Zonguldak Havalimaninda uçak seferlerinin daha saglikli yapılabilmesi için kurulan ILS cihazının ardından DHMİ'den gelen teknik uçak ve ekip test uçuşlarına başladı. Tüm çalışmalarının olumlu ilerlediğini belirten Havalimanı Müdürü Hasan Özşahin; "Hava limanımızın açılması için bölge insanımızın ve sivil toplum kuruluşlarının büyük bir beklentisi var. Bu çalışmalarla alakalı uzun yıllardır başlatmış olduğumuz teknik çalışmaların bir tanesi de eksik olan ILS cihazının kurulumu idi.1,5 yıldır bununla ilgili arazi çalışmalarında büyük bir zaman kaybettik. Çalışmalar bu hafta içinde tamamlandı. Bugün gerekli testleri yapmak üzere Devlet Hava Meydanları İşletmeleri tarafından teknik donanımlı bir uçak ekibi ile birlikte gelerek 5 günlük bir sürede bu sistemin genel uçuşunu yaparak sonucu tüm dünya genelindeki havacılık sektörlerinde yayınlanmasının sağlayacak. ILS sistemi kötü hava koşullarında uçakların rahat kullanılması için pilotlara kolaylık sağlayan alçalma ve yaklaşma da havaalanı kullanımını iyileştiren bir sistemdir. Böylece büyük bir eksiklik tamamlanmış olacak. Her havaalanında mutlaka genişletme ve büyüme çalışmaları yapılıyor. Bizim de bu yönde çalışmalarımız oldu bunlar bitince en az iki uçağın aynı anda park edeceği bir saha yaratılmış olacak. MZevcut pistin uzatılması ve genişletilmesi için 2 yıldır bir girişimiz var. Minimum 600 metre Çaycuma yönde uzatılması mevcut genişliğini ise 30 metreden 45 metreye çıkarılması konusunda çalışmamız var Onun bir tarafı kamu yoluyla arazi tahsisi konusudur. Bu Havalimanı Batı Karadeniz için önem arz etmektedir.
Bölgemizdeki gelişmeler özellikle Sanayi konusunda Filyos projesi deki çalışmalarda ulaşım kolaylığını aksatmadan devam etmesi halinde bölgeye büyük bir katkı sağlamış olacak. Entegre hesabı yapmamız lazım. Bu konuda geçmişte ve bugün de Sayın valilerimizin özellikle Çaycuma Kaymakamımızın büyük katkıları olmuştur. Tabii burası kamu malıdır. Bölge insanımızın özellikle yurt dışındaki gurbetçilerimizin büyük beklentisi var. Burayı rahatça kullanabiliyorlar. Bir takım olumsuzluklar var. Bunların giderilmesi için çalışma ve gayretlerimiz oldu. Cumhurbaşkanımızın talimatı doğrultusuna uçak seferleri başlaması için hazırlıklar yapıldı. Sistemde devreye girdiği zaman kısa sürede yurt ve yurtdışı seferleri başlamış olacak. Beklentimiz burada hizmetlerin kesintisiz 12 ay devam etmesini sağlamaktır. Bu sistemde bunu gerçekleştirmiş olacak. Bölge için özellik arz eden bir havalimanımız var. Batı Karadeniz Bölgesini düşünmek lazım. Hepimiz biliyoruz ki Almanya'nın belli bölgesinde ortalama 600 bine yakın gurbetçimiz var. Özellikle yaşlarımız burayı çok rahat çok rahat kullanıyorlar. Her şey pozitif vaziyette Herhangi bir problem görünmüyor iç hatlar konusunda özellikle Türk Hava Yolları çalışma başlattı. Belki bir hafta belki 10 gün sonra bu konuda konuşabiliriz"dedi.
Test uçuşlarına Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu ve Karadeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Şerafettin Nas da katıldı.

Editör: Pusula Gazetesi