Devrek İlçesinin Çaydeğirmeni beldesinde Reis Rs Enerji tarafından yapılan Çayalatı Hes 2 Barajının yapım aşamasında dere yatağından çıkan malzemenin kullanımı yasal olarak inşaat aşamasında iken firmanın yaptığı barajda kullanılırken taşeron firması Bayır İnşaatın çıkan malzemeyi sattığının tespit edilmesi ile yaşanan süreç geçmişte mahkem intikal ederken bu defada işin içine TOKİ de eklendi.

Devrek İlçesinin Çaydeğirmeni Beldesi'nde yapımına başlanan Emekli TOKİ Konut Proje'nde zemin iyileştirilmesi için bir taşocağı ile sözleşme imzalanmasına karşın dolgu malzemesinin Devrek Çayı'ndan karşılandığı haberi gazetemizde yayınmıştı.

Çaydeğirmeni Beldesi'nden geçen HES 2 barajının kuyruk suyu taramasından çıkan dere yatağındaki elek üstü malzeme derenin sol sahilindeki sette üzerine depolanarak Reis Rs Enerji firması tarafından inşaat bittiğinden daha kullanmayacaklarını için İl Özel idaresine bırakılmıştı. İl Özel idaresin köy yollarının bakım ve onarımında kullandırmaya başladığı sol sahildeki bu elek üstü malzeme Çaydeğirmeni Beldesinde en son yapılan TOKİ konutunu yapan firmaı tarafından adeta talan edilerek inşaatın zemin iyileştirmesinde dolgu malzemesi olarak kullanıldığı ve yaklaşık 150 bin tonun üzerinde malzemenin buradan alındığı belirtiliyor.

Çaydeğirmeni Merkezdeki Bük Köprüsünün sağ sahilinde yapılan TOKİ konutları için sol sahilde yer alan Hes barajının alt kısmında yer alan elek üstü malzemenin taşınmasında fazla dikkat çekmemek adına köprünün altından taşınması için Çaydeğirmeni Belediyesi tarafından Zonguldak DSİ'den dere üzerine geçici köprü yapma izni aldığı ve bu köprü kullanılarak elek üstü malzemenin firmanın kamyonları tarafından taşındığı da belirtiliyor.

Öte yandan Reis Rs Enerji firmasının projesi kapsamında DSİ tarafından kendilerinden istenilen Çaydeğirmeni Merkezdeki Bük Köprü ayağında zemin kuvvetlendirme ve yaklaşık 500-600 metre güzergahlıktı dere yatağı genişletme çalışmasını kiraladığı 3 iş makinesi ile yaparken oluşturduğu sol sahildeki şev üzerine yığdığı fazlalık malzemeyi de yine TOKİ firmasının kendi iş makinası ve kamyonları ile DSİ'den belediyenin iznini aldığı geçici köprüyü kullanarak taşıdığı da belirtiliyor.

Reis firmasının Bük köprüsü bitiminden itibaren yaptığı dere genişletme çalışmasına TOKİ firmasının belediyenin DSİ'den izin alarak yaptırdığı geçici köprünün su seviyesini yükseltmesi sebebiyle engel teşkil ettiği için bir an önce yıkılması için girişimler yaptığı ve sürekli oyalama taktiği ile köprünün yıkılmayarak biraz daha malzeme alınabilmesi için engelleme taktikleri uygulandığı da öğrenildi.

Tüm bu yaşananların iyice gün yüzüne çıkması sonucu İl Özel idare yetkililerin bölgeye gelerek inceleme yaptıkları ve bazı yaptırımlar uyguladıkları da gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Pusula Gazetesi olarak Çaydeğirmeni'nde dönen bu rantın peşine düşmemizle birlikte kamuoyu da Çevre duyarlılığı konusundaki yapısı bilinen Zonguldak Valisi Ahmet Çınar'ın rant uğruna yapılan bu çevre katliamına ve devlet malının çalınmasına bir an önce dur demesini bekliyor ve bu ranta sebep olan ve yapanlar hakkında da soruşturma başlatmasını da bekliyor.

Editör: Pusula Gazetesi