Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın yerli kömür ile ilgili sözlerini değerlendirdi. Başkan Demir, “Sayın Bakanımız, göreve geldiği günden beri yerli kömür ile ilgili genel olarak pozitif bir yaklaşımı var” dedi.

Demir, şunları söyledi:

"MTA'NIN ÇALIŞMALARI BİZE 15 MİLYAR TON KÖMÜR REZERVİNİN OLDĞUNU GÖSTERİYOR"

Bu bizimde katıldığımız çeşitli toplantılarda defalarca dile getirdi. Bakanımızın özetle ifadesi, kalkınmış, gelişmiş ülkelerde elektrik üretiminde kömürün payı dünya ortalamalarına baktığınızda yüzde 40'lar civarındadır. Türkiye'deki mevcut durum yüzde 16'lara ancak gelebilmiştir. Sayın Bakanımız, muhakkak dünya ortalamasına bu oranın çekilmesini ortaya koymuştur. Bununla ilgili gereken her türlü çalışmayı, teşviki yapacağını Sayın Bakanımız söyledi. Bunun yöntemlerini bizimde katıldığımız toplantılar da, özel sektördeki yatırımcı arkadaşlarımızın fikirleri de alındı. Yöntemler belirlendi ve bununda tek tek uygulamaya konulduğunu görüyoruz. Bu süreçte bizimde üyesi olduğumuz Kömür Üreticileri Derneği de bu çalışmaların en önemli paydaşlarından birisi olmuştur. Geçtiğimiz hafta katıldığımız 1’inci Kömür Çalıştayı da bu faaliyetlerin bir ayağıdır. Sayın Bakanımızın gösterdiği doğrultuda, ülkede ne kadar kömür kaynağımız varsa bunlar kömür, linyit eskiden 8 milyar ton civarında rezervimiz olduğu hesaplanıyordu, ama MTA'nın yakın zamanda yaptığı çalışmalarla bunun 15 milyar tonun üzerine çıktığını gördük. Hükümetimizin politikası, bu yerli kömürü son tonuna kadar elektrik üretiminde kullanmaktır. Burada bir kaç önemli nokta var. Öncelikle yeni bulunan rezervinde elektrik piyasasına kazandırılması önemli başlıklardandır. Fakat bundan daha öncelikli mevcutta faaliyet gösteren yerli kömürün ve yerli kömürden elektrik üreten tarafların güncel sorunlarının öncelikli olarak çözülmesi gerekiyor. Bakanlığımız bu konuda ciddi adımlar atıyor. Yerli kömürle elektrik üreten termik santraller için alım desteği verdi. 2016 senesi için 18 kuruş civarında destek fiyatı açıklandı. Bunun her yıl yenileceği de Bakanlığımızca ifade edildi. Böylelikle devletten aldıkları veya kendi kurdukları kömür santrali ile elektrik üreten arkadaşlarımızın sorunu büyük oranda çözülmüş bulunmaktadır.”

"TTK İLE ARAMIZDA BİR YORUM FARKI OLUŞTU, BİZE GÖRE YANLIŞ HATALI BİR YORUMDUR"

“Bir diğer önemli problem ise, kömür üreticilerinin yaşadığı problemlerdir. Bizim ‘Soma Torba Yasa’ olarak adlandırdığımız yasal düzenlemenin getirdiği maliyetler kömür üreticileri bakımından ciddi bir sorundu. Sayın Bakanımızın inisiyatifi ile bu konuda çözüm yoluna girmiş bulunmaktadır. Kararnameler hazırlandı ve oluşan maliyet farklarının ödenmesi ile sorun büyük oranda aşıldı. Türkiye'de sorun linyitçiler bakımından, kendi ruhsat sahibi olanlar bakımından çözüldü. Aslında Zonguldak'taki rödevansçılarla ilgili de sorun kalmamış olması gerekirdi. Burada TTK'nın bu kararnamenin uygulanması ile ilgili yorum farkı sebebiyle maalesef bir gecikme yaşıyoruz. Asıl burada bizi ilgilendiren kararnamede olmayan bazı şartlar bazı kriterler TTK tarafından öne sürüldü. Burada bir yorum farkı oluştu. Bize göre hatalı, yanlış bir yorum. Bizde aranmaması gereken şartlar arandı. Biz Müsteşar Yardımcımız Sayın Zafer Benli'nin Zonguldak ziyaretinde kendisine konuyu anlattık. Sayın Genel Müdürümüzün de katıldığı bir toplantıda, Sayın Müsteşar Yardımcımız da bize hak verdi. Bu konunun yanlış yorumlandığı kanaati olduğunu söyledi. Bu TTK ile Zonguldak'ta çözülebilecek bir konuydu aslında. Ama süreç uzadı. TTK, burada kendi Hukuk Servisi’nden aldığı bir görüşle Bakanlığa yazdı. Sayın Müsteşarımızla dünde bir görüşme yaptık. Cuma günü tekrardan bir telefon görüşmesi yapacağız. Muhtemelen önümüzdeki hafta içerisinde bakanlık yönü tamamlanacak ve Bakanlığın TTK'ya yazdığı görüşle birlikte biz nisan ayından beri rödevansçı arkadaşlarımızın alması gereken desteği inşallah önümüzdeki hafta desteklerini almaya başlayacaklar.

"RÖDEVANSÇI ARKADAŞLARIMIZ ÇOK CİDDİ SORUNLAR YAŞADI"

“2014 Eylül ayından beri, rödevansçı arkadaşlarımız çok ciddi sorunlara rağmen ayakta kalmayı başardılar. Bu süreçte çok fedakarlıklar yaptılar. Aslında bu destekleri biz Temmuz ayından bu yana almaya başlaya bilirdik. TTK'da Sayın Genel Müdürümüz vekaleten görevini yürütüyor. Orada bir boşluk var ve farklı yorumlara sebep oldu. Biz özel sektörün temsilcisi olarak üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Bakanlıkta süreci takip ediyoruz. Önümüzdeki hafta bu süreç tamamlanmış olacak. Sayın Bakanımızın yerli kömür ile açıklamalarından sonra bakıyoruz uluslararası piyasada da kömür fiyatlarının pozitif yönde yükseldiğini görüyoruz. Özel sektördeki maden işletmecileri önümüzdeki günlerde daha da iyi yerlere geleceklerdir. 2013'den başlayan bu 4 yıllık bir dönemi bir kayıp dönem olarak görüyoruz. 2017, tekrar toparlanıp daha güçlü olarak yola devam edeceğimiz bir yıl olacaktır. Bu süreci destekleyecek termik santral hazırlığımız var. Yerli kömür üreticileri olarak, Sayın Valimize de geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili ziyaret etmiştik. Artık kendi santralimizde kurmak istediğimizi beyan ettik. Bununla ilgili bir çalışma oluşumunu da tamamladık. Burada bir lisans başvurumuz var. Bu süreci de yakından takip ediyoruz. Bakanlık ziyaretimizde de bunu gündeme getirdik. İstanbul'daki Kömür Çalıştayı’nda da bunun kulislerini, görüşmelerini yaptık. Bu konuda da Bakan Bey'in çok net ifadeleri var. İthal kömürle çalışan, termik elektrik santrallerine artık Türkiye'de lisans yok. Yerli kömürle çalışan santrallerin önünün açılması ile ilgili açık net politikaları var. Zonguldak'ta da bu konuyla ilgili 3 başvuru var. Bunların içinde yerli kömüre dayalı olan tek başvuru bizim, yani rödevansçı arkadaşlarımızın başvurusudur. Diğerlerinin kabul edilmeyeceğini artık görüyoruz. Bizim rödevansçıların termik elektrik santral kurması, muhtemelen 300 megavat gücünde santral kurulmasının önü açılmış oldu. Bu konuda arkadaşlarımızın sıkıntıları en kısa sürede giderilecektir. Santral projesinin lisansını elimize aldığımızda Zonguldak'ta rödevansçı saha işletmecileri hem Zonguldak'a, hem de ülke ekonomisine hizmet etmeye devam edecektir.”

Editör: Pusula Gazetesi