Dünya piyasalarına bakıldığında; tarım, piyasaları en çok etkileyen sektörlerden birini oluşturmaktadır. Özellikle tarımda yaşanan radikal değişimler, büyük fiyat artışları, üretim teknolojilerinde görülen yenilikler gibi birçok nokta kur dalgalanmalarına sebep olabilir. Örnek olarak farklı bir yönden ABD üzerinde açıklanan tarım dışı istihdam verisi sayesinde de kur dalgalanmalarında çok önemli oynamalar ve değişimler göldür.
Tarım dışı istihdam verisi, piyasaya giriş gerçekleştiren ve yatırımcılığa başlayan herkesin öğrenmesi gereken kavramlardan birisidir. Özellikle ekonomik veriler üzerinde en çok oynamalardan birine neden olan aylık raporlar bazında bulunmak ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri'nde açıklanan verilerden birini oluşturmaktadır.
Tarım dışı istihdam verisi açıklanırken forex piyasası oldukça hareketli olur. Bu nedenle para kazanan ve para kaybeden sayısı da fazla olur. Pra kaybedenler özellikle bu saatlerde açılan marjlar nedeniyle para kaybettiklerini iddia edebilirler. Bu durumda firmalar hakkında şikayet konusu açabilirler. Bu tür durumlar her firmada yaşanabilömektedir. Siz de firmanızda sorun yaşıyorsanız şikayet sayfalarında bunu dile getirebilirsiniz. Yani Lord Fx firması ile çalışıyorsanız Lord FX şikayet sayfasında sorununuzu dile getirebilirsiniz.

Tarım Dışı İstihdam Verisi Nasıl Açıklanır?
Ekonomik veriler üzerinde önemli bir etkileyici faktör oluşturan tarım dışı istihdam verisi, aylık rapor halinde yayınlanır. Hesaplanmasındaki temel nokta, yani raporun hazırlanmasındaki temel nokta, Amerika Birleşik Devletleri'nde ücret ödemesi gerçekleştirilen toplam çalışan sayısı içerisindeki değişimi ifade etmektedir. Çünkü ülkede çalışan kişiler farklı kategorilere ayrılır ve bu kategoriler arasında devlet memurluğu, kar amacı bulunmayan kuruluşlarda çalışma, ev işleri yapma ve tarım işçiliği bir kategori olarak görülmez. Her ayın ilk cuma günün açıklanan tarım dışı istihdam verisi Ekonomik Takvim üzerinden takip edilebilir.

Tarım dışı istihdam verisinin hesaplanması için genellikle yaklaşık 160 bin kişilik bir çalışan kişiye başvuru gerçekleştirilir. Bu başvuru sonrasında bir anket yapılması ile birlikte tarım dışı istihdam verisi elde edilir. Yapılan anket ile birlikte belirli sonuçlar sağlanır ve bu sonuçlar ekonomi üzerinde etki gösteren raporun hazırlanması için kullanılır.
Tarım dışı istihdam verisi için yapılan çalışmalar sonucunda aylık rapor Amerika Birleşik Devletleri takvimi ve yerel saatine göre her ay ilk Cuma günü açıklanır. ABD'de Cuma günü sabah 8.30 olarak belirlenen bu saat Türkiye yerel saati ile 15.30 saatine tekabül eder. Bu süreç itibarıyla açıklanan veriler ile birlikte hem Amerika'da hem de dünya piyasasında para piyasaları üzerinde kur değişimleri ve rakam değişimleri ile karşılaşılır.

Tarım Dışı İstihdam Verisinin Önemi Nedir?
Para birimleri ve ekonomi üzerinde tarım sektörü gayet önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle Amerikan doları gibi bir para birimi de dünya üzerinde çok etkili bir yapıya sahip olduğu için tarım dışı istihdam verisi de dünya ekonomisinde önemli bir yere sahip olmaktadır. Eğer duruma sektörel bazda bakarsanız, para piyasalarını etkileyen 5 önemli faktörlerden birisi bu veridir.
İstihdam verisi olumlu bir sonuç ile açıklanırsa, Amerikan doları yükseliş gösterecek şeklinde bir beklenti ortaya çıkar ve genellikle doların yükselişi ile karşılaşılır. Aslında istihdam verisi olumlu olduğunda, tüketimde artış görüleceği, vergilerin artacağı ve işsizliğin azalacağı etkileri ortaya çıkar. Veriler olumsuz olduğunda ise ABD doları değer kaybeder ve işsizlik artış gösterir. Bu nedenle dünya piyasalarına ve ekonomilerine baktığınızda tarım dışı istihdam verilerinin sonucunun açıklanması her zaman ilgi ile takip edilir.

Tarım Dışı İstihdam ve Dolar Kuru
Tarım dışı istihdam verisi dolar kuru üzerinde doğrudan etkili olabilmektedir. TDİ verisinin olumlu gelmesi halinde yükselişe geçen dolar endeksi, doların TL karşısında da yükselmesine neden olmakta dolayısı ile de kurda yukarı yönlü hareketler izlenmektedir. TDİ verisinin kötü gelmesi halinde ise dolar kuru zayıflayacaktır. Bu konuda dolar ne olur sayfalarında onlarca makale kaleme alınmıştır.