Yavuz Erkmen yaptığı yazılı açıklamasında şunları ifade etti; "15.10.2020 tarihindeki Basın Duyurumuz ile TTK' nın geleceğine yönelik bazı yasal değişiklik teklifine dikkat çekerek, başta iktidar partileri olmak üzere, Zonguldak halkının konuyla ilgilenip süreci takip etmeleri hususunun önemine değinip, bizimde takip edeceğimizi bildirmiştik. Üzülerek görüyoruz ki, tarafların ilgilenme, araştırma yerine asılsızdır ve ya Enerji Bakanlığı açıklama yaptı yok böyle bir şey diye açıklamalarına şahit oluyoruz. Bizim amacımız olmayan bir şeyi Zonguldak gündemine getirmek değildir. Zonguldak kömür ile var olan Cumhuriyetin ilk Vilayetidir. Çıkarılan kömür TTK ile ( zaman içinde değişik isimler olabilir ) Zonguldak ve Türk Ekonomisine kazandırılmış ve bu uğurda binlerce maden şehidi vermiştir. Şu anda sektör çeşitlemesi yaparak yeni sektörlerinde Zonguldak ekonomisinde yerini almasını desteklerken ve bu doğrultuda yapılacak Zonguldak insanına iş imkanı yaratacak her hareketin yanında yer alırken, ana sektör olan madenciliğin yok edilmesine seyirci kalmamamız gerekir. Bir taraftan yeni sektörler devreye girecek, bir taraftan TTK, iş güvenliği sağlanarak, verimli, en üst seviyede üretim gerçekleştiren bu amaçla en az norm kadro standardında işçi çalışan bir kurum özelliğini kazanacaktır. Bu açıdan bizim derdimiz Kurumun , Kurumda çalışan işçi ve memurun haklarının korunması kısaca Zonguldak' ın geleceğine sahip çıkma meselesidir. Yoksa, yok bir şey, bir olmayacak gibi açıklamalar sahibini bağlar. Gelişmelerde kimin haklı, kimin haksız olduğunu ortaya koyar. O halde iddialarımıza asılsız ve ya böyle bir şey yoktur diyen arkadaşlara soruyoruz:
1. AKP İl Başkanı tarafından açıklansa da, Kimin tarafından verildiği belli olmayan, dolayısıyla sorumlusu olmayan açıklama aslında Enerji Bakanlığının konunun dışında kaldığının bir itirafıdır. Çünkü eğer madenciliğin teşvik edilip, yer altı kaynaklarının daha verimli çalıştırılması isteniyorsa, madencilik konusunda niye Enerji Bakanlığı bünyesinde Koordine çalışmaları YAPILMIYORDA, Türkiye Varlık Fonu bünyesinde MADEN HOLDİNG kuruluyor ? 2.Bütün yazılı ve görsel basında, yer aldığı üzere ( isteyen GOOGLE' a girip Türkiye Varlık Fonuna toplanan madenler yazıp baksın ). Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Zafer SÖNMEZ' in, Türkiye Varlık Fonu bünyesinde madencilik faaliyetlerinin tek çatı altında toplanacağı ( 05.10.2020 ) bu amaçla Maden Holding kurulacağı açıklaması doğru değil mi ? 3.Türkiye Varlık Fonuna, özel şirkeler alınmayacağına göre, kamudaki madencilik faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşların alınacağı ve de TBMM ve Sayıştay denetimi dışında çıkarılacağı sonucu çıkmıyor mu ?
4.Böylelikle bu kurumların yapısının değiştirilip, Holding bünyesinde yani şirket statüsüne geçeceği doğru değil mi ? 5. Türkiye Varlık Fonunun idari yapısı, mali durumu belli. Fona alınan şirketlerin satıldığı ve ya hisse devri yapıldığı doğru değil mi ? 6.Türkiye Varlık Fonu ile Çin Şirketi Sinosure arasında imzalanan ve Çinli Şirketlerin Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki şirketlerin satın alma ve ya hisse devri suretiyle satın almalarını sağlayacak kredi anlaşması doğru değil mi ? Biz zaten bugün hemen satılıyor, devrediliyor demiyoruz. Ancak önümüze gelecek senaryoya dikkat çekiyoruz ve süreci yakından takip edip, bu süreçten Zonguldak, TTK ve işçilerimiz, memurlarımız zarar görmesin diyoruz. Şimdi özellikle böyle bir şey yoktur diyen iktidar partilerine soruyorum. Eğer bu dediklerimiz doğru çıkar TTK Holding bünyesinde yer alırsa ve yasal alt zemini hazırlanan bu yasalar TBMM' de görüşülmeye başlandığında ve ya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kamuoyunun önüne getirildiğinde, Zonguldak halkının önüne çıkıp bunu savunacaklar mı, yoksa tüm AKP ve MHP milletvekillerine yanlış olduğunu açıkça beyan edecekler mi ? Yoksa bu konuların hiç gündeme getirilmeyeceğinin garantisini verebiliyorlar mı ? Asıl sorumuz yukarıda açıkladığımız gerçekler karşısında bu konu gündeme geleceği bizce kesin olup, yapılmak istenen değişikliklere bakış açıları nedir ? Olumlu mu ? Olumsuz mu ? Bunu Zonguldak kamuoyuna açıklamalarını bekliyoruz."