TTK Genel Müdürlüğü, Pusula'nın Karadon İşletme Müdürlüğü'nün lauvar ihalesiyle ilgili yayınlarına yönelik 5 maddelik bir açıklama yaptı:

İşte TTK'dan yapılan o açıklama:

İlimiz Yerel Basın Organlarında TTK'nın lavuar hizmetlerine ilişkin çıkan haber ve yorumlarla ilgili olarak, Kurumumuzca yapılan açıklama aşağıdadır.

1-Kurumumuz Karadon TİM Tüvenan Taşkömürlerinin Yıkattırılması, Parça Kömürlerin Torbalattırılması ve Katı Atıkların Yayılması İşi ile ilgili 15 yıllık süre için ihaleye çıkılmış, yapılan ihaleye en uygun teklifi Zafer Nakliyat Madencilik İnşaat Petrol San. Tic. A.Ş. vermiştir. Firma ile sözleşme imzalanarak yer teslimi yapılmıştır.

2-Kurumumuzun Doğrudan temin yolu ile Lavuar hizmetlerini yürüten Acarlar firması tarafından Zafer Nakliyat Madencilik İnşaat Petrol San. Tic. A.Ş nin kazandığı ihalenin iptal edilmesi için Kamu İhale Kurumuna başvurmuş, firmanın itirazen şikayet başvurusunun reddi üzerine Ankara İdare Mahkemesinde iptal davası açılmıştır. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunundaki mevcut düzenlemeler gereği firma, yer tesliminden sonraki süreçte belirli bir süre faaliyetlerine başlayamamıştır.

3-Firmaya Kamu İhale Kurumu kararları, yargı kararı ve sözleşme hükümleri gereği süre uzatımları verilmiştir. Kurumumuzca Zafer Nakliyat Firmasına sözleşme gereği gecikme nedeniyle verilen ilave süreler cezalı süreler olup bu sürelere sözleşme hükümleri gereği para cezası uygulanmaktadır.

Ayrıca söz konusu ihale, Hizmet alımı ihalesi olup, 15 yıl gibi uzun bir süreyi kapsamaktadır. Yapılan ihale sadece Lavuar tesisinin kurulumundan ibaret olmayıp Kurulumun tamamlanmasından sonraki süreç içerisinde yüksüz, ilk yüklü ve tam yüklü deneme çalışmalarının tamamlanarak tesisin fiili olarak tam kapasite ile çalıştırılmasını da kapsamaktadır. Dolayısı ile deneme çalışmalarının içerisindeki faaliyetlerin sonucunun önceden öngörülememesi nedeniyle bu sürecin uzaması ya da kısa tutulması söz konusu olabileceğinden Lavuar Kurulumuna ait sözleşmelerde bu durum belirtilmektedir.

4-Haberde; "Amasra da Lavuar İhalesini alan Zonguldak Firması Karbomet Madenciliğe süre verilmediği, ihalesinin fesih edildiği, teminatının yakıldığı, Elazığlı Zafer Madenciliğe gösterilen toleransın Zonguldak Firmasına gösterilmediği " iddası gerçek dışı olup, kamuoyunu yanıltıcı niteliktedir.

Şöyle ki; "Amasra TİM Tüvenan Kömürlerinin Yıkattırılması İşi" ihalesini kazanan Karbomet Madencilik İnşaat Turizm Taşımacılık Liman Hizmetleri Tic. ve San. Ltd. Şti. ile 08.12.2010 tarihinde sözleşme imzalanmış, firmaya birçok kez süre uzatımı verilmiş ancak verilen süre uzatımlarına rağmen firma süresi içerisinde kurması gereken Lavuar Tesisini sözleşme ve şartnamenin ilgili maddeleri doğrultusunda istenen ürün özelliklerini sağlayacak şekilde kuramaması üzerine Kurumumuzca sözleşme fesih edilerek kesin teminatı gelir kaydedilmiştir. Yapılan bu fesih işlemine karşı firma tarafından ve Kurumumuzca karşılıklı davalar açılmış olup Zonguldak Hukuk Mahkemelerinde bu davalar devam etmektedir.

5-" İdarenin iş ve eylemlerinde kasıt, kusur ve görevi kötüye kullanma" iddialarına ilişkin olarak; idarenin her türlü eylemleri, Devletimizin denetleme organları ve yargı denetimine açık olup, bu anlayışla tüm çalışanlarımız ve birimlerimizce iş ve işlemlerin yürütümü sağlanmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Editör: Pusula Gazetesi