Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, TTK'dan çıkartılan kömürün lavuarlanmasını üstlenen firmanın taahhüdü yerine getirmemesi ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kurumun bölgede çıkartılan kömürün kendi bölgesinde lavuarla yıkanmasının daha sağlıklı olduğunu belirten Başkan Yeşil, "Üzülmez'den çıkan kömür bugünden itibaren Kozlu lavuarlarında yıkanacak" dedi.

Başkan Yeşil firmanın yarattığı kriz ile ilgili şu açıklamaları yaptı:
"Lavuar işini yapan firma ile yakın zamanda sıkıntılar başladı. Karadon'da ihaleyi alan malum şirket TTK'dan çıkan kömürü 'yıkarım' taahhüdü ile ihaleyi almıştı. Yalnız Üzülmez ve Kozlu'da çevre etkenleri sebebiyle kömürün Karadon'da yıkanması kararı alınmıştı. Kömürün o bölgeye taşınması esnasında ihaleyi alan o firma kömürü yıkayamayacağını beyan etti. Yerin altında ne zorluklarla çıkartılan taş kömürünün lavuarlanması ve stabil hale getirilmesi aşamasındaki durum kurumu sıkıntıya soktu.

Bununla ilgili genel müdürümüz Kazım Eroğlu, bir açıklama yaptı. Olayın adli mercilere taşınacağını belirtti. Öncelikle ihaleyi aldığı ve şartnameyi kabul ettiği için firmanın üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor. Bizler de bunun takipçisiyiz. Şu andan itibaren Üzülmez'den çıkartılan kömür Kozlu'daki lavurlarımızda yıkanmaya başlandı. Bizim talebimiz kömür hangi bölgede çıktıysa o bölgedel lavuarlanmasıdır. Eskiden beri bu konuda taleplerimiz vardı. Kömürün nakli konusunda çıkan aksilikler ve ekonomiye katılması düşünülen taşkömürünün böyle ekonomiye kazandırılması zorlaşıyor. Daha önce Karadon'a gönderilmesi gereken kömürlerin demir yolu ve karayolu ile gönderilmesi beyan edilmişti. Bu aşamada doğacak sorunlar devlet demiryolları, makinist ve vagon sıkıntısı yaşanabilecekini düşünmüştük. Ancak demiryolunda bu sıkıntılar başlamadan Karadon'daki yetkili firmanın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemesi hepimizin canını sıktı. Artık bundan sonra adli makamlarda bu sorunun çözümü için sonuç bekleyeceğiz."