TTK'dan emekli Maden Mühendisi, Araştırmacı Yazar Ekrem Murat Zaman, TTK'nın torba yasaya sokulmasının nedenlerini şöyle açıkladı:
"Zonguldak kömür havzası sınırları içinde (sınırlar zaman içinde değişse de) sadece EKİ (yeni adıyla TTK) arama ve işletme hakkına sahipti. Ayrıca, 180.000 m2 lik arazinin tapulu sahibi olup, 120 parça araziyi zilyet (eldeci) olarak kullanmaktaydı. Bundan başka, Orman İdaresinin 108.615 m2. lik, hazinenin ise 160.400 m2. lik bir alanı üstünde irtifak (yararlanma) hakkı bulunmaktaydı..
TTK Ana Statüsüne göre amaç ve faaliyet konuları arasında: "Ülkenin taşkömürü ihtiyacını karşılayarak yurt ekonomisine azami katkıda bulunmak,taşkömürü üretiminin gerçekleştirilmesi için her türlü yer altı ve yer üstü sosyal ve sınai tesislerini kurmak, işletmek ya da işlettirmek, taşkömüründen kok, briket gibi diğer cins kömürleri ile tüm tali maddeleri üretmek, taşkömürü ve türevlerinin ithalat ihracatını yapmak, İştigal konusuna giren hususlarda gerekli sanayi tesisleri kurmak, işletmek ve ürünlerini değerlendirmek, İthalat ve ihracat dahil her türlü ticari faaliyette bulunmak, ayni ve fikri haklar almak ve satmak, gerektiğinde yurt içinde ya da yurt dışında ortaklıklar kurmak ya da tasfiye etmek, kurulmuş ve kurulacak ortaklıklara iştirak etmek ya da ayrılmak" bulunuyordu.
Yıllarca kuşa çevriler ve son olarak da TORBAYLA KIRPILAN BUNLARDIR."

Editör: Pusula Gazetesi