-ÖZEL HABER-

Cumhurbaşkanlığı Etik Kurulu Başkanı ve İstişare Kurulu Üyesi, TBMM eski Başkanı ve AK Parti eski Milletvekili Köksal Toptan, Zonguldak'ta kendisine yapılan 'Zonguldak'a bir çivi bile çakmadı, bir hizmeti olmadı" yönündeki eleştiriler hakkında Pusula'ya konuştu.

Kendisine yapılan eleştirileri kesinlikle kabul etmediğini belirten Köksal Toptan, Zonguldak'a yaptığı birçok hizmetten bahsetti. Üniversiteden Kilimli ve Kozlu'nun ilçe olmasına, Havaalanından Filyos Projesi'ne kadar birçok projenin alt yapısında ve geliştirilmesinde kendisinin çaba sarf ettiğini belirten Toptan, sadece reklam yapmadığını itiraf etti.

"BENİM ANLATABİLECEKLERİM BİR KİTABA SIĞMAZ"

Doğan Kitabevi tarafından hazırlanan ve Gazeteci Sefa Salantur tarafından kaleme dökülen 'Sakin Güç Köksal Toptan' adlı kitabı hakkında konuşan Toptan, şöyle konuştu; "Gazeteci arkadaşımız bu kitabı yazmaya talip oldu. Doğan Kitabevi, Türkiye'nin en güçlü yayınevlerinden biri, basmaya talip oldular. 'Ağabey Köksal Toptan' kitabında çok önemli konular, yaşadıklarımızı anlatmıştık. Bu kitap daha değişik tarzda, gazeteci ağzıyla, gazeteci üslubuyla ve profesyonel bir yayınevi aracılığıyla hazırlandı. Benim için güzel ve hoş bir şey. Doğan Kitabevi, Türkiye'nin en güçlüsü olduğuna göre içeriğinin de iyi olduğunu düşünüyorum. Ben de merakla bekliyorum. Benim anlatabileceklerim bir kitaba sığmaz, çok şey söylemek mümkün ama tabi ki çok şeyi kitap haline getirmek de akıl karı değil. Öyle olsa ortaya acayip bir şey, iki bin sayfalık bir kitap çıkar. Umarım okuyucu tarafından da beğenilen, geçmişimizi objektif bir şekilde anlatan güzel bir kitap ortaya çıkar."

kilimli-ve-kozluyu-kim-ilce-yapti-universiteyi-kim-kurdu
Kilimli ve Kozlu'yu kim ilçe yaptı? Üniversiteyi kim kurdu?
hayati-kitap-oldu-sakin-guc-koksal-toptan
Hayatı kitap oldu: Sakin Güç Köksal Toptan
filyos-bartinin-olur-zonguldakin-agirligini-koymasi-lazim
Filyos, Bartın'ın olur, Zonguldak'ın ağırlığını koyması lazım

"KİLİMLİ VE KOZLU'YU KİM İLÇE YAPTI?"

Kendisi hakkında 'Bir çivi bile çakmadı' eleştirilerini kabul etmediğini belirten Toptan, şöyle konuştu; "Kilimli ve Kozlu'yu kim ilçe yaptı? O dönem başbakanımız olan Sayın Cumhurbaşkanımıza gece yarılarına kadar anlatarak konuşarak ilçe yaptık. Yıllardan beri olmamıştı o zaman nasıl olmuştu sanıyorsunuz.

"ÜNİVERSİTEYİ KİM KURDU?"

Karaelmas Üniversitesi'ni (Bülent Ecevit Üniversitesi) kim kurdu? Açılışını kim yaptı?

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DÖNEMİMDE ZONGULDAK'A 40 OKUL YAPTIRDIM"

Doğru Yol Partisi (DYP) döneminde Milli Eğitim Bakanlığı görevimde Zonguldak'a 40 yeni okul yaptırdım.

"SABAH KÖLN'DE KAHVALTI EDEN GURBETÇİLERİMİZ AKŞAM YEMEĞİNİ KÖYÜNDE YİYECEK' DEDİK. BİZ BUNU GERÇEKLEŞTİRDİK"

Havaalanı nasıldı şimdi nerelere geldi. Havaalanı sadece betona dökülmüş pisti yanlış çizilmiş bir şey oraya yapıldı bırakıldı. Uçak inip kalkmıyordu. Çünkü pistin açısı yanlıştı. Uçaklar inemiyordu, alçalamıyordu. Oraya gittik, defalarca incelemeler yaptık. Dönemin Ulaştırma Bakanı ve teknik ekip gelmişti. 'Buraya iki şeyden biri yapılırsa buraya uçaklar iner, kalkar' dediler. Nedir o dedik? 'Ya bu pistin sağa çekilmesi lazım' dediler. 'Bu tahta değil ki oraya buraya çekilsin' dedik. Güldü çocuklar, ikincisi ne diye sorduk. 'Şu dağı keserseniz tıraş ederseniz oradan inebilirsiniz' dediler. Bizle dalga geçiyor sandık, dağ kesilir mi? Biz dağı kestik, bizim bir sözümüz vardı. 'Almanya'da Köln'de evinde kahvaltı eden gurbetçilerimiz akşam yemeğini evinde, köyünde yiyecek' dedik. Biz bunu gerçekleştirdik.

"FİLYOS PROJESİ MEKTUPLAR YAZDIM, ANKARA'DA TOPLANTILAR YAPTIM"

Gelelim Filyos Projesi'ne; Filyos Projesi diye bir şey var mıydı? Ben ilk defa 2003 yılında mektup yazdım. Bunların hepsi kayıtlarda mevcut. Sonrasında Ankara'da toplantılar yaptık. Ankara bürokrasisini yanımıza alalım diye. Bu toplantıların devamı Zonguldak'ta yapıldı. Bartın, Karabük ve Zonguldak'ın valileri, siyasetçileri ve sivil toplum kuruluşları katıldı. O zamanlar gazetelerde bana Filyos Projesi yüzünden ağır hakaretler oldu. 'Milleti kandırıyor, yalan söylüyor' diye. Ama şimdi Filyos Projesi dev proje olarak anılıyor. Filyos Limanı yapıldı, devamı gelecek.

"SENDİKACILARA SORAR MISINIZ? SON 1500 İŞÇİ NASIL ALINDI?"

TTK'ya işçi alımı; Allahaşkına sendikacı arkadaşlara sorar mısınız? Son 1500 işçi alımı nasıl yapıldı? Bir onlara sorun bir de Türk İş Genel Başkanına sorun? Ondan öncekileri söylemiyorum.

"8 KERE SEÇİLDİM, AK PARTİ'DEN ADAY OLSAYDIM YİNE SEÇİLİRDİM"

Tabanda karşılığı olduğunu ve aday olduğu bütün partilerin oylarını yükselttiğini belirten Toptan, şöyle konuştu; "28 Eylül ara seçimlerinden bahsedeyim; Zonguldak o zaman iki bölgeydi, 1. Bölge ve 2. Bölge. 2. Bölgeden bir milletvekili arkadaşımız vardı, o zaman vefat etmişti. Ben milletvekili değildim, partim DYP'den beni milletvekili adayı gösterdiler. Devrek, Bartın, Karabük, Ulus, Safranbolu o kesim aday çıkaracaktı. Ben aday olmak istemedim çünkü Doğru Yol Partisi'nin orada bir gücü yoktu. Bir önceki mahalli seçimlerde biz 12 bin oy almıştık. CHP-SHP toplam 65 bin oy almıştı. Anavatan Partisi'nin oyu da 95 bine yakındı. Şimdi bu tablodan çıkılır mı? Biz bu tablodan çıktık, ben milletvekili seçildim. 56 bin oyla milletvekili seçildim. Bütün partiler 1986 seçiminde oy kaybetti. Tek kişinin seçildiği bir seçim, burada aday çok önemli değil mi. Ben tabanda karşılığı olmayan, taraftarı olmayan, ilgisi olmayan biri olsam tek kişinin seçildiği o seçimde bana oy verirler miydi? Anavatan Partisi'nin adayı genel başkan yardımcısıydı, ANAP'ın en güçlü zamanıydı. CHP'nin adayı Muzaffer Saraç isimli Devrekli sendikacı arkadaşımızdı. O da iyi güzel bir adaydı ama biz orada seçildik. Ben 8 kere seçildim, bu seçimlerin 7'sinde liste başıydım. Benim her seçimde 1. sıradan aday olduğum parti oylarını arttırdı. Benim tabanda karşılığım olmasa halk bana niye oy versin? AK Parti'den aday olsaydım yine seçilirdim."

"ZONGULDAK İLE FİLYOS ARASI 9 TÜNELLİ BİR YOL VAR AMA BUNUN İHALESİNİ YAPTIRAMADIK"

Filyos Projesi ile ilgili önemli iki noktayı hatırlatan Toptan, Zonguldak-Filyos arasında karayolu bağlantısı olması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu; "Aslında söyleyecek daha çok şey var. Benim için Zonguldak'a yaptıklarım çok önemlidir. Eksik yok mu, eksik olmazsa olur mu? Karayolları'nda çok geç kaldık. Bu çok önemli bir şey, bunun üzerinde çok durulmuyor. Niye durulmuyor doğrusunu isterseniz onu da anlamıyorum. Filyos Projesi'nde artık bitme aşamasına geliyoruz. Bu çok önemli, Zonguldak için hayati bir önem taşıyor. Ama Filyos ile Zonguldak'ın bağlantısı yok. Biz bunu düşünerek iki şey yaptık. Biri; mutlaka Filyos ile Zonguldak arasında çift yol olacak. Bunun projesi 2007-2008 yılında bitti. Hazır projesi, 9 tünelli Zonguldak ile Filyos arası bir yol var ama bunun ihalesini yaptıramadık. Neredeyse 10 senedir bu yol projesi hazır bekliyor. Bu yol yapılmazsa Zonguldak'ın Filyos ile hiçbir bağlantısı olmaz. Şu anda Zonguldak'ın Filyos ile olan bağlantısı Bakacakkadı'dan gideceksiniz aşağı yukarı 90 kilometre. Bartın'ın Filyos'a arası ise 20-30 kilometre mesafede. Filyos, Bartın'ın olur, Zonguldak'ın ağırlığını koyması lazım. Bu yol yapıldığı zaman Zonguldak-Filyos arası 25 dakika olacak. Bunun yapılması lazım çok önemli. Diğer ikinci konu; Filyos Projesi'nin suyunu karşılayabilecek 2 tane baraj yapılması lazım. Bu çalışmaları süratlendirmek, başlamak lazım. 2 barajdan gelecek su vadideki köylerin, ilçelerin, beldelerin su ihtiyacını karşılayacak. Ama en önemlisi ana projenin su ihtiyacını karşılayacak. Bunları takip etmek lazım."

"FİLYOS PROJESİ DEVREK, ÇAYCUMA'YI CİDDİ BİR ŞEKİLDE RAHATLADIR"

"Ben elimden geldiğince Zonguldak meseleleri ile uğraşıyorum. Türkiye'de pek az görülen bir şey yaptım, aday olmamayı tercih ettim. AK Parti'den 2015 seçimlerinde aday olsaydım belki yine milletvekili seçilirdim. Olmadım aday, yeni arkadaşlar gelsin diye. Geldi yeni arkadaşlar onlar da uğraşıyorlar ellerinden geleni yapıyorlar. Kolay değil ama bu zorluklar için fırsatlar bulunduğunda onlardan yararlanmak lazım. Ben elimden geleni yaptığımın kanaatindeyim. Yapılan eleştirileri kesinlikle reddediyorum. Çok önemli yatırımlar yaptığımız kanaatindeyim. Karayolları çok kolay değil Zonguldak yatırımlarında. Ama hemen hemen hepsi başlamış bitmeye yüz tutanları da var, eksik olanları da var. Arazı yapısı nedeniyle çok büyük kaynak isteyen şeyler. Varımızı yoğumuzu ortaya koyup Zonguldak-Filyos arası yolu yapmamız lazım. Bunu yapmazsak Ereğli ve Alaplı ekonomik bakımdan hareketlendi. Tersane bölgesine yeni yatırımların gelmesi söz konusu, tarım geliri de var, Kandilli de var. Bir de üniversite kurulsa Ereğli ekonomik bakımdan çok güçlenir. Filyos Projesi Devrek, Çaycuma'yı mutlaka rahatladır, ciddi bir şekilde rahatlatır. Burada Zonguldak Merkez sıkıntıya girebilir."

"ÜNİVERSİTE AYRI BİR HAVADA GAZİPAŞA CADDESİ AYRI BİR HAVADA"

"Zonguldak merkezin rahatlaması için üniversiteyi geliştirmemiz lazım üniversiteyi büyütmemiz lazım. Ama üzülüyorum üniversite ile şehir bir türlü koordineli çalışamıyor. Üniversite ayrı bir havada Gazipaşa Caddesi ayrı bir havada. Amelebirliği bir yurt yapacaktı kız yurdu. Gazipaşa Caddesi'nin ekonomik bakımdan ihtiyacını karşılayabilecek bir yatırım o. Ama bir türlü bunu yapamadık. Her şeyi hazır parası hazır yeri hazır ama bir türlü yapamadık beceremedik. Sayın Belediye Başkanımıza da söyledim. Otopark düşünülüyormuş orada. Şehirde tartışılsın bu, bence otopark yerinde kız öğrenci yurdu veya erkek öğrenci yurdu ihtiyaç varsa bunun yapılmasında fayda var diye düşünüyorum."

"O EKSİĞİMİ BENDE BİLİYORUM AMA BEN UTANIYORUM"

Uzun yıllar Zonguldak'ta yaptığı hizmetleri kendisinin anlatmadığını ifade eden Köksal Toptan "Bana sorarsanız ey Köksal Toptan senin bir eksiğin yok mu' diye. İşte benim eksiğim de bu. Ben yaptığımı anlatmayı sevmiyorum. O eksiğimi bende biliyorum ama ben utanıyorum, ben nasıl anlatayım ne diyeyim. Filyos Projesi'nde benim işitmediğim hakaret kalmamıştır. Kandırıyorsun milleti proje yok diye. O eksiğim var. Evet reklamımı yapmıyorum. Üniversite orada, Filyos Projesi orada" dedi.

"İLLER BANKASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE TELEFON ETTİM, ASFALT İÇİN PARA İSTEDİM"

Elinden geldiğince muhalefet-iktidar ayırmaksızın belediye başkanlarına da yardım ettiğini belirten Köksal Toptan "Muharrem Başkan bir gün geldi, elinde bir sürü dosya. 'Bunlar ne' dedim. 'Gazipaşa Caddesine asfalt yapmamız lazım para yok ne olacak?' dedi. 'Ne kadar para lazım' dedim. 6 trilyon para lazım, İller Bankası Genel Müdürlüğü'ne telefon ettim. Başkan Akdemir, parayı duyunca şaşırdı. Secaattin Gonca Belediye Başkanı seçildiği zaman eli ayağı bağlıydı, para yoktu. Emekliliği gelmiş işçiler vardı, o zamanki Polat Türkmen, Fazlı Erdoğan ve arkadaşlarla uğraştık didindik kanun çıkardık. Belediye borçlanamıyordu, 26 milyonluk bir kaynak bulundu, bir banka ile anlaştı. Borçlandı işçilerin emekli paralarını ödediler. Gerçekten çok şey yaptık" dedi.

"ŞUANA KADAR KUSURSUZ GİDİYOR, HEYECANINI HİÇ KAYBETMİYOR"

Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan ile değerlendirme yapan Toptan "Şuana kadar kusursuz gidiyor, heyecanını hiç kaybetmiyor, heyecanı devam ediyor. Bu çok önemli yerel yönetimlerde Ankara'da kendilerine yardımcı oluyoruz. Sayın Cumhurbaşkanım Zonguldak'ı çok iyi takip ediyor, yardımcı oluyor. Zaman zaman ihtiyaç olması halinde kaynak nakli olur, şimdi tabi problem atık su için çok fazla tesisler için çok fazla kaynak aktarıyoruz. Çünkü İspanya kredisi ile yapıldı. Zonguldak Belediyesi'nin bütün gelirleri kesiliyor. Belediye diğer kaynaklar ile idare etmek zorunda kalıyor. Şimdi onunla ilgili uğraşıyorlar Belediye başkanım da uğraşıyor. Zonguldak'ta çok güzel şeyler yapılacak. Zonguldak'ta hizmet kolay değildir zordur bütün bu zorluklara rağmen Belediye Başkanı arkadaşımız hani herkes de yardımcı olursa başarılı olacak ben ona inanıyorum" dedi.

"NE OLDUYSAK, NERELERE GELDİYSEK ZONGULDAK'IN VERDİĞİ İMKANLARLA GELDİK"

Zonguldak'ı her zaman takip ettiğini belirten Toptan, "Ben faal siyaseti bıraktım. Şuan ben Kamu Görevleri Kurulu başkanıyım. Cumhurbaşkanlığı makamının en yüksek organlarından yüksek istişare kurulu üyesiyim. Sayın Cumhurbaşkanımla her ay toplantı yapıyoruz, her meseleyi konuşuyoruz, tartışıyoruz. Yani benim ülke meseleleri ile ilgili 'artık yeter' deyip bir kenara çekilmeyi kendime yakıştıramam. Zonguldak benim memleketim, Zonguldak'ın üzerimizde hakkı var. Ne olduysak, nerelere geldiysek Zonguldak'ın verdiği imkanlarla geldik. Ben Amele Birliği bursu ile okuyan birisiyim. Karadon'da çok düşük maaşla çalışan bir memurun oğluyum, onun için ben bunları unutmam, unutamam. Bu bakımdan bu insanlara borcumuz hep devam eder ödedik bitti burada benim için söz konusu değil Allah ömür verdikçe ödemeye devam edeceğim" diye konuştu.