Doğal içerikli teff çayı, kilo vermeyi hedef haline getirmiş veya kilosunu kontrol altına almak isteyen kişilerin kullanmayı tercih ettiği çaydır.

Teff tohumu nedir? Ne işe yarar?

Teff tohumu içindeki vitamin ve minerallerden dolayı zengin besinler arasında yer alır. Tok tutar, iştah kapatır, ödem atmaya destek sağlar ve metabolizmayı hızlandırır. 1 fincan değerindeki pişen teff'te 387 miligram kalsiyum bulunur. Vücudun günlük ihtiyaç duyduğu kalsiyum oranının yüzde kırkını karşılar. Posa içeriği çok fazladır ve bu sayede diğer tahıl içerikleri ile kıyaslanır. Yüz gramın içinde sekiz gram posa vardır.

Teff çayının içeriğinde neler var?

Vejetaryenlerin en belirgin özelliklerinden biri süt ve et tüketmemeleridir. Bu yüzden yeterli proteini vücuda almaktan yoksun kalırlar ve bir süre sonra kas kayıpları yaşanır. Protein alımının eksik olması daha uzun bir süreye yayıldığında ise vücut bu durumdan zarar görmeye başlar. Bundan dolayı teff bitkisindeki yüz gramın içinde on üç gram protein bulunduğu için vejetaryenler bu bitkiyi tüketebilir.

Teff tohumlu çayın faydaları nelerdir?

Teff bitkisi ve çayı ödem atmaya destek sağlar. Vücutta bulunan fazla yağ oranı azaltılır. Genel olarak ödemin atılması aynı zamanda bölgesel zayıflama üzerinde de etkili bir durumdur. Bunun yanında ciddi protein kaynaklarından biri olarak tarif edilir. Birçok tahılın içinde protein olmasına rağmen sağlıklı diyet programlarındaki tahıllarda yeteri seviyede protein içeriği olan tahıl türleri olmayabilir. Amino asit açısından bu bitki önemli bir yere sahip olduğu için içeriği de aynı tarzda zengindir. Amino asitlerin enerji seviyesini desteklediği bazı kaynaklarda yer almaktadır.

Teff bitkisi neye iyi gelir?

Buğday ve pirince göre daha küçük bir tahıl olan teff çok hızlı pişme özelliğine sahiptir. Taneleri küçük göründüğü için posa içeriğinin olmadığı düşünülse de aksine tohumlardaki posa fazladır. Yüz gramda sekiz gram posa var olduğundan kaynaklı olarak bağırsak hareketleri düzenlenebilir ve sindirim sistemi sağlıklı çalışabilir. Süt ürünlerinden uzaklaştığını düşünenler için iyi bir tercih olabilir. Kalsiyum bakımından zengin oluşu kemik sağlığının güçlenmesine etki eder. Teff bitkisi içindeki kalsiyum oranıyla süt neredeyse aynı olarak karşımıza çıkar.

Teff tohumu kullanımı şekli nasıldır?

Salata ve yemeklerde kullanılabilir. Teff unu ile ekmek yapılabilir. Glüten içermediği için glütensiz beslenen insanların tercih edebileceği tahıl türündendir. Kilo vermeye destek sağlayan çay halinin içinde 20 adet bitkinin özünün olduğu söylenir. Çay kahvaltından önce tüketilir ise bağırsak sisteminin çalışmasına destek sağlamaktadır. Ayrıca ödem atımına yardımcıdır. Çorbanın kıvamının koyulaşması amacı ile kullanılabilir. Teff çayı doktor onayında, diyet ve spor ile beraber kullanıldığı zaman zayıflatabilmektedir. Bu ürünü satın almak ve teff tohumu satan eczaneler hakkında bilgi almak için resmi satış sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Pusula Gazetesi