TTK'nın özelleştirilmesi ile ilgili yasa tasarısının kabul edilmesinin ardından TTK Genel Müdürlüğü'nde bugün KİT (Kamu İktisadi Teşebbüsleri) toplantısı gerçekleştirilecek. Toplantı öncesi Zonguldak'a gelen ve TTK önünde GMİS önderliğinde toplanan CHP milletvekilleri, siyasiler ve sivil toplum kuruluşları basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında ilk konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, "Biz yasa tasarısının geçmemesi için mecliste mücadelemizi vereceğiz. CHP olarak imza kampanyası başlattı bu kampanyamız devam ediyor" dedi.

TTK'nın özelleştirilmesine karşı olduklarını belirten Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya , "Bugün burada olmamızın sebebi TTK'nın üzerinde oynanmak istenen bir oyunu hep beraber bozabilir miyiz? GMİS ile birlikte tepkimizi ortaya koymak için buradayız. Biz komisyonlara katılıyoruz. Zonguldak ve Bartın milletvekilleri olarak katılıyoruz. Zonguldak ve Bartın'ın sorunlarını çözmek için birlikteyiz. Hükümet bir torba kanun ortaya attı. Siyasi iktidar kendisi için yük olarak kabul ettiği TTK'nın geleceğini bu torba kanuna koydu. TTK'ya ve TKİ'ye ait madenlerin ruhsatlarını bölerek 3'üncü şahıslara vermek istiyorlar. Utangaç oldukları için bunu söyleyemiyorlar" ifadelerini kullandı.

Bu gün geldiğimiz noktada bölgenin iş, aş ve ekmek kapısı olan TTK'nın bu tür düzenlemelerle kapısına kilit vurulmasına izin vermeyeceğiz. Cumhuriyetin en köklü kurumlarından birisine kilit vurulmasına Zonguldak, Bartın ve Karabük olarak karşı çıkacağız.

Siyasi iktidar burasını gözden çıkardığı için ne üretim işçisi aldı ne de yatırım yaptı. Geldiğimiz noktada da zarar ediyor diyerek bölerek parsel parsel satmak istiyorlar. Bu yapılan Zonguldak'a Bartın'a ve Karabük'a en büyük haksızlıktır. Ben 15 yıl bu kurumun ekmeğini yediğim için bir vefa borcum var, çalışanlara bir vefa borcum var bu yüzden de buradayım."

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, "İşin özü TTK'yı bölüp parçalayarak özelleştirmenin önünü açıyorlar. Asıl amaç TTK'nın kapatılmasıdır. Çünkü zarar ettiğini iddia ediyorlar. 14 bin 500 norm kadro var ve 7 bine yakın işçi açığı var. Bütün taleplere rağmen işçi almadılar. İşçi almayarak üretimi ve istihdamı düşürerek kapatmak istiyorlar. Ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar. Kurum kağıt üzerinde kalsa da fiile kapatılacaktır. Zonguldak bu yasa tasarısına sert tepki gösterdi ve biz bu tepkinin arkasını da getireceğiz. TTK ne zaman küçüldüyse Zonguldak küçülmüştür. 2001 yılında 18 bin olan işçi sayısı 7 bin 600 sayılarına düştü. TTK'nın özelleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Zonguldak'lı vatandaşlarımıza zarar ettiğini ileri sürerek alternatif sunduklarını söylüyorlar. Zonguldaklı bu oyuna gelmesin. Zonguldak'ın ekonomik alternatifi Filyos Projesi'dir. O da daha yeni başladı ve tamamlanması uzun zaman alacaktır. Kurum özelleştirilirse Zonguldak diye bir kent kalmaz" diye konuştu.

Desteklerinden ötürü herkese teşekkür eden GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci şöyle konuştu; "Biz özelleştirme ölüm demek diyoruz. Zonguldak'ta bir dönem inşaat firmasına madenlerde iş verildi. Eylemlerimizle bu özelleştirmeyi durduramadık. Ne oldu? 2010 yılında 38 madenci şehit oldu. Biz Zonguldak'ta en küçük çakıl taşını bile vermemek üzere Zonguldak ve işçimizle kenetlendik."

Editör: Pusula Gazetesi