Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülen "Organ Bağışı ve Nakli Haftası" etkinlikleri kapsamında Zonguldak' ta yaşayan beş kadın organ bağışına destek vermek amacıyla Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Sağlık Hizmetleri Şubesi Organ Bağışı Koordinatörlüğü'ne müracaat ederek topluca organ bağışında bulundular.

Organ bağışı sonrasında bir açıklamada bulunan Hatice Geçkin, Gülhan Öcal, Ceyda Terbıyık, Günay Biçer ve Emine Karaöz, duygularını şöyle anlattılar:

"Geçtiğimiz hafta içersinde doğum gününde organ bağışında bulunan Nazmiye Doğangaç adındaki bayan arkadaşımızın organlarını bağışlayarak, 'Ben hayatta hiç mutlu olamadım, kalbimi alan kişi onu mutlu etsin' sözü bizleri çok etkiledi ve duygulandırarak bizlerde organ bağışında bulunmaya karar verdik. Bu nedenle toprak olup çürüyeceğine bizden sonraki insanlara umut olsun."

Düzenlenen bağış sonrasında konu ile ilgili olarak bir açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Ertuğrul Güner ise, "Bağışlanan her organ, yapılan her nakil aslında kurtarılan bir hayatı ifade eder. Ancak Türkiye'de organ bağışı istenilen düzeyde değildir. Türkiye'de organ nakillerinin yüzde 75-80'i canlıdan alınan organlarla gerçekleştiriliyor. Bu şekilde yapılan nakillerde tamamen sağlam olan bir kişi ameliyat edilip, organının bir kısmı veya yarısı alınıyor. Bu çok istenmeyen bir durum olmasına rağmen insanları yaşatmak için yapmak zorunda kalıyoruz. Yurtdışında ise bu durumun tam tersi söz konusudur. Canlıdan alınan organlarla yapılan nakiller yüzde 25 oranında ölen insanlardan yapılan nakiller ise yüzde 75-80 seviyesindedir. Bu konuda hassasiyet gösterip organlarını bağışlayan vatandaşlara organ bekleyen hastalar adına teşekkür ediyorum" dedi.

Organ bağış törenine, kadınlara örnek olan Nazmiye Doğangaç da katıldı.

Editör: Pusula Gazetesi