında alt taşeronda çalışan 8 işçi, çalışma sahalarının kapatılması nedeniyle işsiz kaldı. Sabah saatlerinde iş yerlerine gelen işçilere 'Bu hafta sonu son iş gününüz olacak, iş akitleriniz sona erdi' sözüyle yıkıldı.
Kuruma bağlı Üzülmez Müessese Müdürlüğü'ndeki hızar servisinde çalışan 8 işçi, taşeron şirketin hızar bölümünü kapatması sonucu işsiz kaldı. 13 yıl ila 6 yıl arasında kurumda taşeron olarak çalışan işçiler, firmalarla yapılan sözleşmelerin yıllık olması nedeniyle kıdem tazminatlarını da alamayacaklar. Mağdur durumda olduklarını belirten evli ve 2 çocuk babası İbrahim Demir, "13 yıldır burada çalışıyorum. 3'üncü ay sonunda ihalenin sona ermesi nedeniyle bizim de iş yerimiz kapanacaktı. Bizler KİT'lerde yaşanan sorunun sona ereceğini düşünerek bekliyorduk. Ancak dün bir haber geldi, hafta sonunda iş yeriniz kapanıyor denildi. Nedenini sorduk, müteahhitten kaynaklı dediler. 8 işçi ne olacak bunlar mağdur olacak dedik, bunlar ne olacak diye sorduk. Biz bilmiyoruz, başınızın çaresine bakın dediler. Biz nasıl başımızın çaresine bakalım? Kışta kıyamette nasıl iş bulalım? Bize bunu söylesinler, bir çözüm bulsunlar. TTK'nın koltuklarında rahat rahat oturan arkadaşlar bize burası kapandı ama biz sizi şuraya alacağız desinler, başka bir şey istemiyoruz. Koltuklarının sevdasına, müteahhitleri korumak için, müteahhitler ve taşeron para kazanacak diye bizleri mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. Kimse bizi mağdur etmesin. Biz kadro beklerken şu anda işsiz konuma düştük. Bizlere bir söz verildi, KİT'lerle ilgili sorun çözülecek ve kadro sorunu sona erecek, kimse mağdur edilmeyecek denildi. Biz kadro beklerken 3 gün sonra bakıyoruz ki mağdur edildik. Bizim hakkımızı kim savunacak? Biz yetkililerden bununla ilgili bir açıklama bekliyoruz. Bu adamların çoluğu var çocuğu var, evi var barkı var. Ben 2 tane çocuk okutuyorum. Ben bu çocukları nerede okutacağım? Nerede iş bulacağım? Bir defa da işçinin hakkını savunsunlar, bir defa da işçinin yanında olsunlar. Bir defa olsun müteahhitleri düşüneceklerine desinler ki 'Kardeşim biz işçinin hakkını savunuyoruz, işçiyi mağdur etmemeye çalışıyoruz' desinler. Ben bir defa bile işçinin hakkını savunduklarını görmedim. Kendi kendimize kızıyoruz, dün çalışıyorduk, bugün mağdur edildik. Kışta kıyamette nereden iş bulacağız? TTK, burada çalışan işçileri adam yerine, insan yerine koymuyor. Müteahhidi, taşeronu düşünüyorlar. Bir kere de bizi düşündükleri yok..." ifadelerini kullandı.
"CANIMI VERİRİM İŞİMİZ VERMEM"
6 yıldır hızar servisine çalıştığını belirten Cüneyt Demir, "6 yıldır burada çalışıyorum. Her yıl müteahhit değişiyor. Ama bizler tecrübeli olduğumuz için ihaleyi alan firma bizimle çalışmaya devam ediyordu. Fakat Mart ayının sonunda bitecekti firmanın sözleşmesi, bizler de KİT'lerden gelecek umutlu bir haberi bekliyorduk. Geldiler, bu hafta sonu işinize son veriyoruz dediler. Bizi bir insan kılığına sokup da 'Siz böyle böyle olacaksınız' demediler. Ben şimdi kışın nerede iş bulurum, inşaat deseniz olmaz. Ben şimdi ne yapacağım? Ölüyse ölü, diriyse diri... ben canımı veririm ama işimi vermem. Yetkililer gelip bana iş verecekse ben çıkarım ama bana iş verilmediği sürece ben işimi terk etmem. Benim burada canım çıkar ama işimi vermem. Ben çocuklarıma ekmek getiremedikten sonra ne yapacağım" diyerek göz yaşlarına hakim olamadı.

Editör: Pusula Gazetesi