Zonguldak'ın Kozlu Beldesine bağlı Esenköy Ilıksu Mevkiinde yerleşim alanı içinde faaliyet gösteren Öncü İnşaat Nakliyat Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine ait taş ocağının olduğu bölgede kurulması planlanan hazer beton tesisi için dere yatağı dolduruyor.

Pusula'nın bölgede yaptığı incelemede çalışma son hızıyla devam ederken, şirket çalışanları, hazır beton tesisi kurulması için, taş ocağından çıkar hafriyatı dere yatağına dökerek alan yarattıklarını itiraf ettiler.
İnsansız hava aracıyla çekilen görüntülerde Öncü İnşaat'ın çevreye verdiği tahribat çok net bir şekilde görülüyor. Yetkililerin duruma müdahale etmesi, yeni bir çevre katliamına izin verilmemesi isteniyor.

Ilıksu Mağarası zarar görür

Köy Hizmetleri Müdürlüğünce işletilmek istenen aynı yerdeki taş ocağına ilişkin Zonguldak Valiliğinin 28.03.1996 gün ve 479 sayılı yazısı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarım Koruma Kurulu tarafından incelenmiş ancak taş ocağında yapılacak dinamit atılması çalışmalarının Ilıksu Mağarasına zarar vereceğinden, söz konusu taç ocağının işletilmesinin uygun olmadığı belirtildi. Daha sonra Zonguldak Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün 4.06.2003 gün ve 238 sayılı yazısı üzerine bu defa Karayollarınca işletmeye açılması düşünülen aynı taş ocağı için Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 30.01.2004 tarih ve 8934 sayılı kararında tescilli Ilıksu Mağarasına zarar vereceği gerekçesiyle izin verilmedi.

2011 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğü elemanlarınca yapılan denetimlerde; taş ocağında kapasite artışı yapıldığı ve arazi çalışması sırasında basamak yöntemine uyulmadığı gerekçesiyle 2872 sayılı Çevre Kanununa göre İdari Para Cezası uygulandı.
Ancak her ne hikmetse Öncü firması bu alana taş ocağı açma ruhsatını almayı başardı. Tüm şikayetlere rağmen çalışmasını sürdüren Öncü İnşaat şimdi bölgeye beton santrali kurmak için harekete geçti.

Editör: Pusula Gazetesi