Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Maden Makinaları Fabrikaları İşletme Müdürü Aydın Balekoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak 3'üncü Sıra Milletvekili Adayı Hamdi Uçar'ın ziyaretinde, kurum hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Maden Makinaları Fabrikaları İşletmesi'nin deyim yerindeyse "kendi yağıyla kavrulduğunu" ifade eden Müdür Balekoğlu, özel sektörlerle işbirliği yapılarak ATEX (patlayıcı, parlayıcı ve kolay yanıcı ortamlarda kullanılan ürünlere ve üretimin yapıldığı yere alınan uluslararası sertifika) ürünlerin ön plana çıkartılması gerektiğini savundu.

Diğer yandan TTK'nın birimlerine işçi alımı ile ilgili konuşan Balekoğlu, "Burası üretirse, buraya eleman alınır. 'Mekanize kazı ne kadar verimli oldu şimdiye kadar? Neden kömür üretimi artmadı?' diye kimse sormuyor" dedi.

Bülent Ecevit Üniversitesi'nin (BEÜ), Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) için hazırladığı "Zonguldak Kömür Havzası Madenciliği Potansiyeli ve TTK Raporu"nun ise, Zonguldak'ı kurtarmayacağını belirten Balekoğlu, "Benim bu konuda tereddütlerim var" dedi.

Balekoğlu'nun TTK ile ilgili yaptığı açıklamalar şöyle:

"Türkiye'de sanayi yokken, kazmanın ucundan tekerlek yapımına kadar burası üretebiliyordu. Yurtdışı alımlarının dışındaki tüm parçaları fabrika üretiyor, kendi yağıyla kavruluyordu. Artık Türkiye'de diri bir özel sektör var. Bizim bunlarla işbirliği yaparak, ATEX ürünlerini öne çıkartmamız gerek. Şunları da ekleyeyim: 2017'de ürettiğimiz ATEX ürünlerini üretmeyip yurt dışından alsaydık, ödeyeceğimiz miktar 4 milyon 400 bin Avroydu. Bizim geçen senedeki tüm giderlerimiz 24 milyon TL. TTK yönetimi, 6-7 yıldır istediğimiz teknolojik tezgahları alıyor. Senede 1-2 milyon liralık. Ama bir aldığımız tezgahlara bakıyorum, bir de yaptığımız işlere... Bu işte bir terslik var. Bizim daha çok üretebilmemiz lazım. Bunu da açıkça ifade ediyorum. Örneğin, buraya 3 bin işçi alalım, ama burada 3 bin işçilik bir durum yok. Gençlerimiz iş bulmalı, göç etmemeli, tamam, doğru. Burası üretirse, buraya eleman alınır. Bir beyin fırtınası yaparak, tarafların ortak olabileceği, gerçekleri gizlemeden, halı altına süpürmeden nasıl çıkış yapılır, bunların görüşülmesi gerekir. Cumhurbaşkanımız da, 'Mekanize kazı ile üretim hızlandı' diye konuştu. Herkes 'doğru' diyor. Ama 'Mekanize kazı ne kadar verimli oldu şimdiye kadar? 'Neden kömür üretimi artmadı?' diye kimse sormuyor. Bunu sorgulamıyorsun, gerçeği söylediğin zaman da en yakın arkadaşınla çatışıyorsun. Üniversitenin sendikaya hazırladığı bir rapor var. Okuyan herkes, Zonguldak'ın kurtulacağını söylüyor. Benim bu konuda tereddütlerim var."

Editör: Pusula Gazetesi