Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan yaklaşık 8 bin işçiyi ilgilendiren ve 1 Ocak 2017-31 Aralık 2018 tarihlerini kapsayan 27'nci Dönem Toplu İş Sözleşmesi'nde (TİS) 10 maddede anlaşmaya varılamadı. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında gerçekleştirilen TİS görüşmelerinde 82 maddenin 72'sinde anlaşma sağlanmış, 10 maddede ise anlaşma sağlanamamıştı. Kamu-İş ile GMİS arasındaki TİS görüşmeleri için, Çalışma ve İş Kurumu Zonguldak İl Müdürlüğü'nün öncülüğünde arabulucu süreci başlatıldı. 6356 sayılı yasanın 49'uncu ve 50'inci maddeleri gereğince, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nde arabulucu seçimi için toplantı yapıldı. Toplantıya, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, TTK adına İşçi İlişkileri Şube Müdürü ve TİS Komisyonu Üyesi İsmail Hakkı Güven, GMİS temsilcisi olarak Uzman Mustafa Sait Cinbir katılırken, Hüseyin Hami Özalan arabulucu olarak tayin edildi.

DEMİRSU: "TARAFLARI UZLAŞTIRMAK ÜZERE RESMİ ARABULUCU GÖREV YAPACAK"

Resmi arabulucu olarak Hüseyin Hami Özalan'ın seçildiğini belirten Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, "Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü ve bağlı işyerlerinde çalışan işçiler adına Genel Maden İşçileri Sendikası ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası arasında yapılmak istenen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, yasal süre içerisinde anlaşma sağlanamadığından taraf sendikanın istemi üzerine 6356 sayılı yasanın 49'uncu ve 50'inci maddeleri gereğince arabulucu seçimi için İl Müdürlüğümüzde toplandık. Toplantıya, işvereni temsilen İsmail Hakkı Güven, sendikayı temsilen Mustafa Sait Cinbir katıldı. Toplantıda tarafların anlaşması ile birlikte Bakanlığımızca belirlenen resmi arabulucu listesinden Hüseyin Hami Özalan resmi arabulucu olarak seçildi. Bu saatten sonra tarafları uzlaştırmak üzere resmi arabulucu görev yapacak. Yani arabulucu süreci başlamış oldu" açıklamasında bulundu.

"36 İŞYERİNDE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI"

2016 ve 2017 yılı içerisinde 6356 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu gereğince yaptıkları işlemler hakkında da açıklamalarda bulunan Müdür Demirsu, "6356 sayılı yasa kapsamında 2016 yılı içerisinde 36 işyerinde toplu iş sözleşmesi imzalandı. 48 işyerinde arabulucu işlemleri yürütüldü, 24 işyerinde grev kararı alındı. 17 işyerinde Yüksek Hakem Kurulu'nca toplu iş sözleşmesi karara bağlandı. 24 işyerinde de grev oylaması yapıldı. 2017'nin Ocak ayından bu yana da, 15 işyerinde toplu iş sözleşmesi imzalandı, 11 işyerinde arabulucu işlemleri yürütüldü, 2 işyerinde grev kararı alındı, 28 işyerinde Yüksek Hakem Kurulu'nca toplu iş sözleşmesi karara bağlandı, 2 işyerinde de grev oylaması işlemleri yürütüldü" dedi.

İŞTE ANLAŞMA SAĞLANAMAYAN O 10 MADDE...

Madde-33: Çalışmakta olduğu işini yapamaz raporu alan işçiler

Madde-44: Ücretli mazeret izinleri

Madde-50: Ücretler

Madde-51: Giriş ücretleri

Madde-58: Pirimler ve muhtelif ücretler

Madde-62: Sosyal ödemeler

Madde-75: Hasar ve zarar rücu

Madde-80: Sözleşmenin ekleri

Madde-81: Denge ödeneği

Madde-82: Sözleşmenin yürürlük süresi

GMİS ile Kamu-İş arasında sürdürülen TİS görüşmelerinde 10 madde üzerinde uzlaşmanın sağlanamaması nedeniyle, arabulucu süreci başlarken, 15 günlük süre içerisinde arabulucu tarafların uzlaşması için çalışma yapacak. Arabulucu, taraflar arasında uzlaşma sağlayamazsa GMİS grev kararı alacak.

Editör: Pusula Gazetesi