TBMM Genel Kurulu'nda dün görüşmeye açılan "Maden Kanunu Teklifi"nde kömürle çalışan termik santrallerin filtre, baca gazı arıtma tesisi, kül barajı gibi çevre yatırımlarına 2 yıl daha erteleme getiren 45'inci madde geri çekildi. Maddenin geri çekilmesiyle Zonguldak'ta bulunan ve özelleştirilen ÇATES'in, 2019 yılı sonuna kadar yönetmelikte yer alan eksiklikleri tamamen gidermek zorunda.

Konuyla ilgili Pusula'ya açıklamalarda bulunan AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, "2013 yılında kömürlü termik santrallerin özelleştirilmesinin ardından, bu santrallerin çevre yatırımlarını tamamlamaları için 2019 yılının sonuna kadar süre tanınmıştı. Sektör yetkilileri, filtre ve baca gazı arıtma sistemleri gibi çevre yatırımlarını tamamlayamadıklarını belirterek 2021 yılına kadar, 2 yıl ek süre talep etmişlerdi ve bu talep 45'inci madde olarak gündemimize alındı. Ancak vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine 45'inci madde şu anda geri çekildi. Yani sektörün talep ettiği 2 yıl ek süre geri çekilmiş oldu. Bundan sonra eksikleri olan santraller bu eksiklikleri 2019 yılı sonuna kadar tamamlamak zorunda. Santrallerin özelleştirildiği 2013 yılında geçerli olan sözleşme geçerliliğini koruyor" dedi.

Yasa teklifinde yer alan 45'inci madde; Çanakkale, Kahramanmaraş, Kütahya, Manisa, Muğla, Sivas, Şırnak ve Zonguldak'ta bulunan en az 10 santrale iki yıl daha havayı kirletme özgürlüğü tanıyacaktı. Türk Tabipleri Birliği, TEMA Vakfı, Greenpeace Akdeniz, HEAL, 350.org, WWF-Türkiye, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği ve Türk Toraks Derneği gibi çevre ve sağlık alanında çalışan 17 kuruluşun üyesi olduğu Temiz Hava Hakkı Platformu'nun 45'inci maddenin sebep olacağı kirliliğe dikkat çekmesinin ardından, bahsi geçen santrallerin bulunduğu bölgelerden yerel gruplar, change.org aracılığı ile bir imza kampanyası başlatmış, toplanan 60 bin imza TBMM'de grubu bulunan parti sözcülerine teslim edilmişti.

Editör: Pusula Gazetesi