Zonguldak İl Genel Meclisi Mart ayı üçüncü birleşimi İl Genel Meclisi birinci Başkan vekili İsmet Köse başkanlığında yapıldı. Toplantı, yoklama ve bir önceki oturama ait tutanak özetinin okunmasıyla başladı. Gündeme geçilmeden önce kurulacak olan Tekno Park Şirketi ile ilgili Doç. Dr. Umut Güneş Sefercik meclis üyelerini bilgilendirdi.

Tekno Park ile bilgiler veren Doç. Dr. Umut Güneş; Üniversitelerin, araştırma kurumlarının ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarını sürdürdükleri, katma değer ürünler ortaya çıkardıkları, birbiri arasında bilgi ve teknoloji transferi gerçekleştirdikleri; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği organize araştırma ve iş merkezidir. Ayrıca içinde yer alan kiracı firmalara, teknoloji transferi ve iş adresi konularında destek sağlayacak bir yönetim fonksiyonuna sahip, teşvik ve mülkiyete dayalı bir teşebbüstür.

"Teknoloji Geliştirme Bölgesi Nedir?"

Teknoloji Geliştirme Bölgesi, yüksek/ileri teknoloji kullanan ya da yeni teknolojilere yönelik firmaların, belirli bir üniversite veya ileri teknoloji enstitüsü ya da AR-GE merkez veya enstitüsünün olanaklarından yararlanarak teknoloji veya yazılım ürettikleri/geliştirdikleri, teknolojik bir buluşu ticari bir ürün, yöntem veya hizmet haline dönüştürmek için faaliyet gösterdikleri ve bu yolla bölgenin kalkınmasına katkıda bulundukları, aynı üniversite, ileri teknoloji enstitüsü ya da AR-GE merkez veya enstitüsü alanı içinde veya yakınında; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği siteyi veya bu özelliklere sahip teknoparkı temsil eder.

Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin amacı; üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliği sağlanarak, ülke sanayiinin uluslararası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması maksadıyla teknolojik bilgi üretmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmek, ürün kalitesini ve standardını yükseltmek, verimliliği arttırmak, üretim maliyetlerini düşürmek, teknolojik bilgiyi ticarileştirmek, teknoloji yoğun üretim ve girişimciliği desteklemek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlamak, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun kararlarını da dikkate alarak teknoloji yoğun alanlarda yatırım olanakları yaratmak, araştırmacı ve vasıflı kişilere iş imkanı yaratmak, teknoloji transferine yardımcı olmak ve yüksek/ileri teknoloji sağlayacak yabancı sermayenin ülkeye girişini hızlandıracak teknolojik alt yapıyı sağlamaktır.

Teknoparklarda yer alan şirketler, 4691 sayılı kanun gereğince bir takım vergi teşviklerinden yararlanabilmektedirler. Söz konusu yasa gereği teknoparklarda yer alan şirketler kurumlar vergisinden, çalışan Ar-Ge personelleri de gelir vergisinden muaf tutulmaktadırlar. Bunun dışında yazılım ürünlerine de KDV muafiyeti uygulanmaktadır. Ar-Ge personelleri için 5 yıl süre ile SGK primleri için yüzde 50 indirim teşvikinden yararlanmaktadırlar.

Dünyada teknopark faaliyetleri 1951 yılında Silikon Vadisi-Stanford Araştırma Parkı ile başlamıştır. Silikon Vadisinin başarısı ve yükselişi, Amerika ve Avrupa'da 1970'li yıllarda teknopark faaliyetlerinin yayılmasına ve artmasına yol açmış, 70'lerin sonuna doğru bu hareketlilik Japonya'ya ulaşmıştır. Bugün dünyada 1000'e yakın teknopark bulunmaktadır. Bu sayı inkübasyon merkezleriyle birlikte 4000'e ulaşmaktadır.

Teknoparkların yüzde 83'ü kar amacı gütmeyen yapılardır. Yüzde 62'si bünyesinde kuluçka birimi barındırmakta, yüzde70'i kamu yatırımı ile kurulmuş, yüzde 73'ü arsa kiralayarak kendini idame ettirmektedir. Teknopark firmalarının yüzde 26'sı bilişim teknolojilerinde, yüzde 20 bioteknolojide, yüzde 19'u elektronik, yüzde 6'sı ileri malzeme, yüzde 5'i kimya, yüzde 9'u tarım ve yüzde 7'si diğer sektörlerde faaliyet göstermektedir. Teknopark şirketlerinin yüzde 51'i hizmet, yüzde 18'i sanayi ve yüzde 26'sı Ar-Ge şirketi olarak tanımlanmaktadır. Teknopark şirketlerinin yüzde 89'u KOBİ niteliklidir" dedi.

Gündemin ilk maddesinde yer alan, İl Özel İdaresinde emeklilik nedeniyle boşalan 28 adet sürekli işçi kadrosu ile ilgili VI sayılı sürekli işçi kadro değişikliği cetvelinde unvanları belirtilen sürekli işçi kadrolarının iptal edilmesi hususunun, 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 10. maddesinin (l) bendi gereğince görüşülerek, oy birliği ile kabul edildi.

Gündemin ikinci maddesinde yer alan, Çaycuma İlçesi, Çay Mahallesinde Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait 48,69 m² yüzölçümlü 10 pafta, 81 ada 166 nolu parselin Kerim PERKER tarafından satışı talep edildiğinden; söz konusu taşınmazın 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre satışının, 5302 sayılı İl Özel İdare Kanununun 7/c ile 10/f maddeleri uyarınca görüşülerek olan bütçe, imar bayındırlık şehir plancılık, iç işleri komisyonlarına havale edildi.

Gündemin üçüncü maddesinde yer alan, Milli Eğitim Müdürlüğü Bütçesinin Gayrimenkul Büyük Onarım Giderleri harcama kaleminde bulunan 75.000,00 TL ödeneğin tenzil edilerek Devrek İlçesi Tüketime Yönelik Mal ve Malzeme Alımları Harcama Kalemine aktarılması hususunun görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Gündemin dördüncü maddesinde yer alan, Alaplı İlçesi Gümeli - Erenköy Mahallesi Akçakoyun Mevkinde bulunan taşınmaz, Gümeli - Fındıkağılı Mahallesi Doğandere Mevkiinde bulunan taşınmazın, Gümeli Kale Mahallesi Pekmezci Mevkiinde bulunan taşınmazların, eğitim ve öğretim hizmetlerinde kullanılması ve her türlü sorumluluğun Milli Eğitim Müdürlüğüne ait olmak üzere tahsisinin; 5302 sayılı Kanunun 6. maddesinin (a) fıkrası ile 10. maddesinin (f) fıkrası uyarınca görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Gelecek toplantının gün ve saatinin belirlenmesi ile meclis sona erdi

Editör: Pusula Gazetesi