İnanış Gazetesi Yazarı Adnan Küçükvar, kaçak kömür ocağında hayatını kaybeden 19 yaşındaki Taner Nasuhoğlu'nun ardından bir yazı kalebe aldı.

"KAÇAK OCAK ÖLÜMLERİ VE SORUMLULAR" başlıklı yazı şöyle:

Zonguldak'ın 'Umutsuz vaka' olarak yorumladığımız sorunlarından biridir kaçak ocaklar.

'Umutsuz' olarak yorumlamamızın nedenlerinden biri, köstebek usulü kazılan kuyularda körpe dimağların göz göre göre can vermesidir. Maalesef, göz göre göre verilen canlara inat, bu 'Korkunç cinayetler' sonrası ilgililerin göz göre göre 'Sağıra' yatmalarıdır acı olan.

Bu gün Zonguldak maden havzası içinde, bin 500 'Çocuk-genç-yaşlı' olmak üzere bin 500 insanımız bu köstebek usulü kazılan kaçak ocaklarda ekmek parası için çalışıyor. Sallanan kazmalar elbette ülke ekonomisine katkı yapmak için sallanıyor. Elbette, yerüstündeki insanın enerji darboğazından kurtarılması için sallanıyor. Ancak, sallanan her kazma, ölüme sallanan bir el...

Sadece kaçak ocaklarda ölmüyor insanlar. Özel sektör işletmelerinde ve devlet işletmelerinde de ölüyor. Bu güne kadar havzada ölen madenci sayısı 3 bin 675, Özel sektör işletmelerinde ölenler 149 ve kaçak ocaklarda bu sayı 145.

Devlet ve Özel sektör maden ocaklarında alınan 'İşçi sağlığı- iş güvenliği' önlemleri neticesinde, can kaybı giderek azalıyor. Kaçak ocaklarda gayri insani çalışma şartları ise bu rakamların giderek artacağını gösteriyor.

Kaçak ocaklarda önlem alınmayışın nedeni belli... Siyasetin müdahale etmesi... Bu gün siyaset içinde bulunan birçok kişi, yasal veya kaçak kömürden nemalanmaktadır. Bu gün sadece 'Yasal' ocaklardan elde edilen kömürle dönmüyor, taşkömürü kullanım alanındaki hayat...TTK'nın değerli atıkları küçük- büyük sanayi kuruluşlarını besliyor. Bu gün özel sektörün beslediği santrallerin yakıtlarının bir bölümünü oluşturuyor, kaçak ocakların ürettiği tüvenan/ yıkanmamış malzemeler.

Dolayısıyla, 'Göz göre göre' göz yumuluyor, 'Kaçak ocak' üretimi malzemelere.

'Kaçak ocak' ölümlerine karşı 'Önlem alınmayışın sebepleri' besbelli... Ticaretle iştigal eden siyasetin müdahalesi... Siyaset istesin bu gün 'Kaçak' ölümlerin önüne büyük oranda geçilir.

Sürekli ikaz ettiğim 'Kurumsal mutabakat' yine gündemde. 'Önlemler' için, kurumsal mutabakat engel. Yani, kurumlar 'Müdahale' için kendi uhdelerindeki yetkileri, Siyasi tazyik korkusu ile uygulamıyorlar.

'Kaçak kömür ocağı' konusunda, birinci derecede yetkili kurumlar, TTK, Emniyet ve Orman işletmesi.

TTK Yetkilileri maalesef bu 'Kurumsal mutabakat' konusunda 'Aymaz' bir tutum sergiliyorlar. 'kaçak ocağa geçit yok', 'Önlemler alıyoruz' gibi açıklamalar 'İcraat' olmaktan öte, 'Göz boyama'dan başka bir şey değil.

TTK'nın özel sektöre Redevans(Kira) usulü verdiği alanların tamamına yakınında 'Kaçak ocak' işletilmektedir. Hatta, bu gün üretim şartlarına yönelik artan maliyetler yüzünden, bir çok redevans saha sahibi, 'Yandan çarklı' kendi sahalarında 'Kaçak' üretimleri destekliyor. Onlardan aldıkları 'Tüvenan/ yıkanmamış' kömürleri yıkayıp, allayıp-pullayıp santrallere veya torbalayıp şehir dışındaki müşterilerine pazarlıyorlar...

İşe bu 'Redevanslı' sahalardan başlanmalıdır. TTK, kiraya verdiği bu sahaları denetlemiyor. Lojman ve işyeri kapılarındaki güvenlik elemanlarını, bu sahalara yönlendir(e)miyor. Neden, siyasi yelpaze rüzgarından çekiniyor.

Bu gün itibarıyla Ormanlık alan dediğimiz sahalarda kazılan 'Kaçak ocak' kuyuları, redevanslı sahalardaki 'Ölüm' ağızlarının 1/5'i kadardır. İşin 'Resmi Sahibi' TTK ses çıkartmayınca, Emniyet ve Orman da olaya 'Şeş-beş' bakıyor.

Bu gün Zonguldak Gazipaşa'sında 'Kaçak ocak' ürünleri açık kasa kamyonetlerle dökme/tüvenan ve çuvallı/tüvenan olarak rahatça dolaşabiliyor ve satılabiliyorsa; sebebi 'Kaynağına ulaşma' korkusudur. Yakalanacak olan 'Kaçak Kömür' ile 'Kaçak' kaynağı tespit edilecek ve 'Siyasi Pandomim' başlayacak. Böylece, 'Bürokrat' koltuk kaygısı içine girecek...

Allah'tan toplu ölümler olmuyor. 1-2 kişilik ölümler ardından yapılan 'Denetim ekipleri- ihbar sistemi' gibi 'Resmi' ve 'Edebi' açıklamalar ile 'Vahim durum(cuk)lar' geçiştiriliyor.

Resmi ağızların elbette savunma sistemleri 'ABD patriyotları', "Rus S400'leri" gibi hazır kıta bekliyor.

Efendim, "Kaçak ocakları bombalamak kolay. Bin 500 işçi aç kalacak. Sokaklara düşecek, uyuşturucu müşterisi olacak" gibi sallamalar var. Ne olacak yani? 'Sosyal Devlet' niye var? Kaçak ocaklarda çalışan sağlıklı ve güvenlik açısından yeterli olanları, 'Özel sektör' ve 'TTK'da iş başı yaptırırsın. Bütün kaçak ocakları bir günde bombala yok et' diyen mi var yani!..

'Kaçak ocak/kaçak ölüm' konusunda yapılacak olanlar belli ve basit. "Ölüm, göçük, gözyaşı' için önlemler ortada. Herkes kendi bahçesini temizleyecek.

Sendika mı? Sendikaların derdi, kuruma alınacak işçilerle sendika kasasının şenlenmesi. Derneklerin görevi de 'Adet yerini bulsun' açıklamalarının ötesine gitmez.

Yani, ölenler öldüğüyle kalır. Ateş, düştüğü ailelerin ocağını yakar.

Medya da haber kaynağı olur, o kadar...

gocuk-altinda-kalan-19-yasindaki-genc-kurtarilamadi
Göçük altında kalan 19 yaşındaki genç kurtarılamadı

gocukte-kalan-19-yasindaki-genc-son-yolculuguna-ugurlandi
Göçükte kalan 19 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Editör: Pusula Gazetesi